نشانههای شاتون زدن مختصر میباشد که به راننده این هشدار را میدهد که مشکلی در موتور خودرو وجود دارد. از آنجایی که خرابی شاتون میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را برای خودرو به همراه بیاورد بهتر است با داشتن اطلاعات و دانش کافی نسبت به نشانههای خرابی شاتون از آسیبهای احتمالی دیگر قطعات جلوگیری کنید.با مطالعه این علائم شما پی به شاتون زدن خودروی خود خواهید برد.
صدای شاتون زمانی در میاید که موتور در دور متوسط یعنی نه کم و نه زیاد قرار دارد.ازبین رفتن یاتاقان که همواره در حرکت است باعث بوجود آمدن صدای کوبیده شدن شاتون می شود.کمبود روغن نیز یکی دیگر از دلایل بوجودآمدن صدای شاتون است.
شاتون به عنوان یک قطعه متحرک دائماً در حال تبدیل حرکت عمودی به چرخشی است و از آنجایی که سرعت و شدت این حرکت در دور موتورهای بالا افزایش مییابد، وجود هرگونه ایرادی در شاتون باعث تغییر صدای اتومبیل شما خواهد شد.
در دور موتورهای بالا فرایند احتراق با سرعت بیشتری انجام میشود و در صورتی که روغن موتور خودرو توانایی انتقال گرمای تولید شده در این قسمت و روانکاری قطعات موتور را نداشته باشد، صدای آزاد شده از موتور خودرو در دور موتورهای بالا افزایش چشمگیری را شاهد خواهد بود و این صدا بیشتر شبیه به صدای ساییده شدن دو قطعه فلزی به یکدیگر است.بنابراین، در صورت تغییر صدای موتور بهتر است که از رانندگی با اتومبیل خود پرهیز نمایید و برای جلوگیری از شاتون زدن ماشین در سریعترین زمان ممکن به تعمیرگاه مراجعه کنید.
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که صدای عادی موتور نیز در هنگام فرسوده بودن شاتون تغییر کرده است. شنیدن صداهایی همچون: صدای تق تق کردن و یا صدای ساییده شدن فلزات به یکدیگر در هنگامی که خودرو در وضعیت ایستاده قرار دارد یکی دیگر از علائم و نشانههای خراب بودن و یا فرسوده شدن شاتون است
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که این صدا از شدت چندانی برخوردار نیست و برای شنیدن آن باید کمی دقت کنید. همچنین، شنیده شدن اینگونه صداها جزو نشانههای پایانی وجود مشکل در شاتونها میباشد و در صورت نادیده گرفتن این صداها احتمال شاتون زدن ماشین در کوتاه مدت بسیار بالا میباشد.
در شرایط بسیاری مشاهده شده است که خراب بودن شاتونها باعث آزاد شدن روغن از سیستم روانکاری خودرو شده است و با مشاهده لکههای روغن در زیر خودرو میتوان وجود این مشکل را تشخیص داد و از خراب شدن کامل موتور جلوگیری کرد.
بی کیفیت بودن روغن و یا کم بودن روغن موتور یکی از دلایل اصلی شاتون زدن خودرو میباشد و این حالت میتواند به گیرپاژ کردن موتور منجر شود.بنابراین، در صورت مشاهده لکههای روغن در زیر اتومبیل سریعاً به تعمیرگاه مراجعه کنید و مشکلات احتمالی سیستم روانکاری موتور همچون: سوراخ شدن کارتل روغن را برطرف نمایید.
پرتاب شدن قطعات فلزی از زیر کاپوت در تصادفات رانندگی جزو نشانههای شاتون زدن خودرو می باشد و این حالت زمانی مشاهده میشود که شاتونها در اثر فشار شکسته شده باشند.بنابراین، در صورتی که پس از تصادفات شدید قطعات فلزی را در محدودهی تصادف مشاهده کردید بهتر است اتومبیل خود را به هیچ عنوان روشن نکنید زیرا این کار باعث وارد شدن آسیبهای بیشتر به موتور خواهد شد.
نگهداری ناکافی و بی توجهی به علائم هشدار دهنده می تواند خرابی شاتون را تشدید کند. عدم پیروی از برنامههای تعمیر و نگهداری مناسب یا نادیده گرفتن نشانههای مشکلات موتور، مانند صداهای ضربه یا رفتار نامنظم، میتواند باعث تشدید مشکلات اساسی شود و در نهایت منجر به شاتون زدن شود.