علائم و دلایل بلوغ زودرس در دختران و پسران

  سه شنبه، 12 اسفند 1399   زمان مطالعه 9 دقیقه
علائم و دلایل بلوغ زودرس در دختران و پسران
معمولاً پسرانی که دچار بلوغ زودرس می‌شوند، در ابتدا تصویری نادرست از خود دارند و گمان می‌کنند این اتفاق بسیار شرم‌آور است. در این دوره معمولاً ارزیابی پسرها از خودشان مثبت نیست. ممکن است به دلیل آنکه از طرف دوستان خود مورد قبول نباشند، تنها و گوشه گیر شوند. این تنهایی باعث بروز نشانه‌های افسردگی و اضطراب خواهد شد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، پدیده بلوغ یک اتفاق جدید نیست بلکه ادامه تکامل سیستم عصبی-تناسلی است که از دوران جنینی شروع شده است. شروع بلوغ تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله، نژاد، وزن، سن، منطقه جغرافیایی زندگی، زمینه ژنتیک و…. است.

در دوران بلوغ، صفات ثانویه جنسی ایجاد می شوند و دختران و پسران قیافه بالغین را کسب می کنند. در پایان این دوران قد نهایی و حداکثر تراکم استخوان دوران بزرگسالی بدست می آید. محدوده سن بلوغ در دختران 8 تا 13 سال و در پسران 9 تا 14 سال است.

بلوغ زودرس چیست؟

اگر شروع علایم بلوغ در دختران در سن کمتر از 8 سال و در پسران در سن کمتر از 9 سال باشد، بلوغ زودرس اتفاق افتاده است.

علت بلوغ زودرس در دختران و پسران

بلوغ زودرس در دختران شایع تر از پسران است. هر چند بیماری های مختلفی ممکن است منجر به بلوغ زودرس شوند ولی در اکثر موارد علت خاصی برای بلوغ زودرس در دختران یافت نمی شود. در پسران بلوغ زودرس می تواند علت جدی تر داشته باشد و در اکثر موارد یک علت زمینه ای شناسایی می شود.

وقتی که یک دختر یا پسر با علایم بلوغ زودرس به پزشک مراجعه می کند در ابتدا پس از معاینات آزمایشات لازم، رادیوگرافی مچ دست و سایر اقدامات لازم انجام می شود تا علت بلوغ زودرس مشخص شود.

بلوغ به معنی رسیدن به سن رشد است و به مجموعه تغییرات جسمی و روحی که بین کودکی و بزرگسالی رخ می دهد، گفته می شود. گاه این تغییرات زودتر از موعد مقرر رخ می دهد و تحت عنوان «بلوغ زودرس» شناخته می شود. جنسیت، وراثت و محیط خانواده از عوامل مهم در ایجاد بلوغ زودرس هستند. رویش زود هنگام مو در صورت پسرها و برجسته شدن سینه در دخترها، از علائم این ناهنجاری محسوب می شوند. برای درمان آن برخی پزشکان از هورمون درمانی استفاده می کنند. اما حمایت و نحوه برخورد صحیح خانواده ها، مهمترین و بهترین درمان است.

علائم بلوغ زودرس چیست؟

به طور کلی وقتی کودکان به سن بلوغ می رسند علائم جسمی و رفتاری ظاهر می شود. علائم بلوغ زودرس در دختران و پسران متفاوت است. زیرا جنسیت یکی از عامل های تعیین کننده این اتفاق می باشد. داشتن اطلاعات درباره این علائم به شما کمک می کند تا بتوانید فرزندان تان را در این دوره مهم از زندگی کمک کنید. در ادامه به بررسی این علائم می پردازیم.

علائم بلوغ زودرس در دختران چیست؟

بلوغ زودرس در دختران نسبت به پسران کاملاً متفاوت است. این حالت در دختران معمولاً قبل از 9 سالگی اتفاق می افتد. برجستگی سینه و شروع عادت ماهانه، قبل از 9سالگی رخ می دهد. این نشانه ها در میان هر دختری کاملاً یکسان و مشابه نیست و شرایط محیطی در سرعت نمود آن ها نقش اساسی دارد.

  • ترشح شیر از سینه.
  • بروز رفتارهای زن گونه.
  • افزایش تعریق و سوخت و ساز بدن (به علت تغییرات هورمونی).
  • اضطراب و افسردگی (علت تغییرات هورمونی).
  • افزایش سرعت رشد مو در زیر بغل و ناحیه شرم گاهی.

