به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، اغلب نوزادان طی هفته های ۳۹ تا ۴۰ بارداری به دنیا می آیند. اگر نوزاد تا هفتۀ ۴۲ به دنیا نیاید، بارداری طولانی مدت یا پست ترم (Postterm) نامیده می شود. بارداری طولانی مدت می تواند خطراتی را برای مادر و جنین ایجاد کند و نیاز به مراقبت های پزشکی خاص دارد. این وضعیت می تواند خطراتی برای جنین به همراه داشته باشد که در ادامه به توضیح آن ها پرداخته ایم.
نشانه های زایمان دیرتر از موعد
اگر خودتان متوجه گذشتن موعد زایمان نشده باشید برخی نشانه ها به پزشک کمک می کند تا بتواند در این باره آگاه شود. از جمله این نشانه ها می توان به شروع حرکات روده ای جنین و وجود مدفوع در مایع آمنیوتیک اشاره کرد که از طریق سونوگرافی قابل مشاهده است. همچنین در هفته های آخر بارداری مایع آمنیوتیک به تدریج کاهش می یابد به همین خاطر کم شدن حجم این مایع در رحم نیز می تواند در این زمینه به پزشکان هشدار بدهد.
زایمان دیرتر از موعد و خطرهای آن
پژوهش ها و مشاهدات بالینی نشان می دهد که زایمان دیرتر از موعد همواره احتمال بروز برخی خطرها برای جنین و مادر را افزایش می دهد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- بروز سندروم زایمان دیررس در کودک با علائمی نظیر کاهش چربی، نرمی و لطافت پوست، بروز تغییراتی در مایع آمنیوتیک، بند ناف و پوست کودک همراه است که تحت تأثیر اولین حرکات روده ای در او و وارد شدن مدفوع به مسیر تنفسی کودک قرار دارد و به مشکلات تنفسی می انجامد.
- کاهش پیدا کردن مایع آمنیوتیک اطراف جنین که در اصطلاح تخصصی الیگوهیدرامنیوس نامیده می شود. در پی این وضعیت اغلب ضربان قلب کودک تحت تأثیر قرار می گیرد و احتمال پیچیده شدن یا گره خوردن بند ناف دور او نیز افزایش می یابد.
- افزایش وزن بیش از حد جنین در این شرایط زایمان طبیعی را دشوار می کند برای مثال ممکن است شانه های کودک پشت استخوان لگن گیر کند که به این وضعیت دیستونی شانه گفته می شود. علاوه بر این ها پس از زایمان نیز احتمال بروز عفونت های واژینال در بانوانی که تجربه زایمان دیررس داشته اند بیش از دیگران وجود دارد.
چه کسانی بیشتر در معرض زایمان دیرتر از موعد قرار دارند؟
بررسی ها نشان می دهند که زایمان دیررس در بانوان با برخی شرایط و ویژگی ها بیشتر اتفاق می افتد که از جمله آن ها باید به موارد زیر اشاره کرد.
- افرادی که اولین بارداری خود را تجربه می کنند چراکه این افراد بیشتر احتمال دارد در تعیین سن بارداری خود دچار اشتباه شوند.
- داشتن سابقه زایمان دیررس در حاملگی های قبلی
- پسر بودن و وزن زیاد جنین
روش های خانگی و پزشکی برای پیشگیری از زایمان دیر تر از موعد
روش های مختلفی وجود دارند که به کمک آن ها می توان از زایمان دیررس پیشگیری کرد. علاوه بر انجام سونوگرافی منظم، پزشک به شما توصیه می کند تا اقدامات زیر را انجام دهید. این اقدامات تا حد زیادی به کنترل زایمان دیرتر از موعد کمک می کنند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- شمردن تعداد ضربات جنین به شکم. تعداد ضربات جنین درهفته های آخر ممکن است به دلیل کمبود فضا برای جنین کاهش پیدا کند. اما این ضربات نباید به طور کامل قطع شوند. در نتیجه در اواخر دوران بارداری توجه بیشتری به تعداد ضربه های جنین به شکم داشته باشید.
- چک کردن ضربان قلب جنین در هفته های آخر از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است چراکه در صورت طولانی شدن زایمان و ایجاد مشکلاتی در بند ناف و مایع آمنیوتیک ضربان قلب کودک تحت تاثیر قرار می گیرد. در نتیجه تلاش کنید تا در هفته های آخر دوبار برای بررسی صحت ضربان قلب جنین اقدام کنید.
- در صورت مشکوک شدن به طولانی شدن زایمان آزمایش اندازه گیری سطح آمنیوتیک به شما پیشنهاد می شود که به کمک آن می توانید به تشخیص دقیق تری در این باره دست یابید.
پزشکان هنگام مواجهه با زایمان دیرتر از موعد چه کاری انجام می دهند؟
افرادی که دچار زایمان دیررس هستند در حقیقت پس از 42 هفتگی نیز دچار درد و علائم زایمان نمی شوند. در این شرایط اگر مادر تمایلی به عمل سزارین نداشته باشد از روش القای زایمان استفاده می شود. در این روش پزشک داروهایی به مادر تزریق می کند که باعث شروع شدن انقباضات رحمی شده و به باز شدن دهانه رحم نیز کمک می کند. از جمله دیگر روش های القای زایمان می توان به ایجاد شکاف در غشاء کیسه آب، پارگی کیسه آمنیوتیک و استفاده از ژل های نرم کننده دهانه رحم اشاره کرد.