بیش از یک سوم مادران باردار، در بارداری خروپف می کنند، حتی اگر قبل از آن عادت به خروپف نداشتند. اگرچه خروپف در بارداری در هنگام خواب ممکن است ظاهراً یک ناراحتی جزئی به حساب بیاید، اما وضعیت خواب پر سر و صدا ممکن است خطر ابتلا شما به عوارض را افزایش دهد، از جمله کاهش رشد جنین.
در یک مطالعه اخیر در سوئد، مادران بارداری که خروپف می کردند دو برابر بیشتر از سایر مادران احتمال ابتلا به فشار خون بالا یا پره اکلامپسی دارند و نوزادان آنان دارای وزن کمتر و نمره آپگار (بررسی شرایط و وضعیت سلامتی نوزاد) ضعیف تری بودند.
دکتر "ناتالی ادواردز"، محقق پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه سیدنی استرالیا می گوید مادرانی که خروپف می کنند ممکن است مستعد ابتلا به این عوارض باشند، زیرا در طول خواب راه های هوایی فوقانی آنان شل شده و تا حدودی بسته می ماند که باعث جلوگیری از دریافت اکسیژن کافی و خروج دی اکسید کربن می شود. دی اکسید کربن اضافه در سیستم آنها سبب تنگ شدن عروق خونی، افزایش فشار خون و کاهش گردش خون، از جمله در جفت می شود.
در ادامه این مقاله، برخی از علل احتمالی بروز مشکل خروپف در دوران بارداری زنان برای شما بیان شده است که مهم ترین این موارد به شرح زیر می باشند:
احتقان بینی مادر
لازم است بدانید که افزایش سطح هورمون استروژن در بدن زنان، با آغاز دوران بارداری منجر به تورم غشاء مخاط بینی این افراد شده و تولید موک را در این نواحی افزایش می دهد. در نتیجه، این شرایط منجر به تراکم مواد در حفره بینی مادر باردار شده و نهایتاً باعث خروپف کردن او در دوران بارداری می شود. همچنین، افزایش حجم خون در بدن زنان باردار باعث افزایش حجم رگ های خونی موجود در کل بدن این افراد شده و موجب تورم غشاهای بینی می شود. این حالت، روند تنفس را برای زنان باردار دشوار کرده و ممکن است منجر به بروز مشکل خروپف در این افراد، در هنگام خواب شبانه گردد.
دیابت
در بعضی تحقیقات بدست آمده، خروپف می تواند یکی از نشانه های دیابت بارداری باشد. بنابراین چنانچه در هنگام خواب خروپف می کنید، با پزشک خود مشورت کرده و از میزان قند خون خودتان اطمینان حاصل کنید.
احساس خستگی
در 9 ماه دوران بارداری، اکثر زنان احساس خستگی شدید نموده و این امر باعث می شود تا آن ها به خواب عمیق بروند. در چنین شرایطی، کنترل عضلات گلو از دست فرد خارج شده و عضلات این ناحیه بیش از حد آرام می شوند. سست شدن این عضلات بدن زنان بارداری، راه های هوایی را مختل نموده و موجب ایجاد صدای خروپف در دوران حاملگی می شود که در بیشتر موارد، با لرزش صدای خروپف نیز همراه است.
افزایش وزن
همان طور که می دانید افزایش وزن زنان در دوران بارداری باعث بالا رفتن میزان تجمع چربی اضافی در ناحیه گردن و گلوی این افراد می شود؛ وجود بافت اضافی در بدن مادر باردار مسیرهای هوایی را فشرده می کند که در چنین مواردی، فرد با دشواری روند تنفس مواجه شده و با خروپف کردن، این مشکل را نشان می دهد.
بروز مشکل آپنه انسدادی خواب
خروپف کردن بلند زنان در 9 ماه دوران بارداری می تواند یکی از علائم مبتلا شدن فرد به آپنه انسدادی خواب (OSA) باشد. در این شرایط، به دلیل انسداد راه های هوایی، روند تنفس فرد به طور ناگهانی در طول خواب متوقف شده و او دچار خروپف کردن می شود. البته بیماری آپنه انسدادی خواب نشانه های دیگری از قبیل غم انگیز بودن صدای بیمار و خواب آلودگی شدید او در طی روز دارد.
سرماخوردگی یا آلرژی
مبتلا شدن مادران باردار به بیماری هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا آلرژی نیز باعث بروز مشکل خروپف کردن در این افراد خواهد شد، زیرا این بیماری ها منجر به تراکم بیش از حد مواد در راه های بینی مادر باردار شده و انجام عمل تنفس را برای او بسیار دشوار می کند.
در نهایت، به یاد داشته باشید که خروپف کردن زنان در دوران بارداری یک وضعیت موقتی بوده و به علت ایجاد تغییرات در بدن این افراد به وجود می آید. اما همیشه این طور نبوده و در برخی از زنان حامله، ممکن است مشکل خروپف کردن تا مدت ها ادامه داشته و نشان دهنده مبتلا شدن او به بیماری های جدی دیگر باشد
از نظر پزشکی، خروپف باعث تورم بافت ها می شود و اجازه نمی دهد خون به راحتی در رگ ها جریان پیدا کند، در نتیجه خون و مواد مغذی به اندازه کافی به جفت نمی رسد و این به معنای تولد نوزاد کم وزن است. دکتر ابرایان توصیه می کند که به منظور جلوگیری از خروپف در دوران بارداری، به پهلو بخوابید. اگر بیش از سه شب در هفته خروپف می کنید، فشار خون دارید و گاهی اوقات با احساس تنگی نفس از خواب بیدار می شوید به فکر درمان باشید. متداول ترین درمان این مشکل استفاده از دستگاهی است به نام CPAP که با استفاده از فشار هوا، کمک می کند تا مسیر هوا در طول خواب باز بماند.