علائم بلوغ زودرس در پسران

علائم بلوغ زودهنگام در پسران با تغییرات قابل توجهی نمود پیدا می کند. این حالت در پسران معمولا زودتر از 15 سالگی اتفاق می افتد و ویژگی های مرد گونه در بدن و رفتارشان معلوم می شود. بزرگ تر شدن بیضه و بلندتر شدن قد از علائم آن است. به علاوه تمایل آن ها به خوردن مواد غذایی بیشتر می شود به همین دلیل ممکن است که دچار چاقی و اضافه وزن شوند. دیگر علائم بلوغ زودرس در پسران به صورت زیر است:

  • پرمویی و رویش زود هنگام مو در صورت
  • رویش زود هنگام موهای زیر بغل
  • ضخیم تر شدن صدا
  • جوش های ریز در صورت و گردن

عوارض بلوغ زودرس چیست؟

همانطور که گفته شد مسئله بلوغ یکی از بحرانی ترین و حساس ترین دوره برای کودکان است. بلوغ زود هنگام باعث ایجاد مشکلات روحی و رفتاری در بچه ها می شود زیرا ممکن است وقتی در گروه همسالان خود قرار می گیرند، متوجه تناقض هایی شوند و این تناقض آن ها را از همسالان شان دور کند. پسران و دختران دچار عوارض گوناگونی می شوند. باید در نظر گرفت که اگر نوجوانی به بلوغ رسید و از نظر جسمانی قوی تر بود، نیروی عقلانی و هوش او یک رشد طبیعی دارد. یعنی این طور نیست که هر کسی که قدش بلندتر و وزنش بیشتر شد، عقلش نیز بیشتر است. پس می توان گفت بالا رفتن توقعات از نوجوانان و به دنبال آن، افزایش فشار روحی بر آن ها که از عوارض آزار دهنده بلوغ زود هنگام است. در ادامه این عوارض را به صورت منفک در دختران و پسران بررسی کرده ایم.

عوارض بلوغ زودهنگام در دختران

کودکان در این دوره دچار مشکلاتی می شوند که باید در دوران نوجوانی اتفاق می افتاد. اما در دوره کودکی اتفاق افتاده است. پس کاملاً طبیعی است که نتوانند مشکلات خود را حل کنند. دختران در این دوره بسیار حساس تر و شکننده تر می شوند. کم بودن سن و نداشتن تجربیات کافی باعث می شود که دچار تعارض اخلاقی و رفتاری شوند. ظاهر شدن علائم پریود، ممکن است دختران را دچار بحران روحی کند. از طرف دیگر، به دلیل افزایش تمایلات به شهوت، بروز رفتارهای ناهنجار مانند خود ارضایی و گرایش به دیدن فیلم های پورن، بعید نیست.

فشارهای روحی که از طرف خانواده به ان ها وارد می شود، باعث بروز افسردگی ممکن است سبب افسردگی شود. زیرا برخی از خانواده ها فکر می کنند با افزایش سرعت رشد جسمی، دخترشان آمادگی ازدواج را پیدا کرده است. این یک باور نادرست است.

چنین دخترانی ممکن است به دلیل افزایش سرعت رشد جسمانی، مقبولیت خود را در میان دوستان شان از دست دهند و با دخترانی که سن شان از آن ها بیشتر است دوست شوند. همین امر، تعارض رفتاری بیشتری را برای آن ها به وجود می آورد و باعث می شود تا زودتر از سن شان بعضی از تجربیات را کسب کنند. در نهایت ممکن است وارد گروه های دوستی شوند که نباید!

تمامی این عوارض با داشتن اطلاعات کافی توسط خانواده ها قابل درمان است.

عوارض بلوغ زودرس در پسران

معمولاً پسرانی که دچار بلوغ زودرس می شوند، در ابتدا تصویری نادرست از خود دارند و گمان می کنند این اتفاق بسیار شرم آور است. در این دوره معمولاً ارزیابی پسرها از خودشان مثبت نیست. ممکن است به دلیل آنکه از طرف دوستان خود مورد قبول نباشند، تنها و گوشه گیر شوند. این تنهایی باعث بروز نشانه های افسردگی و اضطراب خواهد شد.

افزایش تمایلات جنسی و پرخاشگری در این دوره بیش از قبل می شود. این تعارض های رفتاری، پسر را از خانواده و دوستان خود دور می کند.

