نقرس چیست ؟
نقرس نام پزشکی برای تورم انگشت پاها ، زانو ، قوزک پا ، آرنج و کمر و حتی دست است و تقریباً روی همه مفاصل تاثیر میگذارد؛ وقتی نقرس شدید یا طولانی مدت باشد ممکن است در یک زمان چندین مفاصل را درگیر کند.نقرس نوعی بیماری التهابی است که به علت تجمع و رسوب اسید اوریک در بافت های بدن و بخصوص در مفاصل ایجاد می شود. نقرس یک شکل دردناک آرتروز (ورم مفاصل) است که گاهی اوقات به این شرایط التهاب مفصل نقرسی نیز گفته می شود.
علائم نقرس
- درد شدید مفاصل : بیماری نقرس معمولا انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار میدهد، اما ممکن است در مفاصل دیگر از جمله مفاصل پا، زانو، آرنج و یا دستهایتان هم رخ دهد. درد ایجاد شده توسط نقرص معمولا در 12 تا 24 ساعت اولیه در بیشترین حد خود است.
- باقی ماندن درد مفاصل: بعد از آرام شدن درد شدید اولیه، بعضی از مفاصل ممکن است از چند روز تا چند هفته ملتهب و دردناک باشند.
- التهاب و سرخی : مفصل و یا مفاصل مبتلا متورم، حساس و قرمز میشوند.
علل بیماری نقرس
- افزایش تولید اسید اوریک به وسیله بدن
- کاهش خروج اسید اوریک توسط کلیه ها
- افزایش دریافت غذاهای پورین
- بیماری های حاد
- ضربه روحی
- جراحی
- تب
- کمبود آب بدن
- خوردن بیش از حد شام
- بعضی از داروها مانند: آسپرین
راههای درمان پزشکی نقرس
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): شامل داروهایی همچون ایبوبروفن، ناپروکسن و یا داروهای قوی تر که برای دریافت آنها نیاز به نسخه پزشک است همچون، ایندومتاسین (Indocin) میشوند، که برای کاهش التهاب و درد استفاده میشوند.
کلشی سین (Colchicine) : اگر داروهای NSAIDs برای شما قابل تجویز نباشد، پزشک از این مسکن کلشی سین برای شما استفاده میکند.
کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) : پزشکان ممکن است از داروهای کورتیکواستروئید برای کاهش درد و التهاب بیماری نقرس استفاده کند، این داروها در دوشکل خوردنی و تزریقی تجویز میشوند.
راههای درمان خانگی نقرس
گیلاس وتوت فرنگی : گیلاس و توت فرنگی شیرین یا ترش، در درمان نقرس بسیار مهم است. شما در حدود 10 تا 25 عدد گیلاس یا توت فرنگی در روز مصرف کنید. این میوه ها اگر تازه باشند بهتر است، ولی کنسرو شده هم ایرادی ندارد.
آب سبزیجات : آب هویج همراه با خیار و چغندر، بهترین درمان کننده نقرس می باشد. روزانه 500 میلی لیتر آب سبزیجات (آب چغندر و آب خیار هر کدام 100 میلی لیتر و آب هویج 300 میلی لیتر) بنوشید.
لوبیا : آب لوبیا را بگیرید و هر روز 150 میلی لیتر از آن را بنوشید.
سیب : سیب به عنوان یکی از بهترین درمان کننده های نقرس شناخته شده است. سیب دارای اسید مالیک می باشد که باعث خنثی کردن اثر اسید اوریک می گردد. پیشنهاد شده که بعد از هر وعده غذا، 1 عدد سیب مصرف شود.
موز : مصرف موز 3 تا 4 عدد در روز برای درمان نقرس پیشنهاد شده است.
لیموترش : ویتامین C به عنوان درمانی برای مفصل دردناک شناخته شده است. نصف لیمو ترش را در 1 لیوان آب بریزید و 3 بار در هفته میل کنید.
حمام نمک : دو بار در روز پای خود را در آب و نمک بگذارید. برای این کار 250 تا 500 میلی گرم نمک را در آب داغ حل کنید.
جوش شیرین : جوش شیرین در کاهش اوریک اسید و دردهای نقرس مفید است ، این ماده خاصیت قلیایی بدن را متعادل و اسید اوریک رامحلول میکند که راحت تر از کلیه ها دفع شود . برای این منظور نصف قاشق چایخوری جوش شیرین را داخل لیوان آب ترکیب و به مدت دو هفته دو لیوان در روز یعنی هر 12 ساعت بنوشید.
آب سرد : برای از بین بردن درد و تورم بسیار تاثیرگذار است. برای استفاده از آب سرد جهت تسکین درد نقرس، باید به یکی از روشهای زیر عمل کنید:
- داخل وان حمام آب سرد بریزید. قسمتهای ملتهب و دردناک را در وان حمام قرار بدهید و اجازه بدهید به مدت حدود ۱۵ دقیقه بمانند. این روش درمانی را چند بار در روز انجام دهید.
- یک کاسه یخ را بردارید و آنها را لای یک پارچه قرار دهید. کیسهی یخ را در نواحی دردناک و متورم قرار دهید. این روش درمانی را ۲ بار در روز اعمال کنید.
سخن پایانی
تا جایی که میتوانید آب بخورید. آب برای درمان بسیاری از بیماریها مناسب است. سعی کنید از مصرف غذاهای سرخ شده، نوشیدنیهای الکلی و همچنین مواد غذایی حاوی کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند شکر پرهیز کنید زیرا این نوع غذاها و نوشیدنیها باعث بدتر شدن نقرس در شما میشوند. به طور منظم ورزش کنید. انجام تمرینات ورزشی برای سلامتی بسیار مفید است. ورزش کمک میکند تا سیستم ایمنی بدنتان برای مبارزه با انواع بیماریها تقویت شود. بنابراین، ورزش کردن نیز به جلوگیری از نقرس کمک میکند.