علل درد دور ناف و راههای درمان آن

  یکشنبه، 24 شهریور 1398   زمان مطالعه 6 دقیقه
علل درد دور ناف و راههای درمان آن
ناف تقریبا در قسمت مرکزی شکم قرار گرفته است و اگر دچار علایمی از قبیل درد، سوزش، بر آمدگی و بیرون زدگی شود، هر کدام مطرح کننده علت خاصی است. درد اطراف ناف به عنوان یک نشانه ارزشمند است از اینکه احتمالا در شکم شما اختلالی بوجود آمده است که تشخیص و درمان به موقع را می طلبد.

درد دور ناف

دردهای شکمی و روده می تواند سبب ایجاد درد در ناحیه ناف شود. درد در ناحیه ناف می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آن ها جای نگرانی ندارند اما برخی می توانند خطرناک باشند، به همین دلیل در صورت شدید و طولانی بودن درد در ناحیه دور ناف و تکرار آن بهتر است به متخصص داخلی مراجعه کنید تا علت آن مورد بررسی قرار گیرد.

تصویر

علل درد در دور ناحیه ناف

گاستروانتریت: گاستروانتریت التهاب دستگاه گوارش است. ممکن است شنیده باشید که آن را "آنفولانزای معده" می نامند. این مشکل می تواند به علت عفونت ویروسی، باکتری یا انگلی باشد. علاوه بر گرفتگی شکم ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • اسهال
  • تهوع یا استفراغ
  • تب و عرق کردن

گاستروانتریت معمولا نیاز به درمان پزشکی ندارد. علائم باید ظرف چند روز برطرف شود. با این حال، کم آبی بدن می تواند یک عارضه همراه با گاستروانتریت باشد، زیرا آب از طریق اسهال و استفراغ از بدن خارج شده است. از دست دادن آب بدن می تواند جدی باشد و نیاز به درمان دارد، به خصوص در کودکان، افراد مسن و افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف.

مسمومیت غذایی: اگر شما به دنبال مصرف فست فود یا آب و غذاهای آلوده به میکروب و فاسد، درد حاشیه ناف پیدا کرده اید احتمال دارد که دچار مسومیت غذایی شده باشید. شما احتمالا بعد از چند ساعت احساس درد در کل شکم می کنید. ممکن است اسهال و حالت تهوع و استفراغ، ضعف و بی حالی پیدا کرده باشید.به شما توصیه می کنیم که به پزشک یا درمانگاه مراجعه کنید. شما با دریافت داروهای مناسب ضد تهوع و استفراغ و دریافت سرم، بهبودی پیدا می کنید.

سندرم روده تحریک پذیر: یک بیماری عجیب است؛ شما درد اطراف ناف یا حتی درد کل شکم را بصورت مزمن دارید، گاهی احساس می کنید دل پیچه دارید،اما علایمی از قبیل اسهال یا یبوست، تهوع یا استفراغ، ضعف و بی حالی ندارید. پس علت چیست؟ اگر شما بیش از اندازه درگیر استرس های روحی و روانی باشید، ممکن است دچار تحریک گاه به گاه روده شوید و احساس درد اطراف ناف کنید. شما بیماری گوارشی ندارید، صرفا در کاهش تنش ها و استرس هایتان تلاش کنید.

پانکراتیت حاد: پانکراتیت می تواند در بعضی موارد موجب درد دور ناف شود. پانکراتیت التهاب لوزالمعده است. پانکراتیت حاد می تواند ناگهان ایجاد شود. این درد می تواند ناشی از چیزهای مختلف، از جمله الکل، عفونت، داروها و سنگ های صفراوی باشد. علاوه بر آهسته تر شدن درد شکمی علائم پانکراتیت می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تهوع یا استفراغ
  • تب
  • افزایش ضربان قلب

مورد خفیف پانکراتیت را می توان با استراحت روده، مایعات داخل وریدی (IV) و داروهای مسکن درمان کرد. موارد شدیدتر معمولا به بستری شدن نیاز دارند. اگر پانکراتیت به علت سنگ های صفراوی باشد، ممکن است جراحی برای دفع سنگ های صفراوی یا خود کیسه صفرا ضروری باشد.

فتق ناف:ممکن شما احساس درد درون ناف کنید، اما علایم دیگری از قبیل تغییر اجابت مزاج نداشته باشید، شاید در برخورد اول نسبت به این مشکل بی توجهی کنید چون این درد درون ناف گاهی هست و گاهی نیست.

