به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختلال کم توجهی بیش فعالی یا ADHD، اختلالی است که حتما در مورد آن شنیده اند ولی ممکن است تصور کنید که این اختلال فقط در مورد کودکان است و بزرگسالان به چنین اختلالی دچار نمی شوند. بزرگسالان هم مانند کودکان دچار این اختلال می شوند و حدود ۴ تا ۵ درصد از بزرگسالان در آمریکا به این اختلال مبتلا هستند. البته تعداد کمی از افراد، این اختلال در آنها تشخیص داده می شود و تحت درمان قرار می گیرند.
هر فردی که در کودکی با این اختلال مواجه بوده، در بزرگسالی نیز با آن دست به گریبان است. ممکن است در برخی از آنها این بیماری در کودکی تشخیص داده نشده باشد و همچنین تحت درمان قرار نگرفته باشند و بعدها در زندگی به مرور زمان این بیماری در افراد بزرگسال تشخیص داده شود. با وجود اینکه تعداد زیادی از کودکان مبتلا به این اختلال، این مرحله را پشت سر می گذارند، ۶۰ درصد از آنها در بزرگسالی هنوز این اختلال را تجربه می کنند. اختلال کم توجهی بیش فعالی که آن را در ادامه به طور خلاصه فقط بیش فعالی در بزرگسالان می نامیم، زنان و مردان را به طور مساوی، درگیر می کند.
در این مقاله می خواهیم به درمان بیش فعالی بزرگسالان و علائم و نشانه های آن و درمان های پیشنهادی آن بپردازیم:
بیش فعالی چه علائم و نشانه هایی دارد؟
یکی از اولین قدم هایی که باید برای درمان بیش فعالی بزرگسالان انجام دهید این است که باید علائم و عوارض که این اختلال ایجاد می کند را بشناسید .
بی اشتهایی ، خشکی دهان ، اضطراب و استرس ، سردرد و مشکلات خواب از جمله مشکلاتی است که ممکن است بر اثر بیش فعالی در بزرگسالان ایجاد شود .
البته باید به این نکته توجه داشت که داشتن این نشانه ها الزاما به این معنی نیست که فرد اختلال بیش فعالی دارد . آشنایی با این نشانه ها به افراد مختلف کمک می کند تا اگر چنین علامت هایی دارند ، آن ها را پیگیری کنند.
چه نوع درمانی بهتر است؟
نکته مهمی که باید در مورد درمان بیش فعالی بزرگسالان بدانید این است که ، داروها یک ابزار هستند . بسیاری از افراد تصور می کنند که دارو درمانی بر روی همه کسانی که اختلال بیش فعالی دارند جواب می دهد. در صورتی که چنین تصوری غلط است.
دارو درمانی ممکن است در افراد مختلف ، نتایج مختلفی به دنبال داشته باشد. بنابراین بهترین راهی که امروزه برای درمان بیش فعالی بزرگسالان پیشنهاد می شود، دارو درمانی همراه با درمان های مشاوره ای است.
برای درمان بیش فعالی بزرگسالان با دارو باید چه نکاتی را بدانیم؟
براساس نتایجی که از تحقیقات مختلف به دست آمده است، دارو درمانی باید با جلسات مشاوره ای همراه شود. البته ممکن است درمان بیش فعالی کودکان یا نوجوانان با روش هایی که برای بزرگسالان پیشنهاد می شود متفاوت باشد.
در ادامه چند نکته ضروری که باید در درمان بیش فعالی در بزرگسالان بدانید را بیان می کنیم:
1- واکنش افراد با یکدیگر فرق می کند.
در روند دارو درمانی و پس از این که افراد بنابر تشخیص روان پزشک شروع به مصرف دارو می کنند، امکان دارد حالت های مختلفی به وجود بیاید.
درمان دارویی در تعدادی از افراد به خوبی جواب می دهد. در حالی که در تعداد دیگری از افرادی که مبتلا به اختلال بیش فعالی بزرگسالان هستند، داروها پاسخ مناسبی نمی دهند. هم چنین ممکن است عوارض داروها در افراد مختلف متفاوت باشد.
2- درمان فقط مصرف دارو نیست!
هر روشی که برای کنترل علائم اختلال تان به کار می گیرید، جزو درمان بیش فعالی محسوب می شود. اگر جزو افرادی هستید که مدتی است تحت نظر روان پزشک قرار گرفته اید و دارو مصرف می کنید، نباید تصور کنید که دیگر لازم نیست هیچ کاری بکنید!
درمان اکثر اختلال های روان پزشکی با همیاری و همراهی خود فرد امکان پذیر است. بنابراین نکته مهمی که باید رعایت کنید این است که باید درمان های دیگر را نیز دنبال کنید و به دارو محدود نشوید.
3- مصرف دارو باید تحت نظر پزشک باشد.
