ماه رمضان، بهترین و خجستهترین ماه در دین اسلام است. در این ماه مبارک توجه زیادی به سلامت و تغذیه افراد شده است. بسیاری از افراد نگرانند که با روزهگرفتن به بدن خود آسیب بزنند یا آن را ضعیف کنند. اما به شما قول میدهیم به کمک این مطلب، تمامی این نگرانیها برطرف خواهد شد. در این مطلب از مجله بارجیل به شما میگوییم افطاری چی بخوریم و با لیست بلند بالایی با انواع غذاهای مناسب افطار آشنا خواهیم شد. البته نکات خواندنی این مطلب، محدود به این موارد نیست.
غذای افطار باید مقوی باشد
غذای مخصوص افطار باید آب مورد نیاز بدن را تامین کند
فیبر باید در تهیه غذای افطار حضور داشته باشد
انرژی کافی باید از غذای افطار دریافت شود
افطار : یک استکان آب جوش یا چای + 3 عدد خرما + چند برش نان سنگک + 30 گرم( به اندازه یک قوطی کبریت ) پنیر + 2 عدد مغز گردوی کامل
شام : خورش کرفس یا بامیه با پلو + یک پیش دستی سالاد کاهو یا یک کاسه سالاد شیرازی + یک کاسه ماست
سحری : یک لیوان شیر + چند برش نان سنگک + چند قاشق مرباخوری عسل یا شیره انگور یا شیره خرما + چای + چند عدد خرما+ چند لقمه نان و پنیر و گردو
آش رشته از سنتیترین غذاهای ایرانی به حساب میآید که معمولا یادآور ماه رمضان و وعده افطار است. محبوبیت آش رشته تا جایی است که گرما و سرما نمیشناسد و یک کاسه از آن، آدم را به وجد میآورد. اگر برای وعدههای افطاریتان به دنبال سرو آش هستید اما اندازه دقیق آن را نمیدانید در ادامه میتوانید طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر را به همراه فوت و فنهای آن بخوانید تا همانند یک آشپز حرفهای آن را درست کنید.
لوبیا چیتییکدوم پیمانه
نخودیکدوم پیمانه
عدسیکدوم پیمانه
سبزی آش500 گرم
رشته آش200 گرم
پیاز داغ2 عدد پیاز بزرگ سرخ شده
سیر داغ3 حبه خرد و سرخ شده
نعنا خشک2 قاشق غذاخوری
روغن2 قاشق غذاخوری
زردچوبه1 قاشق چایخوری
فلفل سیاهبه مقدار لازم
نمکبه مقدار لازم
کشکبه مقدار لازم
آبهشت لیوان
در اولین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر باید حبوبات را آماده کنید. پس حبوبات گفته شده را به مدت 24 ساعت خیس کنید. در این مدت آب آنها را چند بار عوض کنید تا نفخشان گرفته شود. حال نخود و لوبیا را با پنج لیوان آب و روی حرارت کم بپزید.
از آنجا که عدس زودتر پخته میشود آن را در قابلمهای جداگانه بپزید. در صورت تمایل بعد از 40 دقیقه میتوانید عدسها را داخل قابلمه حبوبات بریزید تا با آنها پخته شود. اگر با خوردن آش،
نکته 1: استفاده از زودپز، زمان پخت حبوبات را کاهش میدهد.
نکته 2: هنگام پخت حبوبات، به آنها نمک اضافه نکنید چراکه دیرتر میپزند.
در دومین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر باید به سراغ تهیه دیگر مواد آش بروید. پس سیر را ریز و پیاز را خلالی خرد کنید. حال پیازها را با روغن فراوان خوب سرخ کنید تا طلایی و کاراملی شوند. سپس سیرها را جداگانه به همراه زردچوبه تفت دهید. حال نعنا خشک را با روغن و زردچوبه رو حرارت ملایم تفت دهید. حواستان باشد که نعنا داغ آش زیاد سرخ نشود والا تلخ خواهد شد.
