شما نمی توانید کاملا از نیش پشه ها جلوگیری کنید اما این شانس را دارید که احتمال آن را کاهش دهید. همان طور که گفته شد، پشه ها در آب پرورش می یابند، پس تا جایی که امکان دارد، در نزدیکی آب های راکد سکونت نکنید. هر چیزی را که احتمال دارد آب در آن جمع شود و راکد بماند، خالی نگه دارید. آب حوض های کوچک را یک بار در هفته عوض کنید و زمانی که استخر کوچک کودکان مورد استفاده قرار نمی گیرد، آب آن را تخلیه نمایید.
همچنین باید چمن ها و گیاهان نزدیک منزل تان را کوتاه و مرتب نگه دارید. برای پنجره هایتان توری نصب کنید تا مانع از ورود پشه ها شود. اگر به جایی پر از درخت و چمن می روید، لباس های آستین بلند و شلوارهای بلند بپوشید و از مواد دافع حشرات استفاده کنید.
برای جلوگیری از ابتلا به بیماری هایی که توسط پشه ها منتقل می شوند، قبل از سفرهای خارجی مطمئن شوید که به روزترین واکسیناسیون را دریافت کرده اید. می توانید از پزشک خود بخواهید که برای پیشگیری از مالاریا یا بیماری های دیگر، داروهای خوراکی تجویز کند.
در حالت ایده آل، شما می توانید با پوشیدن لباس آستین بلند، شلوار بلند یا هر اقدام حفاظتی دیگر، از گزیده شدن توسط پشه ها جلوگیری کنید. اما اگر پشه شما را نیش زد، درمان های طبیعی بسیاری وجود دارند که می توانند عوارض ذکر شده را تسکین دهند و منطقه ی آسیب دیده را درمان کنند.
DEET
حدود ۵۰ سال است که از DEET برای دفع حشرات استفاده می شود و غلظت آن از ۲۰ درصد تا ۱۰۰ درصد متغیر است. طول اثربخشی آن بستگی به میزان غلظتش دارد، به عنوان مثال، مدت ماندگاری DEET ۲۰ درصد، بین ۱ تا ۳ ساعت، ۳۰ درصد ۶ ساعت، و ۵۰ درصد تا ۱۲ ساعت است.اگر مایل بودید ضدآفتاب و DEET را با هم استفاده کنید، اول ضدآفتاب را بزنید. اثربخشی دفع کننده حشرات زودتر از ضدآفتاب از بین می رود، بنابراین بهتر است آن را روی ضدآفتاب تجدید کنید.در صورت استفاده همزامان از ضدآفتاب و DEET، از ضدآفتاب ۳۰ تا ۵۰ درصد استفاده کنید.برای کودکان زیر ۲ ماه از DEET استفاده نکنید.استفاده از DEET در دوران بارداری هیچگونه ممانعتی ندارد. از آنجا که مالاریا در زمان بارداری بسیار جدی و خطرناک است، حتما استفاده از DEET با غلظت ۵۰ درصد برای جلوگیری از این بیماری پیشنهاد می شود. استفاده از این ماده حتی در زمان شیردهی و برای کودکان بالای ۲ ماه نیز مشکلی ندارد.استفاده از DEET با غلظت زیر ۲۰ درصد در هیچ شرایطی مناسب نیست. این ماده می تواند به برخی مواد ترکیبی مانند پلاستیک و نایلون آسیب بزند، بنابراین از تماس این مواد با DEET جلوگیری کنید.
ایکاریدین یا پیکاردین (Icaridin)
خاصیت و کارایی ایکاریدین را با DEET برابر دانسته اند. این ماده نیز غلظت های مختلفی دارد و کسانی که می خواهند برای جلوگیری از نیش پشه از آن استفاده می کنند، پیشنهاد می کنیم غلظت آن کمتر از ۲۰ درصد نباشد. درصورت مصرف حتما دستورالعمل کارخانه (که روی آن نوشته شده است) را دنبال کنید.
روغن لیمو اکالیپتوس
این روغن به اندازه یک LEET پانزده درصدی، اما در مدت زمان کوتاه تری کارایی دارد.
3-ethlyaminopropionate
این ماده نیز می تواند جایگزین DEET بیست تا بیست وپنج درصد، اما با مدت زمان کوتاه تر باشد.
روغن سیترونیلا یا سنبل هندی
این روغن می تواند دافع پشه ها باشد، اما مدت زمان اثربخشی آن کوتاه است، بنابراین آن را پیشنهاد نمی کنیم.
پوشاک
پوشش کامل احتمال نیش پشه ها را کاهش می دهد، بنابراین سعی کنید به جای جلیقه، شلوارک و لباس های آزاد، از لباس هایی با یقه بلند، رنگ روشن، آستین بلند و شلوار استفاده کنید. در مکان های گرم لباس های نازک، گشاد با رنگ روشن بپوشید. جاهایی از بدن که بدون پوشش هستند را حتما با DEET حداقل ۳۰ درصد یا جایگزین های نام برده محافظت کنید.
دانستنی های راجع به پشه
بد نیست قبل از راه های مقابله با دشمن اول او را خوب بشناسید و بعد از شناخت بیشتر، راه هایی را برای مقابله و دفع آن پیدا کنید.اغلب پشه ها از غروب خورشید تا سپیده دم فعالیت می کنند. درست زمان استراحت در طبیعت آن هم بعد از یک روز طولانی راه رفتن. شاید جالب باشد بدانید که پشه ها در آب تخم گذاری می کنند و بعد از چند هفته به بلوغ می رسند. پشه های نر دهانی کوچک دارند و از گیاهان تغذیه می کنند اما پشه های ماده دهانی بزرگتر دارند و از خون جانوران و انسان تغذیه می کنند. پشه های ماده برای اینکه طعمه گزیده شن را حس نکند، قبل از نیش زدن، محل گزیدگی را بی حس می کنند، به همین دلیل است که هنگام گزیده شدن، دردی احساس نمی کنید.
هشدارهای مهم
به یاد داشته باشید که کودکان، افرادی که کمبود ویتامین دارند، افراد بیمار و افرادی که بومی یک منطقه محسوب نمی شوند، بیشتر در معرض نیش زدگی پشه قرار دارند. نیش پشه در بعضی از موارد می تواند باعث ایجاد آلرژی در افراد شود. آلرژی پوستی به نیش پشه در فاصله زمانی 20 دقیقه تا 2 4 ساعت بعد از گزیدگی دیده می شود.از خاراندن مکان گزیده شده خودداری کنید. محل گزش را با مقداری آب خنک و صابون بشویید همچنین می توانید از داروهای ضدخارش مانند کالامین دی استفاده کنید.در صورتی که بعد از نیش پشه هر یک از تغییرات زیر در مصدوم مشاهده شد سریعا او را به اولین مرکز درمانی انتقال دهید.
- حساسیت آنی نسبت به نور
- تورم بسیار زیاد محل گزش
- ضعف عضلانی
- سفت شدن گردن
- گیجی و کمبود هوشیاری
- سردرد شدید