به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در زایمان طبیعی، نوزاد از راه واژن و انقباضات انجام شده در رحم مادر به دنیا می آید، انقباضاتی که باعث گشاد شدن دهانه رحم و تسهیل روند به دنیا آمدن نوزاد می شوند.
زمانی که مادر انتخاب می کند فرزند خود را به روش طبیعی به دنیا آورد هم می تواند به صورت اپیدورال و هم به صورت کاملا طبیعی زایمان کند. در روش اپیدورال مادر بی حس می شود و هیچ دردی را حس نمی کند و زمانی که کاملا برای زایمان آماده باشد فقط کمی فشار بیاورد اگر کودک خارج نشود، پزشک از دستگاه وکیوم استفاده می کند البته این کار ممکن است برای نوزاد خطرناک باشد اما اگر پزشک مهارت داشته باشد هیچ کدام از این روش ها خطری برای نوزاد ایجاد نمی کند.
علائم شروع زایمان طبیعی
به طور کلی باید گفت که اطلاع از زمان دقیق زایمان امکان پذیر نیست و متخصص زنان، زایمان و نازایی همیشه تاریخی تقریبی برای زایمان ارائه خواهد کرد. با مشاهده نشانه های زیر می توانید مطمئن شوید که زمان زایمان شما نزدیک است:
- برآمدگی شکم پایین می آید و مادر احساس سبک تری دارد: در واقع در زمان نزدیک به زایمان طبیعی، سر جنین پایین می آید و آماده زایمان است. با پایین آمدن جنین شما احساس سبکی بیشتری خواهد داشت و وزن جنین به ریه ها فشار وارد نمی آورد. در این دوران ممکن است به دلیل فشار بیشتر جنین بر روی مثانه، مادر دچار تکرر ادرار شود.
- ترشحات صورتی رنگ آمیخته به خون از رحم خارج می شود: این علامت چند روز پیش از زایمان یا همزمان با آغاز زایمان مشاهده می شود.
- کیسه آب پاره می شود: در صورتی که پاره شدن کیسه آب اتفاق بیفتد، مایعی از واژن خارج می شود. این علامت نیز چند ساعت قبل از شروع درد زایمان و یا همزمان با آن اتفاق می افتد. مادر حداکثر بعد از 24 ساعت از شروع درد زایمان، نوزاد را به دنیا می آورد.
- رحم دچار انقباض می شود: با نزدیک شدن به شروع زمان زایمان طبیعی، انقباضات رحمی به شکل نامنظم و متناوب رخ می دهد که این مسئله امری عادی و طبیعی است.
- مادر دچار اسهال مکرر می شود : اسهال مکرر نیز یکی دیگر از علائم نزدیک شدن به زمان زایمان است.
مراحل زایمان طبیعی
زایمان طبیعی اصلاً ترسناک نیست و به شکلی طبیعی گام به گام پیش می رود. زایمان طبیعی به 3 مرحله تقسیم می شود که هر مرحله فازهای مختلفی دارد. مراحل زایمان طبیعی عبارت است از:
-
مرحله اول زایمان طبیعی
این مرحله طولانی ترین مرحله زایمان طبیعی است. در این مرحله، ابتدا انقباضات رحمی افزایش پیدا می کند و باعث می شود که دهانه رحم بازتر و نازک تر شود. با باز شدن گردن رحم، راه برای ورود نوزاد به کانال زایمانی باز می شود. در فاز دوم، دهانه رحم با سرعت بیشتری باز و نازک می شود. انقباضات رحمی باعث می شود که مادر در قسمت کمر و شکم احساس درد شدید یا فشار داشته باشد. این فشار می تواند در ناحیه مقعد نیز حس شود. سپس دهانه رحم با افزایش انقباض ها به صورت کامل، به اندازه 10 سانتی متر باز می شود. در این قسمت، انقباضات رحمی با شدت بیشتر و با مدت طولانی تری اتفاق می افتد. هر 3 تا 4 دقیقه، انقباضاتی به مدت 60 تا 90 ثانیه رخ می دهد. اگر میزان انقباضات کافی نباشد و گردن رحم باز نشود، دکتر زنان و زایمان برای تشدید انقباضات رحمی دارویی تجویز می کند.
برخی از زنان برای غلبه به درد این مرحله از زایمان، پیش از زایمان در کلاس های آماده سازی برای زایمان شرکت می کنند تا بدون نیاز به داروهای مسکن از این مرحله عبور کنند.
