شاید شنیده باشید که شکر موجب ابتلابه سرطان می شود یا پیشرفت آن را سریع تر می کند. از بعضی لحاظ این گفته منطقی است. در ادامه به این مسئله می پردازیم که مصرف شکر چه تأثیری روی ابتلابه سرطان و پیشرفت آن دارد و باید چه نکاتی را در رژیم غذایی خود در نظر داشته باشیم.
آیا استفاده از قند و شکر باعث ایجاد سرطان می شود؟
در تحقیقاتی که به تازگی به عمل آمده است در مورد سرطان زا بودن این ماده و اینکه چه رابطه ای میان مصرف آن و ایجاد سرطان وجود دارد بحث زیادی شده است.
اما هنوز تمامی محققین به یک نتیجه واحد نرسیده اند. بعضی شکر را سرطان زا معرفی می کنند و مصرف آن را برای تمامی افراد مضر می دانند و برخی دیگر اگر چه معتقد هستند که مصرف بیش از اندازه شکر برای افراد مضر است اما آن را سرطان زا نمی دانند.
بعضی دیگر از مضرات مصرف شکر
به محض ورود مولکول قند به بدن وارد جریان خون شده و با پروتئین هایی که تضمین زیبایی و جوانی پوست را می کنند پیوند می خورد و موجب تخریب آنها می شود و باعث چین و چروک در پوست می شود. همینطور قند در بدن تولید مواد مضر می کند و این مواد مضر مثلا در پوست در برابر اشعه های خورشید مصونیت کمتر و آسیب پذیری بیشتر را ایجاد می کند که در زمانی نه چندان طولانی منجر به پیری زودرس پوست می شود. همینطور مصرف قند در بدن احتمال ابتلای افراد به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
مصرف قند موجب افزایش میزان کلسترول خون می شود. همچنین این افزایش باعث چسبندگی کلسترول در دیواره رگ ها و انسداد عروق می شود. مصرف قند و شکر باعث می شود پوست ملتهب شود و جوش های بدن بیشتر به چشم بیاید و همچنین مصرف این ماده باعث ورم مفاصل می شود.
همچنین این ماده موجب ایجاد بیماری های روحی نیز در افراد می گردد. در تحقیقات ثابت شده است که مصرف بیش از حد قند باعث بروز افسردگی، تشویش و اضطراب و کندی حافظه و یادگیری می شود. برای همین است که موقعی که عصبی هستیم از مواد خوراکی شیرین بیشتر استفاده می کنیم.
رابطه مصرف شکر و بروز سرطان
همانگونه که در بالا گفته شد اگرچه دانشمندان در این باره اظهار نظری نمی کنند اما بر هیچکس پوشیده نیست که مصرف مواد شیرین برای انسان ایجاد چاقی و وزن بیش از حد می کند و اغلب در افراد چاق بسیاری از بیماری ها بیشتر از افراد لاغر است.
پس می توان گفت اگر چه مصرف قند باعث سرطان نمی شود اما زمینه را برای بروز انواع سرطان هموار می کند. مثلا در ایجاد چین و چروک در پوست و پیری زودرس پوست به علت از دست رفتن بافت محافظ پوست اشعه های زیان بار خورشید بر روی بدن اثر بیشتری گذاشته و بعد از مدتی فرد را به سرطان پوست دچار می کند.
همچنین بیشتر محققان بر این باور هستند که اگرچه شکر سرطان زا نیست اما برای سلول های سرطانی مانند یک محرک و یک سوخت عمل می کند.
بر اساس یک نظریه سلول های بدخیم و رشد یافته تومور باعث می شوند که سلول ها از طریق مصرف قند تکثیر پیدا کنند و این تکثیر خود باعث می شود که دستگاه تنفس بدون اکسیژن کار کند یعنی عملا بر عکس سلول های سالم که این روند نیز خود باعث افزایش سلول های سرطانی در بدن افراد می شود.
پس می بینیم که شکر اگر چه سرطان زا نیست اما دلیل ابتلا افراد به بیشتر سرطان ها است.