یکی از اشتباهاتی که در جامعه رایج است این است که خود افراد به صور خودسر تصمیم می گیرند مشکلات روانی شان را درمان کنند. درمان بیش فعالی بزرگسالان مانند درمان هر اختلال دیگری باید تحت نظر مستقیم روان پزشک صورت بگیرد.
روان پزشک وضعیت شما را به صورت مستمر چک و پایش می کند و تصمیم می گیرد که چه راه درمانی را در پیش بگیرید. هم چنین مورد دیگری که باید بدانید این است که یکی دیگر از وظایف بسیار مهم روان پزشک، کنترل عوارض جانبی دارو است. به طور کل همه داروهای روان پزشکی عوارض جانبی دارند و بدن افراد را به صورت های مختلف درگیر می کنند. در چنین شرایطی مراجعه به روان پزشک ضروری است.
تغذیه چه نقشی در درمان بیش فعالی بزرگسالان دارد؟
نقش تغذیه و مسائل مربوط به آن، در درمان بیش فعالی در بزرگسالان ضروری است. به طور کلی دو اصل مهم در روند درمان بیش فعالی بزرگسالان که به تغذیه مربوط است وجود دارد. اول این که چه غذایی می خورید و نکته دوم این که غذایتان را چگونه می خورید.
یکی از نکات اساسی که افرادی که اختلال بیش فعالی دارند باید بدانند این است که باید به غذا خوردن شان، نظم بدهند. کسانی که بیش فعال اند ممکن است برای ساعت های طولانی گرسنگی را تحمل کنند و بعد از این که شرایط غذا خوردن فراهم شد، شروع کنند و هر نوع غذایی که در اطراف شان بافت می شود را میل کنند.
بهتر است بین فاصله وعده ها و میان وعده های غذایی بیشتر از سه ساعت فاصله نیفتد. این موضوع به شما کمک می کنند تا گرسنگی طولانی مدت نداشته باشید و بخواهید با غذا خوردن زیاد آن را جبران کنید.
توصیه دیگری که روان پزشکان به افرادی که اختلال بیش فعالی دارند می کنند این است که از مصرف فست فودها و شکر و کافئین پرهیز کنند. بالا رفتن قند خون و هم چنین مصرف چای و قهوه باعث اختلال خواب شبانه می شود. بنابراین بهتر است که این نکته را جدی بگیرید و از مصرف بیش از حد این خوراکی ها پرهیز کنید.
امگا3 یکی از مواد مغذی است که برای درمان بیش فعالی بزرگسالان بسیار توصیه شده است. موادی خوراکی مانند غداهای دریایی، فرآورده های لبنی و تخم مرغ سرشار از امگا 3 هستند. اگر شما جزو افرادی هستید که برای بیش فعالی خودتان به دنبال درمان های کمکی خوراکی می گردید، بهتر است امگا 3 را به برنامه غذایی تان اضافه کنید.
آیا جلسات مشاوره به درمان بیش فعالی بزرگسالان کمک می کند؟
مراجعه به روانشناس و استفاده از تجربیات مشاور یکی از بهترین راهکارهایی است که می توانید برای درمان بیش فعالی در بزرگسالان در پیش بگیرید. همان طور که پیش از این گفته شد، درمان بیش فعالی بزرگسالان فقط با مصرف دارو میسر نمی شود.
احساس نیاز به مراجعه به مشاور ممکن است در خود فرد ایجاد شود. خود فرد احساس می کند که برای درمان بیش فعالی و برای در میان گذاشتن مسائل و مشکلاتی که تجربه می کند، بهتر است با یک فرد متخصص مشورت کند.
حالت دیگر این است که روان پزشک به شما توصیه می کند که برای بهبود روند درمان تان به یک روانشناس مراجعه کنید. روانشناس با انجام تست های مختلف، تمام ویژگی های شخصیتی شما را می شناسد و شما را با نقاط ضعف و قوت خودتان آشنا می کند. هم چنین یکی دیگر از مواردی که باعث می شود برای درمان بیش فعالی به مشاور مراجعه کنید این است که روانشناس ریشه های مشکلات شما را می شناسد.
روانشناسی خانواده و درمان بیش فعالی
روانشناسی خانواده یکی از زیرشاخه های علم روانشناسی است. ممکن است تعدادی از افرادی که قبلا ازدواج کرده اند در زمانی که ازدواج کرده اند متوجه بیش فعالی شان شوند. مشاور خانواده با جلساتی که برگزار می کند، حالت های مختلفی را که ممکن است برای شما در طول دره درمان بیش فعالی بزرگسالان که با آن مواجه هستید را توضیح می دهد و به شما راهکارهای مناسبی برای مواجه شدن با این مشکل می دهد.
شما در کنار روند درمانی که در پیش گرفته اید می توانید جلسات مشاوره تان را ادامه دهید. تعداد این جلسات بنابر صلاحدید پزشک تان و خود روانشناس می تواند متغیر باشد. بنابراین دانستن این نکته ضروری است که نقش یک روانشناس مجرب در درمان بیش فعالی بزرگسالان بسیار مهم است.