آدیداس آگ (به آلمانی: Adidas AG) یک شرکت آلمانی چندملیتی است، که مقر اصلی آن، در شهر هرتسوگن آوراخ در ایالت بایرن قرار دارد. آدیداس در زمینه طراحی، تولید و توزیع انواع لباس، کفش، پاافزار، کفش ورزشی، تجهیزات ورزشی، ساعت، عینک آفتابی، محصولات مراقبت های شخصی و لوازم لوکس فعالیت می کند. آدیداس یک هلدینگ است و شرکت تولید پوشاک ورزشی ریبوک، شرکت لوازم گلف تیلورمید و شرکت راک پورت زیرمجموعه های آن به شمار می آیند. آدیداس بزرگترین تولیدکننده لوازم ورزشی در اروپا و دومین تولیدکننده بزرگ لوازم ورزشی در جهان به شمار می رود. شرکت آدیداس در سال ۱۹۴۸ توسط آدولف داسلر پایه گذاری شد. وی با کمک برادرش رودولف در سال ۱۹۲۴ کار تولید کفش های ورزشی را آغاز کرد. رودولف پس از جدایی از برادرش، پوما را پایه ریزی کرد.
برادران داسلر موسس آدیداس
کریستفر فون وایلم داسلر یک کارگر تولیدی کفش در هرتسوگن آوراخ در ۲۰ کیلومتری شهر نورنبرگ بود. پائولین همسر کریستفر نیز یک لباس شویی در شهر باواریان را اداره می کرد. رادلف «رودی» داسلر نیز پس از پایان مدرسه به پدرش در کارخانه تولید کفش پیوست. وی پس از بازگشت از جنگ جهانی اول مدیر یک شرکت تولید چینی شد و سپس توانست وارد بازار عمده چرم در شهر نورنبرگ شود.
آدولف داسلر نیز پس از بازگشت از جنگ جهانی اول تولیدی کفش های ورزشی خود را در لباس شویی مادرش در هرتسوگن آوراخ را راه اندازی کرد. در ژوئیه ۱۹۲۴، رادلف به هرتسوگن آوراخ بازگشت تا در کنار برادرش کارخانه تولیدی کفش برادران داسلر را تأسیس کند. آن ها این سرمایه گذاری را در لباس شویی مادر خود آغاز کردند. اما در آن زمان برق در شهر آن ها قطعی های متناوب داشت و این دو برادر مجبور بودند از پدال های تولید برق (چیزی شبیه به تولید برق با دوچرخه) روی آورند تا بتوانند تولید در کارخانه کوچکشان را ادامه دهند.
در المپیک تابستانی ۱۹۳۶، آدولف داسلر، با یک ساک پر از کفش های ورزشی به دهکده المپیک رفت تا بتواند جسی اونز قهرمان المپیک آمریکایی-آفریقایی را متقاعد کند از محصولات آن ها استفاده کند. این نخستین مورد از اسپانسری یک آمریکایی آفریقایی تبار در مسابقات المپیک به شمار می رود. در آن مسابقات اونز توانست ۴ مدال طلا به دست بیاورد. وی این قهرمانی را مرهون کفش های برادران داسلر می دانست و این مسئله باعث شد که در مدت زمان بسیار کوتاهی شهرت برادران داسلر جهانی شود. پس از این واقعه بود که برادران داسلر از سراسر جهان نامه هایی مبنی بر تقاضا برای به کارگیری کفش های آن ها توسط ورزشکاران دریافت کردند. کار آن ها در مدت کوتاهی گرفت و تا پیش از جنگ جهانی دوم این دو برادر سالانه بیش از ۲۰۰ هزار جفت کفش به فروش می رساندند.
روزهای اولیه آدیداس و رقابت با برند پوما
آدیداس و پوما بعد از جدایی وارد رقابتی سرسختانه شدند. در حقیقت شهر هرزوگناراچ آلمان (Herzogenaurach) به عرصه ای برای رقابت این دو برند مشهور تبدیل شد. با رشد و گسترش فعالیت دو شرکت، شهر کوچک آلمانی هم به دو بخش تقسیم گردید. هرزوگناراچ دیگر با لقب “گردن های خم شده” شناخته می شد چرا که افراد در این شهر بعد از رد شدن از کنار یکدیگر گردن خود را به پایین خم می کردند تا ببیند رهگذر مورد نظر چه کفشی به پا کرده است. حتی دو باشگاه فوتبال شهر نیز به دو قطب رقیب یکدیگر تبدیل شدند: باشگاه ASV توسط آدیداس حمایت می شد در حالی که بازیکنان باشگاه دیگر FC کفش های ورزشی تولید شده توسط شرکت رودولف را به پا میکردند. دو برادر هرگز با یکدیگر اشتی نکردند. جالب است بدانید هر دو آن ها در یک قبرستان به خاک سپرده شده اند ولی محل دفنشان در دورترین فاصله ممکن از هم قرار دارد.
