بریج دندان از دسته روش های قدیمی برای رفع بی دندانی می باشد. به طور کلی بریج تنها خود فضای خالی را درگیر نمی نماید و دندان های مجاور نیز برای بریج نمودن درگیر و در واقع تراش داده می شوند. شاید برایتان سؤال باشد که بریج برای چه افرادی مناسب است؟ برطبق بررسی های انجام شده اینطور به نظر می رسد که بریج تنها برای افرادی مناسب است که دندان های مجاور فضای خالی دارای پرشدگی زیاد بوده و به طور کلی نیاز بهروکش دارد.بریج جهت درمان بی دندانی ساخته می شود و به این صورت که با قرار گرفتن روی دندان های طرفین ناحیه بی دندانی به شکل یک پل قسمت بی دندانی را کامل می کند. در اغلب بریج ها دوطرف محل اتصال دندان های پایه روکش می شوند و در بعضی از آنها بریج به دندان های دو طرف توسط باله هایی می چسبد و بعضی از مواقع، این بریج تنها از یک طرف پایه دارد.
ایمپلنت دندان به پیچ ساخته شده از جنس تیتانیوم گفته می شود که در استخوان فک کاشته و جایگزین دندان از دست رفته می شود پس از جایگذاری ایمپلنت دندان طی روندی که یکپارچگی استخوانی نام دارد ایمپلنت دندان محکم به استخوان جوش می خورد سپس روکش یا دست دندان بر روی ایمپلنت دندانی متصل می شود.ایمپلنت دندان از دو جزء اصلی و یک قسمت رابط تشکیل شده است که قرار است در یک یا چند نقطه بی دندانی، یک قسمت از جزء اصلی، نقش ریشه دندان و قسمت دیگر، نقش تاج دندان و “جزء رابط” که این دو قسمت را به هم متصل می نماید را ایفا نماید.
چه زمانی انتخاب روش بریج از ایمپلنت دندان بهتر است؟
در صورتی که دندانهای مجاور دندان از دست رفته دارای تاج مصنوعی باشند می توان از روش بریج استفاده کرد و یک تاج دندان متشکل از ۳ تاج متصل به هم را بدون نیاز به عمل جراحی به جای کل آنها قرار دارد. در شرایطی که بیماری های دهان و دندان فرد درمان نشده باشد و یا لثه و استخوان فک او به شدت تحلیل رفته باشد.
در صورتیکه بیمار نتواند هزینه ایمپلنت دندان را بپردازد یا زمان کافی برای مراجعه مکرر طی مدت زمان طولانی حدود نه ماه را جهت کاشت ایمپلنت نداشته باشد. فرض کنید که دو دندان شکسته درست کنار دندان از دست رفته خود دارید در این شرایط بریج دندانی می تواند برای شما گزینه مناسبی باشد؛ چون دندان های کناری نیز پوسیده شده و نیاز به ترمیم دارد.شرایط سلامت و بیماری های عمومی بیمار نیز می تواند دلیل دیگری برای ارجحیت روش بریج به ایمپلنت دندان باشد. به عنوان مثال اگر فرد به بیماری هایی مانند دیابت، سرطان یا سیستم ایمنی دچار باشد نمی توان برای او کاشت ایمپلنت را انجام داد؛ در این شرایط استفاده از بریج دندان به بیمار توصیه می شود. شرایطی که تحت آن کاشت ایمپلنت دندان یا مراحل عمل جراحی ایمپلنت برای فرد امکان پذیر نیست به عنوان مثال فرد از انجام دادن عمل جراحی می ترسد یا توانایی پرداخت هزینه آن را ندارد. در این صورت دندانپزشک از روش بریج برای او استفاده می کند. همچنین در شرایطی که استخوان فک بیمار تحلیل رفته باشد و یا بیمار به علت پوکی استخوان، پایه ایمپلنت در استخوان فک ساپورت نشود و همچنین تمایلی به هزینه کردن برای عمل پیوند استخوان نداشته باشد یا پزشک تشخیص دهد که انجام پیوند استخوان نمی تواند موفقیت کاشت ایمپلنت را تضمین کند.
بریج ها از چه موادی ساخته می شوند؟
بریج ها از فلز، سرامیک (پرسلین) یا ترکیبی از هر دو ساخته می شوند. سرامیک اغلب به آلیاژ فلز متصل می شود. دندانپزشک درباره مواردی که برای شرایط بیمار مناسب تر است صحبت می کند.
شدت درد بریج دندان چقدر است؟
در طی روند بریج کردن، درد خاصی حس نمی کنید زیرا آن قسمت از دهان به طور کامل بیحس شده است. با این حال، بیمار مجبور است چندین ساعت دهان خود را باز نگه دارد و به همین دلیل استخوان فک دچار درد و ناراحتی می شود. اما مصرف دارو های مسکن می تواند این مشکل را حل کند. همچنین می توانید یک کمپرس یخ روی استخوان فکتان قرار دهید.
بهبودی پس از بریج کردن دندان
یکی از بهترین مزایای بریج کردن دندان این است که دوره نقاهت بسیاری کوتاه و جزئی دارد. در حقیقت شما می توانید پس از قرار گرفتن بریج ها درون دهان،طبق روال قبل غذا بخورید. بسیاری از بیماران هیچ مشکلی با عادت کردن به آن ها ندارند، اما در صورتی که احساس هرگونه دردی می کنید، دندانپزشکتان می تواند با تنظیم مجدد بریج آن را بهبود بخشد.
طول عمر بریج ها چقدر است؟
بریج های دندان می توانند از ۵ تا ۱۵ سال دوام آورند. با رعایت بهداشت دهان و دندان و چکاپ های مکرر می توانید عمر آنها را به بیش از ۱۰ سال برسانید.