بیماری های کیسه صفرا در سگ ها می تواند منجر به بروز عوارض مختلف و حتی مرگ حیوان خانگی شما شود. کیسه صفرا، مایعات خاصی را در بدن انسان و برخی حیوانات نگه می دارد. در حالی که این اندام معمولاً به آرامی و طبق فیزیولوژی خود در کنار کبد کار می کند، بیماری ها و مشکلات کیسه صفرا می توانند روی سگ ها تأثیر منفی بگذارند.اگر کیسه صفرا نتواند به درستی عمل کند، ممکن است صفرا دچار مشکلات جدی شود. کیسه صفرا ممکن است پاره شود یا سایر مشکلات جدی رخ دهند. اگر به موقع به مشکلات کیسه صفرا رسیدگی نشود، سگ های خانگی می توانند به بیماری های مختلفی مبتلا شوند یا به طور بالقوه بمیرند.
به همین علت، برای صاحبان سگ بسیار مهم است که اطلاعات اولیه ای از این نگرانی های بالقوه داشته باشند و بدانند چه کاری می توانند برای کمک به حیوان خانگی شان انجام دهند. علاوه براین، صاحبان سگ های خانگی، می توانند از علل بالقوه، مانند رژیم غذایی، بیماری کبدی یا آسیب شکمی برای کمک به پیشگیری از بیماری کیسه صفرا در سگ خانگی خود آگاه باشند.
علائم بیماری کیسه صفرا در سگ ها
بسیاری از علائم بیماری کیسه صفرا را می توان با علائم سایر بیماری های شایع اشتباه گرفت. ناراحتی دستگاه گوارش (GI) همراه با استفراغ، اسهال و از دست دادن اشتها می تواند نشان دهنده مشکلات مختلفی در سلامتی سگ خانگی شما باشد، از جمله بیماری کیسه صفرا. با این حال، علائم دیگری نیز معمولا برای کمک به تشخیص صحیح مشکل وجود دارد.علائم و نشانه های بیماری کیسه صفرا در سگ ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسهال
- زردی
- استفراغ
- درد شکم
- زخم معده
- کاهش اشتها
در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، با دامپزشک حیوان خانگی تان تماس بگیرید .
شایع ترین اشکال بیماری کیسه صفرا در سگ ها
بیماری هایی که کیسه صفرا سگ را تحت تأثیر قرار می دهند، بسته به علت خاص، اغلب منجر به طیف گسترده ای از علائم می شوند. سگ هایی که از هر شکلی از بیماری کیسه صفرا رنج می برند اغلب با درجاتی از ناراحتی شکمی، کاهش اشتها و ضعف عمومی ظاهر می شوند.استفراغ شدید در برخی از بیماران مشاهده می شود و در موارد شدید بیماری کیسه صفرا، زردی (زردی پوست و غشاهای مخاطی) ممکن است رخ دهد. کیسه صفرا عفونی اغلب باعث تب و بی حالی مشخص در سگ می شود. افزایش آنزیم های کبدی و اسیدهای صفراوی اغلب در سگ های مبتلا به بیماری کیسه صفرا دیده می شود.
انسداد مجرای صفراوی
انسداد مجرای صفراوی اغلب با شرایط گوارشی مانند پانکراتیت ، انسداد روده ، هپاتیت و سرطان همراه است. التهاب بافت های نزدیک به مجرای صفراوی می تواند باعث انسداد شود و منجر به جریان برگشتی و در نهایت تجمع صفرا در کیسه صفرا شود. کلانژیت یا التهاب سیستم مجاری صفراوی نیز می تواند منجر به انسداد مجاری صفراوی شود.تشخیص انسداد مجرای صفراوی بر اساس آزمایشات ، سونوگرافی و رادیوگرافی است. مشاهده سیستم مجرای صفراوی از طریق سونوگرافی شکمی می تواند وجود انسداد در مجرای صفراوی را تایید کند. درمان دارویی برای کنترل التهاب می تواند به رفع انسداد کمک کند، اما در برخی موارد، مداخله جراحی ممکن است ضروری باشد.
کوله سیستیت (التهاب کیسه صفرا)
التهاب کیسه صفرا (کوله سیستیت) در سگ ها اغلب به دلیل عفونت های باکتریایی، ضربه های کبدی، سرطان یا انسداد مجرای صفراوی ایجاد می شود. این امر منجر به از دست دادن اشتها، درد شکم، تب، استفراغ شدید و بی حالی در سگ های مبتلا می شود.کوله سیستیت را می توان بر اساس آزمایش و سونوگرافی کیسه صفرا تشخیص داد. تایید از طریق بیوپسی و کشت باکتریایی نمونه های به دست آمده از کیسه صفرا انجام می شود. درمان معمولاً نیاز به برداشتن کامل کیسه صفرا و درمان ضد باکتریایی بعدی برای کنترل عفونت دارد.
