به عنوان بخشی از فرایند تغذیه، تمام موجودات تغذیه کننده خون، بزاق خود را به محل نیش وارد می کنند. پروتئین های موجود در بزاق پشه موجب جلوگیری از لخته شدن خون شده و این اجازه را می دهد تا پشه ها خون را سریع تر و بهتر استخراج کنند. هنگامی که فرایند تغذیه شدن پشه به اتمام برسد و او محل را ترک کند، پروتئین های بزاق همچنان در بدن ما باقی می مانند و سیستم ایمنی بدن این پروتئین ها را به عنوان یک ماده خارجی و بیگانه مورد شناسایی قرار داده و بلافاصله به وسیله هیستامین به آن ها حمله می کند.
هیستامین یک ماده شیمیایی مربوط به سیستم ایمنی است که سلول های بدن در پاسخ به وجود آسیب، آلرژن ها یا سایر عوامل تحریک کننده منتشر می کند و این هیستامین است که خارش را ایجاد کرده و موجب تورم ناشی از نیش پشه در بعضی از افراد می شود.
در برخی افراد به طرز عجیبی، با وجود نیش پشه، بدن هیچ واکنشی نشان نمی دهد. اما در مورد بیشتر افراد، اولین گزش پشه موجب پاسخ سیستم ایمنی می گردد. با افزایش تعداد دفعات گزش پشه، در بیشتر افراد، دیگر واکنش آلرژیک دیده نمی شود زیرا، سیستم ایمنی متوجه می شود پروتئین آن پشه خاص، تهدید کننده نیست.
البته این مسئله در مورد همه مردم درست نیست و برخی افراد هرگز واکنش خارش را تجربه نمی کنند. اما اگر شما به یک مکان جدید دارای انواع جدیدی از پشه ها که قبلاً بدنتان با آن ها تماس نداشته است، بروید، احتمال ابتلا به خارش و واکنش التهابی به نیش این حشرات وجود خواهد داشت.اغلب افرادی که با خارش بعد از پشه گزیدگی رو به رو می شوند همیشه به دنبال راهی برای خلاصی از این درد و تورم پوست می باشند.
آلوئه ورا
آلوئه ورا حاوی بیش از 130 ترکیب فعال و 30 اسید آمینه مفید برای پوست است. همچنین، آلوئه ورا یک عامل بی حس کننده طبیعی است و بر همین اساس در تسکین خارش و تورم ناشی از نیش پشه موثر عمل می کند. این گیاه به کاهش درد، خارش، و تورم کمک می کند و روند بهبودی را تسریع می کند. ژل درون برگ آلوئه ورا را می توانید به صورت مستقیم روی محل نیش پشه بمالید.
جوش شیرین
جوش شیرین حاوی ترکیبات قلیایی ملایم است که به خنثی کردن تعادل pH پوست کمک کرده و این ماده را به یک درمان طبیعی عالی برای نیش پشه تبدیل می کند. جوش شیرین التهاب اطراف محل نیش پشه را کاهش می دهد که به تسکین درد و خارش منتج می شود. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با مقدار کافی آب ترکیب کنید تا ترکیبی خمیر مانند شکل بگیرد. این خمیر را روی محل نیش پشه قرار داده و اجازه دهید 10 دقیقه به همین شکل باقی بماند و سپس موضع را با آب شستشو دهید.
عسل
مطالعات بسیاری ارزش پزشکی عسل خام را نشان داده اند. عسل از ویژگی های ضد باکتری و ضد التهاب سود می برد که آن را به گزینه محبوب برای بسیاری از درمان های خانگی تبدیل می کنند. زمانی که موضوع تسکین خارش نیش مطرح می شود، عسل گزینه ای عالی محسوب می شود. یک قطره عسل را روی محل نیش پشه ریخته تا تسکین تقریبا فوری را تجربه کنید. تا زمانی که خارش و تورم از بین برود می توانید این کار را انجام دهید.
الکل
مالش الکل واقعاً در کاهش خارش و پاسخ هیستامین کمک می کند. همیشه پدهای حاوی الکل را به همراه داشته باشید. الکل، ماهیت پروتئین مربوط به بزاق پشه را تغییر می دهد. به همین دلیل است که متخصصان می گویند الکل می تواند هر آنچه سیستم ایمنی به آن واکنشی نشان می دهد و موجب خارش و تورم می شود را می زداید. الکل همچنین خاصت تسکین دهندگی و خنک کنندگی دارد.
یخ
یک قالب کوچک یخ (یا هر چیز خنک دیگری) می تواند از تورم جلوگیری کرده و موقتاً خارش را تسکین دهد. یخ نمی تواند پروتئین بزاق پشه را حذف و یا خنثی کند به همین دلیل ممکن است، به محض کنار گذاشتن یخ، دوباره خارش شروع شود. اما اگر از خارش به ستوه آمده اید و نیاز به کمی آرامش دارید، یخ بهترین انتخاب است. اگر تعداد گزش های پشه زیاد بوده و در یک نقطه از بدنتان متمرکز است، می تواند از کمپرس یخ در سایز بزرگ کمک بگیرید.
آنتی هیستامین
اکثر داروهای ضدآلرژی بدون نیاز به نسخه از جمله بنادریل، کلاریتین و زیرتک پاسخ هیستامین آزادشده توسط بدن را خنثی می کنند. (به همین دلیل آنتی هیستامین نامیده می شوند). از آنجایی که این پاسخ هیستامین است که باعث تورم و خارش مربوط به نیش پشه می شود، آنتی هیستامین ها به طور مؤثری موجب تسکین خارش و التهاب خواهند شد. اگر شما در معرض چند نیش پشه قرار گرفته اید و کرم کالامین تأثیری نداشت، بهترین گزینه، مصرف آنتی هیستامین های خوراکی است.
مواد به تعادل رسان PH پوست
یکی از راه های محافظت از پوست، به تعادل رساندن مجدد میزان PH پوست می باشد که در هنگام نیش زدگی توسط حشرات می توانید از این راه استفاده کنید. برای به تعادل رساندن پوست می توانید از راه های زیادی مانند استفاده از برخی از انواع سرکه بهره مند شوید تا پوست را به تعادل برسانید. سرکه یک ماده ضدعفونی کننده و ضد قارچ طبیعی می باشد که با استفاده از آن محل نیش زده تمیز خواهد شد و در روند بازسازی پوست به بیشترین میزان کمک خواهد کرد.
پشه ها چه بیماری هایی را منتقل می کنند؟
پشه ها میتوانند ویروس ها، باکتری ها و انگل ها را از راه بزاق خود منتقل کنند. زمانی که پشه ها شما را نیش می زنند، می توانند پاتوژن ها (عوامل بیماری زا) را به بدن تان منتقل کنند و باعث بیماری های خطرناک و حتی کشنده شوند، مثلا پشه هایی وجود دارند که ناقل بیماری های مالاریا، ویروس نیل غربی، تب دنگی، تب زرد و چندین ویروس دیگر هستند که باعث بیماری آنسفالیت (التهاب مغز) می شوند.بیماری مالاریا در آمریکا نادر است اما در سایر نقاط جهان شیوع بیشتری دارد. به گفته ی سازمان بهداشت جهانی، در سال 2015 بیش از 200 میلیون مورد بیماری مالاریا گزارش شده است که در اکثر آنها، پشه ها عامل انتقال بیماری بوده اند.برخی بیماری ها نیز از طریق نیش پشه منتقل نمی شوند که از بین آنها می توان به بیماری ایدز و هپاتیت اشاره کرد.