همانطور که از اسم آن می توان حدس زد، پانسمان های موقت دندان هیچگاه برای مدت طولانی مورد استفاده قرار نمی گیرند. به عبارت دقیق تر، در اکثر موارد از این پانسمان ها کم و بیش حدود یک ماه استفاده می شود. احتمال درآمدن، تحلیل رفتن و شکستگی این پانسمان ها وجود دارد. احتمالاً خیلی زود می خواهید جای پانسمان موقت خود را با پرکردگی دائمی عوض کنید. اگر نتوانید به موقع پانسمان موقت دندان را جایگزین کنید، امکان دارد دندان دچار عفونت دندان شده یا با مشکلات دیگری مواجه شوید.
معمولاً افراد به این دلیل پانسمان موقت دندان را انتخاب می کنند که نیاز به پرکردگی های دیگری با طول عمر بالا دارند. بعضی از پرکننده های فشرده و با طول عمر بالا را نمی توان در یک جلسه نصب کرد و بیمار باید چندین جلسه را تحمل کند. برای مثال، تصمیم گرفته اید برای شما از پرکردگی طلا که جذاب و گیرا است استفاده شود. بیایید فرض کنیم که کل فرآیند درمان نیاز به دو جلسه برای تکمیل دارد. بنابراین، دندانپزشک شما تا مراجعه بعدی به راحتی از یک پانسمان موقت برای دندان مورد نظر استفاده خواهد کرد.
علاوه بر این، دندان درد مثال دیگری برای استفاده از پانسمان موقت است. در واقع با استفاده از پانسمان موقت دندان می توان درد را تسکین داد. این اتفاق به این دلیل می افتد که پانسمان موقت کاملاً روی دندان را می پوشاند و در نتیجه پالپ دندان در برابر باکتری ها و عفونت ها محافظت می شود.
در کنار تسکین درد، حساسیت دندان نیز کاهش پیدا خواهد کرد. در مواقعی که دندانپزشک قبل از پرداختن به فرآیندهای درمانی دیگر مانند معالجه ریشه، نیاز می بیند که به دندان زمان لازم برای بهبودی را بدهد، از پانسمان موقت دندان استفاده خواهد کرد.
اگر پانسمان دندان افتاد چطور از آن مراقبت کنیم؟
پانسمان دندان همانطور که در بالا به آن اشاره شد برای دلایل مختلفی انجام می شود، که دندان برای مرحله ی بعدی آماده شود.
- در برخی مواقع که دردهای دندانی شدید است نیز می توان از پانسمان های دندان استفاده کرد. این امر سبب می شود درد تسکین یافته و شرایط برای بهبودی و درمان آن فراهم شود. نکته ویژه ای که در حین پانسمان های دندان وجود دارد و به شما کمک می کند از افتادن پانسمان های دندان جلوگیری کنید، رعایت بهداشت دهان و دندان است. در صورتی که پانسمان دندان افتاد بدین ترتیب دهان را شستشو دهید و از آن مراقبت کنید:
- در طول این بازه مسواک زدن صحیح و منظم و استفاده صحیح از نخ دندان و دهانشویه توصیه می شود. البته باید مسواک زدن و نخ دندان را به آرامی و با احتیاط انجام دهید.
- غذا را در سمت دیگر دهان که پانسمان دندان وجود ندارد بجوید. از خوردن غذاهای سخت و چسبنده به شدت خودداری کنید. زیرا سبب شل شدن پانسمان های دندان می شود و در آخر احتمال افتادن و کنده شدن پانسمان را افزایش می دهند. در بیشتر پانسمان های دندان از نوعی مسکن استفاده می شود که به طور قابل ملاحظه ای درد را تسکین می دهد. در مواقعی که پانسمان افتاده است نیز به هیچ عنوان با سمتی که پانسمان افتاده غذا نخورید.
- مراقب باشید زبان یا جدار داخل دهان را گاز نگیرید. این مشکل ممکن است در حین غذا خوردن و یا حرف زدن برای شما اتفاق بیافتد. اگر پانسمان دندان افتاده باشد ممکن است با بی احتیاطی جدار داخل دهان را زخمی کنید.
اگر پانسمان دندان افتاد تا زمان مراجعه به دندانپزشک مراقبت های لازم را به عمل آورید تا هیچگونه باقی مانده غذا به داخل حفره دندان نفوذ نکند.
