اگزما یک بیماری مزمن است و بسیاری از داروهای این بیماری در واقع چرخه خارش را طولانی تر و التهاب را بیشتر و سیستم ایمنی بدن را نامتعادل می نمایند. بعضی اوقات خارش به قدری شدید است که احساس می کنید باید داد بزنید، حتی خاراندن می تواند موجب خونریزی پوست شود.
علایم اگزما چیست؟
موارد زیر از نشانه های اگزما هستند:
- خارش شدید
- قرمزی پوست
- جوش های ریز
- پوسته پوسته شدن پوست
- خشکی پوست
نشانه های اگزما بیشتر در پنج سال نخست زندگی مشاهده می شود. اما، اگزما فقط مختص این دوره نیست و افراد در دوره های سنی مختلف ممکن است دچار آن شوند. جالب است بدانید نشانه های اگزما در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. در ادامه این تفاوت ها را شرح داده ایم.
کودکان:
نشانه ها و علائم اگزما در کودکان در مراحل اولیه بسیار متفاوت است. اگر فرزند شما به تازگی به دنیا آمده و کمتر از ۶ ماه دارد باید توجه داشته باشید که بین دو تا ۶ ماهگی (و تقریبا پیش از پنج سالگی)، کودکان مبتلا به اگزما علائمی مانند خارش، خشکی، قرمزی و برآمدگی های کوچک در پوست گونه، پیشانی یا سر خود دارند.با بزرگتر شدن کودک، معمولا بثورات از حالتی که در ابتدا به وجود آمدند فلسی شکل تر می شوند و پوست به شدت خشک شده و خارش دارد. با گذشت زمان، این علائم شدیدتر شده و افزایش می یابند در حالی که ممکن است با عودهایی همراه شوند که به صورت دوره ای رخ می دهد.
نوجوانان و بزرگسالان:
اگزما در این افراد، بیشتر در اطراف گردن، برآمدگی آرنج و پشت زانوها دیده می شود. گاهی مچ دست، دست ها (مچ تا انگشتان)، ساعد و صورت نوجوانان و بزرگسالان نیز ممکن است درگیر شود.اگزما ممکن است پوست نوجوانان و بزرگسالان را ضخیم و تیره کند. همچنین، گاهی این بیماری باعث خارش شدید پوست افراد می شود و به همین خاطر زخم هایی را بر پوستشان ایجاد می کند.
برای کاهش علایم اگزما چه کار کنیم؟
اگر اگزما دارید، حتماً از یک لایه ی ضخیم پماد یا کرم مرطوب کننده بدون بو برای جلوگیری از خشکی پوست تان استفاده کنید. همچنین، توصیه می کنیم از مواردی که موجب تشدید اگزما می شود، دوری کنید. یعنی عواملی مانند:
- گرما یا تعریق بیش از حد
- حضور در هوای بسیار خشک
- استرس یا نگرانی
- تغییرات ناگهانی دما
- صابون یا محصولات پاک کننده ی خشن
- استفاده از عطر
- مراقبت نکردن از پوست خشک
- پوشیدن پشم یا لباس هایی با الیاف مصنوعی مثل پلی استر
با پیشرفت علم، روش های درمانی اگزما نیز پیشرفت کرده اند. اما، درمان قطعی ای برای آن وجود ندارد.درمان اگزما با توجه به نوع و شدت آن متفاوت است؛ تغییر سبک زندگی، مصرف داروهای بدون نسخه، تجویز داروهای مختلف (خوراکی، تزریقی و موضعی و بیولوژیک) و نوردرمانی از جمله شیوه های درمان اگزمای پوستی هستند.
آیا رژیم غذایی می تواند باعث درمان اگزما شود؟
در حالی که درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیت های غذایی می تواند باعث تحریک اگزما و شعله ور شدن آن شود. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز کنند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژی های غذایی هم هستند. اما نوع حساسیت غذایی و میزان ارتباط آلرژی غذایی به اگزمای پوستی هر فرد می تواند متفاوت باشد. حساسیت های غذایی رایجی که با اگزمای پوستی مرتبط هستند معمولا شامل موارد زیر است:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- محصولات سویا
- گلوتن
- مغزها (خشکبار)
- ماهی
- صدف