در مقابل آنچه که گفته شد، دسته دیگری از پسران قرار دارند. پسرانی که اعتماد به نفس بیشتری دارند و از جانب بزرگترها بیشتر پذیرفته می شوند. اما در عوض، فرصتی برای بچگی کردن ندارند! همین باعث ایجاد خلاء های روحی در این پسرها می شود. پسرانی که به بلوغ زودرس دچار می شوند نمی توانند انتظاراتی که از آن ها خواسته می شود را برآورده سازند. به همین جهت ممکن است دچار سرخوردگی و از دست دادن عزت نفس شوند. این احساسات منفی در بلند مدت آن ها را دچار بحران های شدیدتری می کند که در نتیجه آن دیگر قادر نخواهند بود نقش ها و وظایفی که جامعه نیز علاوه بر خانواده به آن ها واگذار می کند را به خوبی انجام دهند.

همچنین استقلال طلبی پسران در این دوره، از دیگر عوارضی است که بسیاری از خانواده ها با آن مواجه می شوند. فرزند ضمن اینکه به شدت به خانواده خود وابسته است، می خواهد از قید و بندهای درون خانواده خلاص شود. این تعارض و نوسان بین استقلال و وابستگی، بسیار بحران آفرین است.

والدین باید در این دوره آگاهی لازم را در مورد تغییرات جسمی دوران بلوغ داشته باشند و بایستی قبل از بلوغ، تغییرات جسمی و روانی دوران بلوغ را به فرزندان خود بیاموزند.

چگونه از بلوغ زود هنگام جلوگیری کنیم؟

پیشگیری بهتر از درمان است. راهکارهای متعددی جهت پیشگیری از عارضۀ بلوغ زود هنگام وجود دارد. در این راه، اندازه گیری میزان هورمون های بلوغ می تواند کمک کننده باشد. اما بهتر از آن، نحوۀ تربیت فرزندان از سنین کودکی و سالم نگه داشتن محیط خانه و خانواده است. دسترسی فرزندان کم سن و سال خود را اینترنت و فضای مجازی را محدود کنید و برای آن قوانینی در نظر بگیرید. آن ها را تنها نگذارید و اجازه دوستی با هر کسی را به آن ها ندهید. همچنین برخی از رفتارهای نامناسب که متناسب با سن بچه ها نیست را جلوی بچه ها انجام ندهید.

راهکارهای دیگر هم وجود دارد:

  • تصویر برداری از مغز به صورت رادیوگرافی می تواند در تشخیص و آگاهی از میزان ترشحات مغزی کمک کننده باشد.
  • محیط زندگی باید بی تنش و آرام باشد تا کودک دچار استرس نشود. هرگونه تنش و درگیری در خانواده باعث می شود تا کودک زودتر دچار بلوغ شود.
  • حد الامکان محیطی شاد برای کودکان فراهم کنید.
  • به تغذیه کودکان توجه داشته باشید. مصرف میوه ها، سبزیجات و ویتامین D برای رشد کودکان بسیار مهم است و می تواند با تنظیم میزان عملکرد هورمون های کودکان، از بلوغ زودرس در آن ها جلوگیری کند.
  • مصرف غذاهای چرب و کنسرو شده محدود کنید. کنسروها حاوی ماده ای به نام بیسفنول ای هستند. این ماده عملکردی مانند هورمون استروژن دارد که باعث می شود سرعت رشد سینه ها و ران های کودکان بیشتر از قبل شود. این اختلال در هورمون ها خود عاملی جهت بلوغ زودرس است.
  • میزان مصرف از گوشت را کنترل کنید. کودکان بیش از اندازه گوشت مصرف نکنند.
  • مصرف شکر و خوراکی های دارای افزودنی را کم کنید و به جای آن لبنیات تازه را افزایش دهید.
  • مدت زمان مشخصی را برای زمان استراحت فرزندتان انتخاب کنید. زیرا خواب کافی، به طور طبیعی فعالیت های غدد مغزی را تنظیم می کند.
  • از اعتیاد به اینترنت در کودکان جلوگیری کنید.

راه درمان چیست؟

قبل از شروع هرگونه درمان، باید در ابتدا اطمینان حاصل کنید که آیا فرزندتان دچار بلوغ زودرس شده است یا نه. بعضی از پزشکان بر این عقیده اند که نباید در روند طبیعی رشد کودکان دست برد. اما از طرفی برخی از خانواده ها با این تغییرات موافق نبوده و در صدد درمان هستند.