لوگو سه خطی جذاب آدیداس
در بازی های المپیک تابستانه سال 1952، آدیداس علامت تجاری سه خطه مشهور خود را از مارک کفش ورزشی Karhu Sports به ارزش دو بطری ویسکی و 1600 یورو خریداری کرد. بعد از یک دوره بسیار سخت به دلیل مرگ پسر آدولف بنیانگذار آدیداس، در سال 1987 شرکت توسط برنارد تپی ، کارآفرین فرانسوی، به ارزش 243.9 میلیون دلار خریداری شد. تپی تصمیم گرفت تا تولیدات خود را به آسیا نیز گسترش دهد و نمایندگانی از شرکت ادیداس را به نیوزلند فرستاد. در سال 1992 تپی پس از اعلام ناتوانی از پرداخت معوقات وامی شرکت، به یک بانک فرانسوی وکالت داد تا آدیداس را به فروش برساند و بانک هم متعاقباً بدهی های شرکت را با سهیم شدن در آن پرداخت کرد. کاری که با توجه به قوانین بانکی آن زمان فرانسه چندان رایج نبود و گزارش ها حاکی از آن است که مالک بانک به دلیل آشنایی که با تپی داشت (تپی وزیر امور شهرداری وقت فرانسه بود) این لطف را در حق او انجام داد. در ماه فوریه سال 2000، بانک، آدیداس را به رابرت لوئیس دریفوس، یکی از دوستان برنارد تپی به مبلغی بسیار بالاتری فروخت. آنها همچنین شرکت تپی را که مالک ادیداس بود ورشکست اعلام کردند، به این خاطر که این شرکت تنها کمپانی ای بود که حق شکایت از ان ها داشت. رابرت لوئیس دریفوس مدیرعامل جدید شرکت آدیداس شد. او همچنین مالک تیم اولمپیک مارسی شد، تیمی که تا سال 1993 متعلق به تپی بود.
آدیداس بعد از حضور تپی
در سال 1989، ادیداس به شرکت Aktiengesellschaft منتقل شد و در اوایل دهه ی نود دوباره بر روی ریشه ها و اهداف اولیه اش متمرکز گردید. تولید محصولات درجه یک با کیفیت بالا مجددا اصلی ترین هدف شرکت را تشکیل داد. در سال 1991 شرکت محصولات آدیداس اکوییپمنت EQUIPMENT (خط تولید کفش و پوشاک ورزشی تمرینی و افزایش دهنده عملکرد ورزشکاران) را روانه بازار کرد. در سال 1992، با تمرکز بر روی بسکتبال خیابانی آن ها گروه خاصی از جوانان را بازار هدف خود قرار دادند. در سال 1993، رابرت لوئیس دریفوس Robert Louis-Dreyfus مدیریت این شرکت را برعهده گرفت. این مرد فرانسوی دوباره به نشانه سه خطی آدیداس بازگشت. در سال 1995، سهام آدیداس یکی از پرطرفدار ترین بورس های موجود در بازار سهام بود. در سال 1997، شرکت ادیداس AG و گروه سالامون Salomon برای شکل گیری adidas-Salomon AG آدیداس-سالامون با هم ادغام شدند. از سال 2001، هربرت هاینر (Herbert Hainer) مدیریت گروه را برعهده دار شد. در اکتبر سال 2005، بخش کسب و کار سالومون، از جمله شرکت های وابسته و برند Salomon، Mavic، Bonfire، Arc’Teryx و Cliché، به شرکت محصولات ورزشی آمریکایی فینیش آمر Finnish Amer فروخته شد. در ژانویه 2006 شرکت بین المللی ریبوک Reebok International Ltd با دارایی بالغ بر 1.8 میلیارد دلار در بازار جهانی کفش ها، پوشاک و ابزارآلات ورزشی به عنوان مالک اصلی آدیداس شناخته شد و گروه جدید ادیداس را معرفی کرد.
مدیریت جدید آدیداس
آدیداس با بیش از 1000 فروشگاه در سراسر جهان، به پیشرفت قابل توجهی دست یافته است. این برند مشهور موفقیتش را مدیون بازاریابی خوب و نفوذ به وسیله تبلیغات و سایر ابزارهای بازاریابی است. شعار فعلی آن “adidas all in” است. واقعیت این است که آدیداس نه تنها دنیای مد و ورزش را به هم پیوند می زند، بلکه تصویر یکپارچه ای از ورزش، خیابان، موسیقی، فرهنگ پاپ و دیگر نشانه های مد را ارائه می دهد، و استراتژی های خوبی در ارتباط با مخاطبین خود در پیش گرفته است. هربرت هاینر پس از 15 سال در اکتبر 2016 ، مدیریت شرکت را به Kasper Rorsted واگذار کرد. کسپر ررستد با سابقه هشت ساله در برند Henkel مورد استقبال کارکنان، رسانه و سرمایه گذاران خارجی قرار گرفت. همان طور که صنایع مد و لباس های ورزشی با مفهوم سلامتی و تناسب اندام وارد دوره جدیدی از حیات خود شدند، Rorsted بر موفقیت های شرکت در عصر دیجیتال تمرکز کرده و بر اساس استراتژی پیشین شرکت استراتژی “نو آفرینی” را مرکز فعالیت های خود قرار داد.
عطر و ادکلن های برند آدیداس - Adidas
عطرهای طراحی شده توسط آدیداس در کل با ظاهر، بسته بندی و اسامی اسپرت و متفاوتی ارائه می شوند. از عطر، ادکلن، ادوپرفیوم و ادوتویلت های محبوب و پرطرفدار این برند می توان به Adidas Adrenaline, Adidas Ice Dive, Adidas Pure Energy, Adidas Sport Fever, Adventure, Energy Game, Passion Game, Pure Game و Fruithy Rhythm اشاره کرد. همچنین از طراحان و عطرسازان معروفی كه با اين شركت همكاری داشته اند می توانJacques Huclier, Philippe Bousseton, Benoist Lapouza, Quest International, Sabine De Tscharner, Harry Fremont, Philippe Roques, Maurice Roucel, Olivier Pescheux را نام برد.