بعد از مدتی، شما متوجه می شوید در هنگام انجام دادن کارهایی که به شکم شما فشار می آید همانند بلند کردن اجسام سنگین،تخلیه کردن مدفوع و غیره، ناف شما دچار برآمدگی های موقت می شود. بیرون زدگی ناف و درد اطراف ناف بیشتر مطرح کننده این است که شما دچار فتق نافی شده اید.

آپاندیست: اگر آپاندیس دچار التهاب شود، شما در ابتدا دچار درد اطراف ناف می شوید و بعد از چند ساعت درد به سمت راست و پایین شکم مهاجرت می کند.

احتمالا شما علایمی از قبیل تهوع و استفراغ, تب با درجه پایین, یبوست یا اسهال, از دست دادن میل و اشتها به غذا خوردن داشته باشید.

در این شرایط شما باید دو اصل مهم را در نظر داشته باشید, اصل اول این است که بیماری شما نگران کننده نمی باشد پس لطفا آرامش خود را حفظ کنید و اصل دوم این است که در اسرع وقت به پزشک یا اورژانس جهت تشخیص و شروع درمان مراجعه فرمایید.

عفونت ناف: اگر شما احساس سوزش، خارش و درد درون ناف دارید و همچنین داخل ناف یا اطراف آن مختصرا قرمز شده است، شاید حساسیت یا عفونت سطحی ایجاد شده است. توصیه ما به شما این است که درون ناف و اطراف آن را شسته و ضد عفونی کنید و اگر علایم برای چند روز باقی ماند به پزشک مراجعه کنید.

عفونت های باکتریایی معده: عفونت معده نیز می تواند علت درد دور ناف باشد. باکتری های بد روده می توانند وارد بدن شده و برای سال ها در دستگاه گوارش زندگی کنند. با گذشت زمان، باکتری می تواند باعث زخم های دردناک در معده و روده کوچک شود. گاهی اوقات این عفونت ها، افراد را در معرض خطر سرطان معده قرار می دهند. درمان عفونت های معده باکتریایی با آنتی بیوتیک ها امکان پذیر است. معمولاً هنگامی که آنتی بیوتیک ها شروع به کار می کنند، درد شکم و ناف رفع می شود.

تصویر

تشخیص درد دور ناف چگونه است؟

برای تعیین علت درد، پزشک ابتدا سابقه پزشکی را بررسی می کند و معاینه فیزیکی انجام می دهد. بسته به سابقه پزشکی، علائم و معاینات فیزیکی شما، ممکن است آزمایشات بیشتری برای کمک به تشخیص انجام شود. این آزمونها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • آزمایش خون برای ارزیابی تعداد گلبولهای خون و میزان الکترولیت
  • تجزیه و تحلیل ادرار برای جلوگیری از عفونت مجاری ادراری (UTI) یا سنگ کلیه
  • نمونه گيري از مدفوع برای بررسی پاتوژن ها در مدفوع
  • آندوسکوپی برای ارزیابی معده
  • تست های تصویربرداری، مانند اشعه ایکس یا سی تی اسکن، برای کمک به تجسم اندام های شکم
تصویر

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

احساس درد در اطراف ناف در شرایط زیر نیازمند توجه فوری پزشکی است و نباید در صورت داشتن این موارد دست نگه داشت:

  • درد شدیدی که بر فعالیت روزانه تأثیر می گذارد و مانع از انجام آن می شود
  • دردی که موجب بیدار شدن در شب می شود
  • دردی که همراه با استفراغ شدید باشد
  • درد با مدفوعی که خون در آن وجود دارد
  • دردی که ناشی از جراحت باشد

علت درد دور ناف می تواند ناشی از عوامل دیگری چون حساسیت غذایی و مسمومیت غذایی باشد. همچنین درد دور ناف در پریودی (سندروم پیش از قاعدگی) نیز می تواند باعث بروز این درد شود. بیشتر اوقات، درد اطراف ناف جدی نیست اما در برخی موارد، می تواند جدی باشد. تعیین علت درد شکم می تواند به فرد کمک کند تا با درمان های مناسب آن را مدیریت کند. بنابراین، هر کسی درد بسیار دردناک یا غیر معمولی را در دور ناف تجربه می کند، باید آن را با پزشک در میان بگذارد.

سخن پایانی

اگر شما دچار درد اطراف ناف شده اید بحدی که شدت درد آنقدر زیاد است که تاب و طاقت شما را بریده است یا اینکه همراه درد اطراف ناف دچار علایمی از قبیل تب، تهوع، استفراغ، اسهال شدید، اسهال خونی و یا تنگی نفس شده اید، لطفا زمان را از دست ندهید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.


دیدگاه ها

آخرین ویدیو ها