پوست ما افشاکننده حالات و وضع روحی و روانی ماست، به طوری که در دوران پراسترس و پرتنش که به طور طبیعی در زندگی همه افراد پیش می آید، پوست مان پژمرده و تیره به نظر می رسد و آثار خستگی بر آن قابل مشاهده است، اما اتفاق بدتر زمانی می افتد که دوره های پراسترس در زندگی مان طولانی بشود که حاصل آن ریزش منطقه ای مو یا بروز آثار پیری و چین و چروک بر پوست خواهد بود که شاید جبران آن به سادگی و در کوتاه مدت ممکن نباشد.
واقعیت آن است که به طور عادی پوست و موی ما در معرض انواع آسیب ها و آلودگی های محیطی از نور خورشید گرفته تا آلاینده های محیطی و در برخی افراد اثرات منفی ناشی از مصرف سیگار و الکل قرار دارد.استرس می تواند سیستم های دفاعی طبیعی بدن که آسیب پذیری نسبت به این عوامل را کاهش می دهد، تضعیف کند و به این ترتیب روند ترمیم کنند گی پوست با اختلال مواجه می شود که حاصل آن تخریب بافت پوست و مو و ظاهر شدن نشانه های پیری زودرس روی پوست است.
اما نکته مهم در این میان باورهای اشتباهی است که در ارتباط با آثار استرس بر پوست و مو قابل مشاهده است که دکتر مسعود داوودی، متخصص بیماری های پوست و مو درباره آنها چنین توضیح می دهد: استرس می تواند به ریزش سکه ای یا منطقه ای مو منجر شود، اما در سفید شدن موها برخلاف تصور عامه نقشی ندارد، بلکه ریزش موهای تیره تر پوست که در مواجهه با تنش ها آسیب پذیرتر است، باعث به چشم آمدن بیشتر موهای سفید شخص می شود.
تقریباً همه ی ما درجه ای از استرس را در زندگی روزانه ی خود تجربه می کنیم. در برخی موارد استرس مثبت است و کمک می کند کارها و تکالیف خود را انجام دهیم، اما استرس مزمن بر سلامت جسمی و روحی ما اثر می گذارد و سبب بروز عوارض جانبی می شود. راش پوستی (rash) یکی از نشانه های جسمانی و تاثیر استرس بر پوست است که ممکن است هر فردی به آن دچار شود.
تاثیر استرس بر پوست
علی رغم اینکه استرس مشکلی روحی و روانی است، اما همان طور که گفتیم منجر به بروز علائم جسمی می شود. پوست یکی از قسمت هایی است که استرس بر آن تأثیر می گذارد. در ادامه، اثرات مختلف استرس بر پوست را بررسی می کنیم.
استرس زیاد می تواند باعث بروز کهیر شود. کهیر نوعی حساسیت پوستی است که شامل راش های پوستی یا دانه های برآمده و قرمز رنگ می شود. اندازه ی این راش ها متغیر است و امکان ایجاد آنها در هر قسمتی از بدن وجود دارد. کهیر ممکن است با خارش همراه باشد. در بعضی موارد هم ممکن است هنگام لمس کردن قسمتی از پوست که دچار کهیر شده، احساس مورمور شدن یا سوزش کنید.
کهیر
کهیر به دلیل عوامل مختلفی بروز می کند، از جمله:
- سرما یا گرمای شدید
- عفونت
- مصرف داروهایی نظیر آنتی بیوتیک
استرس عاطفی هم یکی از عوامل بروز کهیر است. در واقع، بدن ما با تغییرات هورمونی یا شیمیایی به استرس واکنش می دهد. این تغییرات سبب اتساع رگ های خونی، نشت آنها و درنتیجه قرمز و متورم شدن پوست می شود.
عوامل تشدید کننده کهیر
راش یا دانه های پوستی ایجاد شده، با عوامل زیر تشدید می شود:
- مصرف الکل یا کافئین
- قرار گرفتن در معرض هوای گرم
- استرس
جوش های استرسی:
استرس سیستم ایمنی بدنی شما را ضعیف میکند این میتواند بدن شما را به تحریک و ترشح هیستامین حساس کند, که باعث ظهور جوشهای استرسی میشود.
استرس خطر ابتلا به رزشیا را افزایش می دهد:
زمانی که ما تحت استرس قرار میگیریم,بدنمان نوروپپتید و انتقال دهنده های عصبی را بیشتر ترشح و تولید میکند این باعث التهاب و گسترش رگ های خونی در پوست شما میشود.