استفاده از هورمون های محرک گونادوتروپین، با سرکوب هورمون از تخمدان یا بیضه ها، باعث توقف و یا پس رفت صفات ثانویه جنسی می گردد. باید دقت کرد که درمان باید زود شروع شود و در صورت موفقیت، درمان را تا رسیدن کودک به سن طبیعی بلوغ ادامه داد. سپس درمان را قطع می کنیم تا بلوغ به طور طبیعی ادامه یابد. در مواردی نیز به تشخیص پزشک، کودک را جراحی می کنند تا از ترشح هورمون های اضافی که از مغز ترشح می شود، جلوگیری شود.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (82 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (36 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (35 نظر) پنجمین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با صدای بهنام بانی و این چنین برگزار شد+ویدیو/ خوشبخت بشین و عشقتون مانا😍 (33 نظر) نگاهی به تاج‌ گل‌های اعیانی و گرانقیمت افتتاحیه رستوران محمدرضا گلزار در تهران؛ تبریک و شادباش دوستان و هنرمندان به سوپراستار سینما و برادرش+عکس (33 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده شمالی برای همسر باردارش حماسه آفرید+فیلم/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (33 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (32 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (28 نظر) چیدمان دکور عزای قاجاری ستاره اسکندری برای پدرش در منزل شخصیشان+عکس/تزئینی زیبا با شمعدونی های شاه عباسی و رومیزی ترمه و قاب عکس (29 نظر) نگاهی به امضای زیبا و هنرمندانه ی آیتک سلامت ستاره چشم رنگی تیم ملی + عکس / شیک بودن در آیتک خلاصه می شود (27 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه‌ای ساره بیات+عکس/ یکی از یکی معروف تر و هنرمند تر (27 نظر) خلاقیت خنده دار یک مادر ایرانی برای تزئین موز مهمانی حماسه آفرید/ مامان نگو هنرمند بگو+عکس (23 نظر) نگاهی به مدل مانتو های اعیانی نسرین مقانلو در عین با حجاب بودن/ میشه هم خوشتیپ بود هم با حجاب+عکس (22 نظر) موتور سواری حسن یزدانی در سطح شهر / وسیله نقلیه باور نکردنی پر افتخار ترین کشتی گیر تاریخ ایران + عکس (20 نظر) کیک تولد خاص و چند بعدی جورجینا برای تولد رونالدو با طرح ورزشی مورد علاقه اش / مبارکا باشه+عکس (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روستای تاریخی حیرت انگیز در یزد ؛ مقصدی زیبا برای رقم زدن روزی خاطره انگیز در کنار عزیزانتان
فال روزانه امروز دوشنبه 29 مرداد 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 29 مرداد 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 29 مرداد ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 29 مرداد 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 29 مرداد 1403+فیلم
هدیه خاص رهبر معظم انقلاب به الهام چرخنده/ رهبری فرموردند این خانم کیست؟ گفتم من سرباز شما هستم
برگزاری جلسه رفع موانع تولید باحضور رییس مرکز حل اختلاف کشور در گلوگاه مازندران
برگزاری آئین تکریم آزادگان رسانه ملی
گله و انتقاد یاسین سبزی پور سلامات، ریاست کمیته قهرمانان تمامی ورزش‌ها در اتحادیه و انجمن صنفی باشگاه‌داران خوزستان
تصادف زنجیره ای اتوبوس با بیش از ده خودرو در آزادراه کرج _ تهران 10 مصدوم برجای گذاشت+ویدئو
رونمایی از تندیس بی‌نظیر و متفاوت بیتا فرهی/چگونه قد، وزن و جزئیات ویژگی‌های در این مجسمه محاسبه شد؟+عکس
شرایط مربوط به طرح جذب و کسر خدمت سربازی فارغ التحصیلان دانشگاهی ‌
محمدمنان رئیسی: مدافعان وزیر راه سال دیگر او را استیضاح می‌کنند
معرفی همه همسران روسای جمهور ایران/ از همسر مشهدی احمدی نژاد تا فاطمه، همسر متخصص زنان، دکتر پزشکیان+عکس
منتخب روز   
شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی خاطره خنده دار شهاب حسینی : میگه وقتی رِنوی طوسی اردکان 11 رو کنار ماشین لاکچری رضا گلزار پارک کردم برای خودش کُمدی کلاسیکی بود +ویدئو تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت!