یکی از آزارهای شایع و دردناک مخصوصا برای کودکان گزش حشرات است. حشرات نیز از نظر انتقال بیماری بسیار اهمیت دارند و گزیدن آنها ممکن است سبب انتقال عامل بیماریهای مختلف گردد، ولی هدف در این قسمت فقط آزاری است که در نتیجه گزش بوجود می آید.
حشراتی مانند پشه ، کک ، شپش و حشرات دیگر که از خون انسان تجزیه می کنند هنگام گزیدن مایع بزاقی خود را داخل پوست تزریق می کنند و برای تغذیه خود خون بدن را می مکند. بنابراین داخل شدن مایع بزاقی در پوست ایجاد خارش در محل گزش و برجستگیهایی کوچک ایجاد می شود که ممکن است با خاراندن عفونت پیدا نماید.
بعد از گزش حشرات چه باید کرد؟
برای جلوگیری از عفونت ، باید محل گزیدگی را با ماده ضدعفونی یا با صابون شستشو داد. برای رهایی از خارش محل گزیدگی ، خمیری از نشاسته و جوش شیرین تهیه نمایید و روی محل گزیدگی قرار دهید یا محلول طبی کالامین به محل گزیدگی بمالید. در صورتی که گزیدگی متعدد باشد پزشک معمولا داروی آنتی هیستامین تجویز می کند که اثر ضد خارش دارد. پدر و مادر می توانند قبل از خوابیدن کودک خود یک قاشق از شربت آنتی هیستامین به او بدهند.
نیش زدن و گزش کودک
حشرات سمی زهر سمی خود را از طریق نیش به بدن ما تزریق می کنند، اما حشرات غیرسمی، از راه گزش و گزیدن و برای تغذیه از خون ما استفاده می کنند. پشه ، خرمگس، کنه و بعضی از عنکبوت ها اغلب تنها باعث ایجاد خارش یا سوزش اندک و ورمی جزئی می شوند، اما نیش زنبورها می تواند دردناک باشد؛ البته تحمل نیش یک پشه برای بزرگسالان هم ناراحت کننده است. بنابراین، واکنش فرزند شما به میزان حساسیتش به آن حشره ای که توسط آن گزیده شده است ارتباط دارد
پیشگیری از نیش خوردن یا گزیده شدن کودک
بیشتر مواد دافع حشرات که با برچسب ایمن برای استفاده در نوزادان و کودکان خردسال عرضه می شوند، در دور نگه داشتن پشه ها نسبتاً موفق هستند ولی در هر صورت لازم است قبل از خرید و استفاده، نظر پزشک کودکتان را جویا شوید. بعد از تأیید پزشک نیز خودتان بروشور محصول را بخوانید تا مطمئن شوید برای کودکان بی خطر است. توجه داشته باشید که مواد دافع حشرات برای استفاده در کودکان کوچک تر از دو ماه توصیه نمی شوند. همچنین اقدامات زیر می تواند به پیشگیری از گزیده شدن توسط حشرات کمک کند:
- هنگام بیرون رفتن از خانه به کودک خود لباس هایی با رنگ روشن بپوشانید که تا حد ممکن پوستش را بپوشانند.
- اما از پوشاندن رنگ های جیغ و طرح های گل دار به او خودداری کنید.
- اگر او را به خارج از شهر و جنگل می برید، شلوار بلند به او بپوشانید و پاچه های آن را داخل جوراب هایش بگذارید.
- اجازه ندهید کودکتان پابرهنه بیرون برود.
- از صابون ها یا لوسیون های معطر که برخی از حشرات را به خود جلب می کند برای کودک استفاده نکنید.
- از محل های مشخص زندگی حشرات دوری کنید. برای مثال از آب راکد، چمن یا علف های بلند، باغچه های گل، غذای بدون درپوش و سطل های زباله ٔ در باز دور بمانید.
- هنگام غذا خوردن در بیرون از خانه ظروف غذایتان را دربسته نگه دارید.
- به فرزندتان بیاموزید که سعی نکند حشرات در حال پرواز را با دست بزند.
- توری های پارهٔ در و پنجره های خانه را تعمیر یا عوض کنید.
- روی صندلی کودک، مینی پارک، آغوشی کوله ای یا روی کالسکهٔ کودک هنگام بیرون رفتن از خانه پشه بند استفاده کنید.
علائم ناشی از گزیدگی حشرات
یکی از شایع ترین علائم گزیدگی توسط حشرات ایجاد خارش است اما در برخی موارد اثر گزیدگی بدون خارش باقی خواهد ماند؛ تشخیص این گزیدگی به صورت بالینی و توسط پزشک متخصص انجام می شود و مگر در مواردی مشکوک که با تکه برداری انجام می شود، نیازی به انجام تست های آزمایشگاهی نیست.
درمان اثرات ناشی از گزیدگی حشرات خیلی سخت نیست، به یاد داشته باشید پیش از هر چیزی باید عامل ایجاد گزیدگی را دور کنید، چرا که تا وقتی عامل ایجاد گزیدگی در محیط وجود داشته باشد همواره شاهد تکرار آن و ایجاد زخم های جدید خواهیم بود؛ بهتر است اگر احتمال می دهید حشرات در لباس فرد باشند، لباس را ضدعفونی کنید تا از حشرات پاک شود.اگر احتمال حضور حشرات در فضای خانه را می دهید بهتر است با سم پاشی آنها را از بین ببرید، همچنین اگر مسافری از راه دور به خانه شما آمده است و احتمال ورود حشرات را می دهید، هر چه زودتر فضا را ضدعفونی کنید.
درمان این اختلال صرفا درمان علامتی است و استفاده از پمادهای ضد خارش، پمادهای ضد التهاب و داروهای ضد خارش خوراکی کمک بسیاری به رفع این اختلالات می کند اما در مواردی که واکنش های سیستمیک بدن را به همراه دارد، بهتر است با مراجعه به پزشک از عوارض احتمالی آن جلوگیری شود.