در سومین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر باید یک قابلمه مناسب را به همراه آب روی حرارت متوسط بگذارید. با جوش آمدن آب، حبوبات پخته را به همراه سبزی آش داخل قابلمه بریزید. دو تا پنج دقیقه زمان دهید تا سبزی آش پخته و نرم شود. حال نصف پیاز داغ و سیر داغ را هم بریزید. مواد را هم بزنید تا طعم سیر داغ و پیاز داغ به خوردشان برود. ادویههای گفتهشده را هم در کاسه با یکدیگر مخلوط و سپس اضافهشان کنید.
در چهارمین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر باید رشته را به دو قسمت تقسیم و اضافه کنید. حال به آرامی آش را هم بزنید تا رشتهها به یکدیگر نچسبند. مراقب باشید رشته خیلی نجوشد چراکه حالت چسبندگی و خمیری پیدا خواهد کرد. با گذشت 15 دقیقه، کشک را هم اضافه و هم بزنید. در نهایت حرارت را کم کنید تا آشتان جا بیفتد.
نکته 1: شل یا سفت بودن آش به ذائقه خودتان بستگی دارد.
نکته 2: کشک را خیلی نجوشانید چراکه ممکن است آشتان ببرد.
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر، آش را در کاسههای مورد نظرتان سرو کنید. سپس با توجه به سلیقهتان با سیرداغ، پیازداغ، زعفران و کشک تزئینشان کنید.
برای 4 نفر
گوشت خورشتی | 300 گرم |
کرفس | 400 گرم |
نعناع | 50 گرم |
جعفری | 150 گرم |
پیاز | 2 عدد متوسط |
روغن و زردچوبه | به اندازه کافی |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
آبلیمو یا آبغوره | به مقدار دلخواه |
برای تهیه خورش کرفس مجلسی ابتدا در مرحله اول برگ های کرفس را از ساقه های آن جدا کنید ، سپس ساقه های کرفس را پس از شستشو یه صورت قطعات یک تا یک و نیم سانتی متری خرد کنید و کنار بگذارید.
در این مرحله پیازها را به صورت نگینی ریز خرد کنید سپس به همراه مقداری روغن مایع در قابلمه ای که برای پخت خورش در نظر گرفته تفت دهید تا پیاز نرم و شفاف شود. در ادامه کمی زردچوبه به پیاز اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا زردچوبه به طور کامل به خورد پیاز برود.
نکته مهم در مورد قطعات گوشت خورشتی این است که باید به طور متوسط خرد شوند. بیش از حد کوچک یا درشت بودن قطعات گوشت ظاهر خورش را خراب می کند. در این مرحله گوشت خورشتی را به صورت قورمه ای خرد کنید و پس از شستشو به قابلمه خورش اضافه کنید.
در این مرحله گوشت را کمی تفت دهید تا تغییر رنگ دهد و کمی سرخ شود. توجه داشته باشید که تفت دادن گوشت باعث خوشمزه تر شدن خورش می شود البته نباید بیش از حد گوشت را تفت داد چون سفت و دیرپز می شود.
در صورت تمایل می توانید یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی هم در این مرحله به گوشت و پیاز اضافه کنید. اضافه کردن رب گوجه فرنگی باعث می شود در پایان خورش کرفس شما طعم و رنگ بهتری داشته باشد.
در صورتی که رب گوجه فرنگی اضافه کردید آنرا کمی تفت دهید تا طعم و بوی خامی آن گرفته شود.در این مرحله ساقه های کرفس را که در مرحله اول خرد کرده بودید به قابلمه اضافه کنید و فقط برای اینکه حالت خود را در زمان پخت خورش حفظ کنند کمی تفت دهید.
توجه داشته باشید که ساقه های کرفس را نباید زیاد تفت دهید زیرا خشک و سفت می شوند.پس از اینکه ساقه های کرفس را تفت دادید دو تا سه لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت و ساقه های کرفس با حرارت بسیار ملایم بپزند.
حدود 2 ساعت زمان نیاز است تا گوشت و ساقه های کرفس به آرامی بپزند.در حین پختن گوشت و ساقه های کرفس ، برگ های کرفس را به همراه نعناع و جعفری به صورت ساطوری خرد کنید و به همراه مقداری روغن مایع تفت دهید تا کمی سرخ شوند.