-
مرحله دوم زایمان طبیعی
در این مرحله دهانه رحم به طور کامل باز و نازک می شود و حرکت نوزاد به کانال زایمان شروع می شود. در این مرحله، مارکت مادر نقش بسیار مهمی ایفا می کند. مقاومت گردن رحم شکسته شده و هر انقباضی باعث می شود که نوزاد جلوتر بیاید. مادر در این مرحله با زور زدن خود به روند زایمان طبیعی کمک می کند. با زور زدن مادر، واژن گشادتر می شود و نوزاد به جلوتر می آید. نرمی استخوان های جمجمه نوزاد و انعطاف آن ها و همچنین فاصله ای که میان استخوان ها وجود دارد، کمک می کند تا سر نوزاد راحت تر از ناحیه تناسلی مادر بیرون بیاید. مادر باید در فاصله هایی که بین دردهای زایمانی وجود دارد، تنفس عمیقی کند تا برای زور زدن توان بیشتری داشته باشد.
مرحله دوم زایمان طبیعی در هر زن متفاوت است. زنانی که اولین بار است زایمان را تجربه می کنند حداکثر 2 ساعت و زنانی که سابقه زایمان طبیعی داشته اند، 15 تا 40 دقیقه زمان برای زایمان نیاز دارند.
-
مرحله سوم زایمان طبیعی
در مرحله آخر زایمان، جفت از بدون خارج می شود. در این مرحله رحم همچنان منقبض است تا بتواند جفت را دفع کند. این انقباضات رحم دیگر با درد زیاد همراه نیست.
درد زایمان طبیعی چگونه است؟
همان طور که مدت زمان زایمان طبیعی در زنان با هم متفاوت است، درد ناشی از زایمان نیز در هر مادر متفاوت است. مقاومت بدن مادر نسبت به درد، اندازه نوزاد، حالت قرارگیری نوزاد و میزن وش دت انقباضات رحمی نیز در درد زایمان طبیعی موثر است. در مورد این که درد زایمان طبیعی چند ساعت طول می کشد باید گفت که دردهای واقعی و فعال که به زایمان و تولد نوزاد ختم می شوند، بین 8 تا 14 ساعت طول می کشد. این دردها نشانه های شروع روند زایمان هستند.
بعضی از زنان پیش از زایمان با شرکت در کلاس های آمادگی برای زایمان مانند تکنیک های تنفس، ریلکسیشن، یوگا و … خود را برای زایمان و کاهش و کنترل درد زایمان آماده می کنند. اما راه های دیگری نیز برای تسکین درد زایمان طبیعی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
تسکین درد زایمان طبیعی
علاوه بر شرکت در کلاس های آمادگی پیش از زایمان، راه های زیر نیز به تسکین درد زایمان کمک می کند:
بی حسی موضعی: متخصص زنان برای کاهش درد در زمان زایمان یا در صورت نیاز برای بخیه زدن اطراف واژن، از داروهای بی حسی موضعی استفاده می کند.
بی حسی با تزریق: متخصص زنان در زمان زایمان به منظور از بین بردن حس و حرکت ماهیچه ها داروهایی را به صورت تزریق عضلانی یا وریدی تجویز می کند. این تزریق به پایین کمر در داخل مایع نخاعی انجام می گیرد که به آن بی حسی اسپینال گقته می شود. گاهی نیز تزریق به صورت بی حسی اپیدورال یعنی با استفاده از کاتتر به ناحیه اطراف نخاع به صورت پیوسته انجام می شود.
مراقبت های بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان، روزهای شیرین شما آغاز می شود و حالا می توانید با آسودگی، پس از 9 ماه، با سبکبالی بیشتری به امور روزمره بپردازید. اما فراموش نکنید که مراقبت های پس از زایمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این موارد را بعد از زایمان فراموش نکنید.
· اگر نشستن برایتان سخت است و درد دارید، دراز بکشید یا روی بالش بنشینید؛
· بهتر است بعد از ادرار کردن، بدن را با آب ولرم بشویید و سپس با سشوار به آرامی خشک کنید یا با دستمالی نرم بدن را خشک کنید؛
· اگر پزشک دارویی برایتان تجویز کرده، سر ساعت و مرتب دارو را مصرف کنید؛
· به زخم دست نزنید و بدون تجویز پزشک از پماد یا لوسیون استفاده نکنید؛
· از مواد غذایی مقوی و با فیبر بالا استفاده کنید. سالاد، روغن زیتون، ماهی سالمون، ماهی قزل آلا و میوه ها برای بعد از زایمان بسیار مفیدند؛
· از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید؛
· زیاد روی پاهایتان نایستید.