دلایل استفاده از پانسمان دندان
دندانپزشک بر اساس دلایل گوناگونی از پانسمان دندان استفاده می کند ولی این راه کار یک اقدام موقتی است و باید به فکر چاره های جدی و دائمی باشید. به طور مثال برای دندان دردهای شدید می توان پس از خالی کردن ناحیه پوسیده دندان از پانسمان دندان برای کاهش درد استفاده کرد. اما این یک اقدام موقت است و باید اقدامات مناسب جهت درمان پوسیدگی دندان توسط دندانپزشک با تجربه انجام شود.
دندانپزشک در جراحی دندان برای پوشاندن پالپ دندان به طور گسترده از پانسمان دندان استفاده می کند. زیرا پالپ یاد شده در معرض هوای باز قرار می گیرد و تحریک پذیری بیشتری دارد. در بیشتر موارد نیز دندانپزشک بدون پانسمان های دندان نمی تواند اقدام بعدی را انجام دهد زیرا باید شرایط برای درمان های بعدی فراهم گردد.
دندانی که درد می کند و دارای عفونت های جانبی است برای انجام سایر اقدامات آمادگی لازم را ندارد. در چنین مواقعی دندانپزشک از پانسمان دندان استفاده می کند و حتی میزان مشخصی آنتی بوتیک تجویز می کند تا شرایط برای اقدامات درمانی بعدی محیا شود.
توصیه های بعد از درمان ریشه (عصب کشی)
– درمانی که برای شما انجام شده است “درمان کانال ریشه” است که در اصطلاح عام عصب کشی نامیده می شود.
– بعد از اینکه بی حسی دندان شما از بین رفت، ممکن است درد دندان شما شروع شود. در صورتی که منع مصرف خاصی از طرف پزشک ندارید و دارویی از طرف دندانپزشک برایتان نسخه نشده است، می توانید از قرص ایبوپروفن 400 میلی گرم هر شش ساعت یکبار برای کنترل درد استفاده کنید. داروها را در اسرع وقت شروع کنید.
– گاهی بعد از درمان ریشه، با درد و تورم شدیدی در روزهای بعد از درمان، مواجه می شوید. ممکن است، التهاب به حدی شدید باشد که حتی نتوانید دندان های خود را روی هم قرار دهید. این مشکلات، ربطی به موفقیت درمان شما ندارد و به زودی برطرف می شود. حتماً در این شرایط داروهای تجویز شده را استفاده کنید و اگر دارویی برایتان تجویز نشده است با دندانپزشک خود تماس بگیرید. در موارد درمان مجدد ریشه (عصب کشی مجدد) و در صورت درد شدید قبل از شروع درمان، درد و تورم بعد از درمان بیشتر قابل پیش بینی است.
– مسواک زدن و استفاده از نخ دندان منعی ندارد. فقط روی پانسمان موقت را با مسواک نسابید و نخ دندان را در ناحیه پانسمان وارد نکنید.
– تا قبل از رفع بی حسی، به خصوص در فک پایین، ممکن است موقع غذا خوردن گونه و زبانتان را گاز گرفته و زخم کنید. منتظر رفع بی حسی شوید و از غذاهای نرم شروع کنید. اگر در باز شدن فک مشکل دارید، از هوله گرم و ماساژ آرام در ناحیه درد استفاده کنید.
– پانسمان روی دندان شما موقت بوده و در اسرع وقت ،بعد از خاتمه درمان ریشه،باید پر شود یا درمان پروتزی روی آن انجام گیرد. در مورد نیاز به روکش با دندانپزشک مربوطه مشورت کنید ولی در نظر داشته باشید بیشتر دندان های عصب کشی شده نیاز به روکش پیدا می کنند. اگر پانسماتان افتاد در اسرع وقت برای پانسمان مجدد مراجعه کنید، روی دندان نباید باز بماند.
– می دانیم درمان ریشه (عصب کشی) تجربه خوشایندی ممکن است برای شما نباشد. ترس ها و نگرانی های شما را در مورد درمان درک میکنیم ولی تلاشمان این است،بهترین و کم عارضه ترین تجربه عصب کشی شما را ارائه کنیم.
– در صورت بروز هرگونه مشکل می توانید با شماره کلینیک یا شماره مستقیمی که در اختیارتان قرار می گیرد -در ساعات پیشنهاد شده- تماس بگیرید.
– برای پاسخ سوالات خود در مورد درمان ریشه (عصب کشی) می توانید به وبسایت من (Drmorsali.com) مراجعه کنید، نظر بگذارید، ای میل بزنید یا بین ساعات هشت تا یازده شب با شماره مستقیم، سوالات و نظرات خود را با من مطرح کنید.