جوش روی باسن و ران، برخلاف جوشهای معمول که روی منافذ ایجاد می شود، معمولاً یک نوع فولیکولیت، التهاب یا عفونت فولیکول های مو است اما معمولا به همان نام جوش یا آکنه شناخته می شود، زیرا بسیار شبیه به آن است. این مشکل زمانی رخ می دهد که پوست مرده، روغن بیش از حد، و ناخالصی های دیگر یا اصطکاک زیاد باعث تحریک بافت فولیکول های مو در باسن میشود.باکتری ها، مخمرها یا قارچ ها نیز ممکن است فولیکول های مو را آلوده کنند. اکثر مردم متوجه نیستند که فولیکول های مو در باسن وجود دارد، زیرا تقریبا نامرئی هستند و با چشم غیر مسلح دیده نمی شود.
عوامل مختلفی می توانند شما را در معرض بیشتر جوش و آکنه باسن و ران قرار دهند، آنها شامل:بهداشت ضعیف، تغذیه نامناسب، پوشیدن لباس های تنگ و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خشن است که باعث تحریک پوست می شوند.
جوش های روی باسن معمولا شبیه جوش های صورت هستند. این جوش ها ممکن است به صورت دسته ای و یا تک در یک نقطه از پوست ظاهر شوند. شاید تشخیص دقیق آکنه روی پوست کار نسبتا دشواری باشد اما با نگاه کردن در آینه می توان مطمئن شد آنچه که بیمار را اذیت می کند جوش است یا التهاب پوستی (درماتیت). تفاوت بین جوش و التهاب پوستی این است که التهاب پوستی کوچکتر است، ممکن است با درد یا بدون درد باشد، معمولا هنگام لمس گرم است و اغلب پر از چرک است. درماتیت ها به صورت تک و یا دسته ای روی پوست ظاهر می شوند. جوش های باسن ممکن است به مرور بزرگ شوند و پر از چرک یا فاقد چرک باشند. نکته لازم به ذکر این است که جوش و درماتیت ها هر دو بعد از مدتی ترکیده شوند.
بنزوئیل پراکسید
این ماده خاصیت ضد التهابی داشته و سبب باز شدن منافذ پوست می شود. شستشوی بدن با پراکسید 10 درصد می تواند سبب رفع جوش باسن شود.
اسید سالیسیلیک
این ماده به برداشته شدن سلول های مرده از روی پوست کمک می کند. برای استفاده میتوان از پدهای اسید سالیسیلیک 2 درصد در ترکیب با بنزوئیل پراکسید استفاده کرد. در صورتی که پوست خشک باشد باید تنها از یکی از این دو محصول استفاده کرد.
لوسیون های اسید لاکتیک
اسید لاکتیک همانند اسید سالیسیلیک نوعی داروی بدون نسخه برای برداشتن سلول های مرده روی پوست است. این دارو را می توان همراه با اسید سالیسیلیک و بنزوئیل پراکسید استفاده کرد به شرطی که مبتلا به خشکی پوست نباشید.
کرم موضعی آنتی بیوتیک
مصرف کرم های آنتی بیوتیکی با نسخه پزشک همراه با سایر روش های درمانی برای نتایج بهینه توصیه می شود.
کرم زینک
استفاده از کرم زینک می تواند سبب کاهش جوش باسن شود.
روغن درخت چای
یکی دیگر از داروهای خانگی روغن درخت چای است. مطالعات تحقیقاتی نشان داده مصرف این روغن در از بین بردن باکتری های پوستی، مقابله با عفونت ها و بهبود زخم ها مؤثر است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
بیشتر افرادی که دچار این مشکل می شوند، بعد از مدتی با راهکارهای ارائه شده بهبود پیدا می کنند. اما اگر التهاب فولیکولی تشدید شد و به دمل تبدیل شد و یا اگر سیستم ایمنی بدن شما قوی نیست، باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. اگر دمل بزرگ شود، شما باید از آنتی بیوتیک های خوراکی برای مقابله با عفونت استفاده کنید. البته متخصص پوست باید در این خصوص به شما کمک کند و در صورت لزوم، چرک جوش را با روش های استریل و ایمن خارج کند.