رحم رتروورسه، رحم رتروفلکس، رحم وارونه و رحم رو به عقب نام های مختلفی است که برای غیرطبیعی بودن وضعیت قرار گیری رحم در درون لگن زنان به کار می شود. در ادامه این مقاله به شما می گوییم که رحم رتروفلکس میباشد یعنی چه و آیا درصورت داشتن رحم رتروفلکس و بارداری مشکلی پیش می آید و ممکن است جنین سقط شود یا نه؟
آشنایی با رحم رتروفلکس
قابل ذکر است که به طور طبیعی رحم به شکل افقی بر روی مثانه قرار گرفته است که در هنگام کج شدن رحم به سمت ستون فقرات و راست روده حرکت می نماید. به طور کلی پزشکان رحم وارونه را تغییر طبیعی در بدن خانم ها می دانند و به طور تقریبی از هر ۵ زن یک نفر دچار این مشکل خواهد شد. به طور کلی رحم رتروفلکس برای خانم ها مشکلاتی ایجاد نمی کند و با گذشت زمان نیز درمان می یابد.در این شرایط برخی از خانم ها به این بیماری مبتلا خواهند شد که در هنگام آمیزش جنسی و یا قرارگیری در برخی از موقعیت ها درد شدیدی را متحمل می شوند. همچنین گفتنی می باشد که این نوع رحم در بارداری و زایمان آن ها تاثیری قائل نمی باشد.
نشانه های رحم رتروفلکس
همان طور که گفته شد بسیاری از خانم ها به این بیماری مبتلا خواهند شد که در اکثر مواقع علائمی برای آن ها پیش نمی آید، اما اگر نشانه ای به علت وجود رحم وارونه در خانم ها به وجود آید، شامل موارد زیر است:
- درد هنگام آمیزش جنسی به ویژه رابطه واژینال درد بسیاری را متحمل می شوند.
- در زمان پریودی درد بستری برای آن ها به وجود می آید.
قابل ذکر است که درد به وجود آمده در زمان پریودی به علت فشاری است که رحم رتروورس بر روی رکتوم و ربات ها در اطراف ستون فقرات ایجاد می کند.
علائم نادر رحم رتروفلکس
- احساس درد در کمر
- بیشتر شدن عفونت دستگاه ادراری
- بی اختیاری در دفع ادرار
- درد در هنگام استفاده از تامپون ها
- اختلالات باروری
تشخیص رحم رتروفلکس به چه صورت است؟
در صورتی که در معرض ابتلا به این بیماری هستید، امکان دارد که به پزشک برای معاینه مراجعه نمایید، که در این شرایط با انجام چندین آزمایش ساده پزشک به راحتی می تواند مشکل شما را تشخیص دهد.به طور کلی تشخیص این بیماری به طور معمول شامل موارد زیر است:
- معاینه لگن
- سونوگرافی شکم
- تومور لگن
در برخی از مواقع تشخیص رحم رتروفلکس از تومور لگن بسیار سخت است که در این صورت پزشک امکان دارد به معاینه رکتو واژینال بپردازد.
آیا رحم رتروفلکس باعث نازایی می شود؟
بارداری با رحم رتروورسه بدون هیچ گونه مشکلی صورت می گیرد. این وضعیت گاهی با سایر تشخیص هایی که ممکن است پتانسیل باروری را تحت تأثیر قرار دهد همراه باشد.که شامل:
- آندومتریوز
- بیماری التهابی لگن (PID)
- فیبروئیدها
آندومتریوز و فیبروم ها معمولاً از طریق جراحی های جزئی قابل درمان یا اصلاح هستند.PID زمانی که زود تشخیص داده شود، اغلب با آنتی بیوتیک قابل درمان است.در صورت لزوم، درمان های ناباروری مانند لقاح داخل رحمی (IUI) یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) می توانند به زنان مبتلا به این نوع تشخیص ها در رسیدن به بارداری کمک کنند.معمولا داشتن رحم رتروورس تاثیری بر توانایی بارداری نمی گذارد. ممکن است رحم در سه ماهه اول بارداری فشار بیشتری به مثانه وارد می کند. این حالت ممکن است باعث افزایش بی اختیاری یا مشکلاتی در ادرار شود. هم چنین می تواند باعث درد کمر برای برخی از زنان شود.رحم تا زمانی که شروع به بزرگ شدن با حاملگی کند، ممکن است مشاهده آن را از طریق سونوگرافی دشوارتر نماید.