اگر می خواهید رنگ خورش شما تیره تر شود باید بیشتر سبزیجات را تفت دهید ، البته این کار باعث می شود ارزش غذایی سبزیجات کمتر شود. در یک ساعت پایانی پخت گوشت و ساقه های کرفس ، سبزیجات تفت داده شده را به قابلمه خورش اضافه کنید.
پس از اینکه گوشت به طور کامل پخت مقداری نمک و فلفل سیاه به همراه طعم دهنده هایی مثل آبغوره، آب لیمو ترش و حتی تمرهندی صاف شده اضافه کنید. در مرحله پایانی اجازه دهید خورش به مدت 45 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بماند تا روغن بیندازد و به طور کامل جا بیفتد.
نکته مهم در مورد سرو خورش کرفس این است که این خورش از خورش هایی محسوب می شود که باید کم آب باشد تا شکل ظاهری بهتری داشته باشد. پس از اینکه خورش آماده شد آنرا به همراه برنج یا کته قالبی سرو کنید.
خورش کرفس به طور معمول با گوشت خورشتی تهیه می شود که این گوشت از گوشت گوسفند یا گوشت گوساله تهیه می شود. آشپزهای سنتی بر این باورند که گوشت گوسفندی به دلیل اینکه دارای چربی بیشتری است باعث خوشمزه تر شدن خورش کرفس می شود.
مناسبت ترین قسمت گوشت گوسفندی برای خورش کرفس گوشت سردست می باشد و اگر می خواهید از گوشت گوساله برای تهیه خورش کرفس خود استفاده کنید توصیه می کنیم از گوشت مغز ران گوساله استفاده کنید.
خرمای کبکاب | 1 پیمانه |
مغز گردو | 2 قاشق غذاخوری |
کنجد | ½ لیوان |
کره | 2 قاشق غذاخوری |
پودر کنجد و دانه کنجد | به مقدار کافی |
پودر نارگیل و پودر پسته | به مقدار کافی |
برای تهیه توپک خرمایی به روش خانگی در ابتدای کار یک تابه مناسب روی حرارت ملایم قرار می دهیم و بلافاصله کنجد را درون آن می ریزیم، سپس تفت می دهیم تا بوی خامی کنجد از بین برود. توجه داشته باشید کنجد تغییر رنگ ندهد.
زمانی که بوی خامی کنجد از بین رفت، تابه را از روی حرارت کنار می گذاریم و اجازه می دهیم کنجد کمی خنک شود. در ادامه کنجد را درون غذاساز یا میکسر می ریزیم، سپس میکس می کنیم تا کاملا پودر شود.
در این مرحله هسته های خرما را جدا می کنیم و در صورتی که خرما کمی سفت بود، آنرا به مدت 5 تا 10 دقیقه درون آب گرم قرار می دهیم. پس از گذشت این زمان خرما را درون آبکش قرار می دهیم تا آب اضافی اش خارج شده و خشک شود.
حالا کره را روی حرارت غیر مستقیم بخار کتری بنماری می کنیم تا کره ذوب شود. در ادامه یک تابه مناسب روی حرارت ملایم قرار می دهیم و خرما را به آن اضافه می کنیم، سپس کمی تفت می دهیم تا بافت خرما بر اثر حرارت باز شود.
در ادامه کره ذوب شده را به خرما اضافه کرده و خوب مخلوط می کنیم تا کره به خورد خرما برود، سپس خرما درون تابه جمع شود. حالا مغز گردو را به صورت ریز خرد می کنیم و به همراه پودر کنجد به تابه اضافه کرده و مخلوط می کنیم.
زمانی که مخلوط مواد حالت یکنواخت و یکدستی پیدا کرد، تابه را از روی حرارت بر می داریم و اجازه می دهیم کاملا خنک شود. پس از خنک شدن مواد، با دست مرطوب به اندازه یک گردوی بزرگ از آن بر می داریم.
حالا آنرا در دست به شکل دایره ای فرم می دهیم، سپس به دلخواه درون پودر کنجد، دانه کنجد، پودر نارگیل یا پودر پسته می غلطانیم. در آخر توپک های خرمایی را درون یخچال قرار می دهیم تا خنک شوند، سپس سرو می کنیم. نوش جان.