سنگ کیسه صفرا
بیماری های مربوط به وجود سنگ های صفراوی در کیسه صفرا سگ، اگرچه نادر است، اما معمولاً در سگ های میانسال تا مسن تر دیده می شود. علائم بالینی سنگ کیسه صفرا در سگ ها شامل استفراغ، کاهش اشتها، زردی، درد و ناراحتی شکمی به ویژه پس از غذا خوردن و تب است. با این حال، بسیاری از سگ های مبتلا به سنگ کیسه صفرا بدون علامت هستند و هیچ نشانه ظاهری بیماری را نشان نمی دهند.سونوگرافی اغلب برای تایید وجود سنگ در کیسه صفرا کافی است. سگ های مبتلا به سنگ کیسه صفرا که علائم شدید عارضه را نشان نمی دهند می توانند از نظر پزشکی با آنتی بیوتیک درمان شوند. در مواردی که سنگ کیسه صفرا مجرای صفراوی را مسدود می کند، جراحی نشان داده می شود.
پارگی کیسه صفرا یا مجرای صفراوی
پارگی مجرای صفراوی یا کیسه صفرا اغلب به دلیل انسداد مجرای صفراوی یا کوله سیستیت شدید ایجاد می شود. فشار حاصل از صفرای انباشته شده باعث پارگی دیواره های مجرای صفراوی یا خود کیسه صفرا می شود که منجر به نشت صفرا به داخل شکم می شود. علل کمتر شایع پارگی مجرای صفراوی و کیسه صفرا سرطان و آلودگی انگل است.نشت صفرا به داخل شکم باعث التهاب شدید شکم یا پریتونیت می شود. تمام موارد پارگی کیسه صفرا و مجرای صفراوی یک اورژانس در نظر گرفته می شود و مداخله فوری دامپزشکی معمولاً به صورت جراحی برای ترمیم پارگی و خارج کردن صفرای نشت شده به حفره شکمی ضروری است.
تشخیص بیماری کیسه صفرا در سگ ها
آزمایشات مختلفی وجود دارند که دامپزشک حیوان خانگی شما می تواند برای تشخیص بیماری کیسه صفرا در سگ خانگی شما انجام دهد. تصویر برداری اشعه ایکس و سونوگرافی ممکن است سنگ کیسه صفرا، موکوسل، کیست یا تومور در داخل کیسه صفرا را نشان دهند.آزمایش خون ممکن است افزایش آنزیم های کبدی، اسیدهای صفراوی، کلسترول و بیلی روبین را نشان دهد. همچنین ممکن است بیوپسی برای نمونه برداری از توده ها یا مایع درون کیسه صفرا انجام شود.
درمان مشکلات کیسه صفرا در سگ های خانگی
باتوجه به نوع خاص بیماری کیسه صفرا، دامپزشک شما ممکن است گزینه های درمانی مختلفی را توصیه کند. درمان هم علائم و هم مشکل زمینه ای را برطرف می کند، بنابراین انواع داروها، مکمل ها و گاهی اوقات حتی جراحی ممکن است توصیه شود. محرک های اشتها، مکمل های حمایت کننده کیسه صفرا، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد التهاب، داروهای ضد درد، داروهای ضد تهوع و برداشتن کیسه صفرا از طریق جراحی، همگی گزینه هایی برای درمان بیماری کیسه صفرا هستند.
از آن جایی که چندین بیماری مختلف وجود دارد که می توانند کیسه صفرا سگ خانگی شما را تحت تاثیر قرار دهند، پیش آگهی مربوط به بیماری خاصی است که سگ خانگی تان مبتلا به آن تشخیص داده شده است. در صورتی که این بیماری ها درمان نشوند، پارگی کیسه صفرا ممکن است رخ دهد (اگرچه پارگی ممکن است در اثر ضربه نیز ایجاد شود).این وضعیت یک بیماری جدی است که برای درمان آن نیاز به جراحی اورژانسی وجود دارد، اما اگر مشکل سگ به موقع تشخیص داده شود، می توان پس از آن با مصرف داروهایی که تحت نظارت دامپزشک تجویز شده اند، زندگی راحتی را برای سگ خانگی رقم زد.با این حال، در مواردی که به طور خاص شامل سرطان کیسه صفرا می شوند، گزینه های درمانی در نهایت ممکن است موثر نباشند.
چگونه از بروز بیماری کیسه صفرا در سگ های خانگی پیشگیری کنیم؟
از آن جایی که هیچ کس دقیقاً نمی داند که چه چیزی باعث بروز انواع بیماری های کیسه صفرا می شود، یک روش درمانی خاص وجود ندارد که با انجام آن بتوانید مطمئن شوید که سگ خانگی شما هرگز مشکلی نخواهد داشت. اما مواردی وجود دارد که ممکن است به حفظ سلامتی توله سگ خانگی شما کمک کند.مهیا کردن رژیم غذایی مناسب و همچنین ارائه عصاره شیرخار – مانند سیلیمارین یا سیلیبین – به سگ خانگی تان، ممکن است به حفظ سلامتی کیسه صفرا کمک کند. برای آگاهی از سایر روش های پیشگیری از بروز بیماری های کیسه صفرا در سگ های خانگی، با یک دامپزشک تماس بگیرید.