پزشک ممکن است نیاز به استفاده از سونوگرافی خارج واژینال در سه ماهه اول برداری داشته باشد تا پیشرفت بارداری را بتواند مشاهده نماید.رحم باید تا انتهای سه ماهه اول بارداری، بطور معمول بین هفته های 10 تا 12 افزایش نموده و تقریبا صاف شود. این حالت باعث می شود که رحم از لگن خارج شود و دیگر رو به عقب نباشد.در بعضی مواقع، رحم قادر به ایجاد این تغییر نیست.بعضی اوقات این حالت به دلیل چسبندگی هایی ایجاد می شود که بر روی رحم لنگر انداخته و آن را در منطقه لگن نگه می دارند.اگر رحم به جلو نرود، ممکن است خطر سقط جنین افزایش یابد. این حالت با عنوان رحم حبس شده شناخته می شود و شرایطی غیرمعمول است. در صورتی که این شرایط به سرعت تشخیص داده شود، رحم حبس شده می تواند ثابت شده و خطر سقط جنین را کاهش داده یا از بین ببرد.
یا رحم رتروفلکس خطر سقط جنین را افزایش می دهد؟
بسیاری از خانم ها می پرسند که آیا داشتن رحم وارونه یا به عقب برگشته (که به آن رحم معکوس یا کج گفته می شود) می تواند از عوامل سقط جنین یا از دست دادن بارداری باشد؟ به طور معمول، پاسخ منفی است، اما شرایط غیرمعمولی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید.به عنوان مثال، در صورت بروز عارضه نادر در رحم برگشتی به نام رحم حبس شده یا گیر افتاده، سقط می تواند رخ دهد. اگرچه جدی است، اما اگر به موقع تشخیص داده شود می توان آن را برطرف کرد.
بارداری با وجود رحم رتروفلکس
اگر باردار هستید و تجربه این چنین شرایطی را دارید، بهتر آن را با پزشک تان مطرح نمایید:
- عدم توانایی مداوم در ادرار کردن
- درد در معده یا نزدیک روده
- یبوست
- بی اختیاری
این علائم ممکن است نشانگر حبس رحم باشد. این شرایط می تواند در طی معاینه لگن یا سونوگرافی تشخیص داده شود.سه ماهه سوم بارداری نباید به هیچ وجه تحت تأثیر قرار گیرد. برخی از زنان دارای رحم رتروورسه، احتمال دارد بیشتر درد زایمان را در ناحیه کمر تجربه کنند.معمولاً داشتن رحم رو به عقب در احساس جنسی یا لذت جنسی اختلالی ایجاد نمی کند.
اما می تواند در برخی موارد روابط جنسی را دردناک کند. این ناراحتی ممکن است وقتی در پوزیشن های خاصی قرار گرفته می شود، بیشتر احساس گردد. تغییر پوزیشن های جنسی ممکن است از میزان این ناراحتی بکاهند.موقعیت رحم در لگن همراه با تخمدان فاصله نسبتاً کمی دارد. در طول رابطه جنسی شدید یا رابطه جنسی با فشار عمیق، سر آلت تناسلی ممکن است به دیواره های مهبل (واژن) فشار وارد کند و این فشار به داخل رحم یا تخمدان ها نیز وارد شود.
این حالت می تواند باعث درد، پارگی یا کبودی شود. اگر در طول رابطه جنسی احساس ناراحتی وجود داشته باشد، بهتر است پوزیشن تغییر داده شود تا میزان تغییرات آن برای کمک به کاهش درد مورد بررسی قرار گیرد. اگر هر پوزیشن جنسی باعث ناراحتی می گردد، همراه یا بدون خون ریزی است، این موضوع بایستی با پزشک زنان در میان گذاشته شود.