سیاه شدن ناخن انگشت پا
به طور معمول سیاه شدن ناخن پا به دلایلی از جمله ضربه، تنگ بودن کفش، افتادن جسم سنگین بر روی پا و دیگر آسیب های روزانه اتفاق می افتد اما گاهی این اتفاق به صورت خود به خودی پیش می آید که ممکن است نشانه ای از یک بیماری باشد.
بیشتر دوندگان با ناخن سیاه پا آشنا هستند. مشکلی که شامل کبودی، تاول یا خونریزی زیر ناخن ناشی از ترومای تکراری است. اما همه موارد سیاه شدن ناخن مربوط به تروما نخواهد بود و در موارد خاص، تیرگی ناخن می تواند نشانه ی خطرناکی باشد.
علل سیاه شدن ناخن پا
آسیب تکراری : شایع ترین علت سیاه شدن ناخن پا، ترومای (آسیب) تکراری است که می تواند ناشی از دویدن یا پوشیدن هر نوع کفش نامناسب یا تنگ باشد. اگر بعد از ورزش یا پوشیدن کفش بسیار تنگ یا بسیار گشاد، ناخن تان سیاه شد، دلیل آن تروما است. ترومای تکراری از نوع خفیف (کمی تغییر رنگ سیاه و آبی در ناخن و بدون درد) تا شدید (تغییر رنگ شدید و تاول بزرگ خونی در زیر ناخن) متغیر است.
عفونت های قارچی: عفونت قارچی انگشتان پا مانند مشکل پای ورزشکار، می تواند به ناخن پا گسترش یافته و سایه هایی از رنگ زرد، قهوه ای، بنفش، آبی، سبز و سیاه ایجاد کند. این محدوده رنگ منحصر به قارچ است که در زیر ناخن ایجاد می شود. قارچ مانند یک ماده ی سفید گچی در خطوط بستر ناخن قرار می گیرد و اغلب بوی بدی به همراه دارد.
هماتوم زیر ناخن: افتادن یک جسم سنگین روی پا می تواند رگ های خونی زیر ناخن را پاره کند و خون در زیر ناخن جمع شود. این نوع سیاهی ناخن که به آن هماتوم زیر ناخن می گویند، به آسانی قابل تشخیص است، چون بلافاصله بعد از حادثه ظاهر می شود.
سرطان پوست: ملانوم (خطرناک ترین نوع سرطان پوست) می تواند در زیر بستر ناخن بر روی صفحه ناخن رشد کند و باعث افزایش رنگدانه های پوست شود. یکی از نشانه های این سرطان، تغییر رنگ است که فراتر از ناخن و روی کوتیکول گسترش می یابد.
گاهی تغییر رنگ ناخن صرفا یک مشکل پوستی است. معمولا این نوع تغییر رنگ در انگشتان متعددی از پا دیده می شود
ناخن انگشت پا دونده: ناخن انگشت پا دونده یکی از شایع ترین دلایل برای سیاه شدن ناخن است. اکثر دوندگان تجربه کبودی ناخن را دارند. زیرا اکثر آن ها در طی دویدن به آسیب مبتلا می شوند.
رنگ پوست: گاهی تغییر رنگ ناخن صرفا یک مشکل پوستی است. در زیر ناخن نیز مانند هر قسمت دیگر بدن پوست وجود دارد و می تواند در هر زمانی دچار تغییر رنگ شود. معمولا این نوع تغییر رنگ متقارن است و در انگشتان متعددی از پا دیده می شود، برای مثال انگشت کوچک هر دو پا ممکن است تغییر رنگ دهند و شبیه هم شوند.
درمان سیاه شدن ناخن انگشت پا
درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر ضربه
وقتی سیاهی در اثر ضربه ای ناگهانی و جراحت صورت بگیرد، پزشک در ناخن سوراخ کوچکی ایجاد می کند و از سوزن کمک می گیرد. از طریق این سوراخ، خون بیرون کشیده می شود و فشاری که در طول زمان در این ناحیه ایجاد شده، تسکین پیدا می کند. در موارد حادتری که عفونت شکل گرفته است، نیاز به تجویز دارو برای بهبود فرد احساس می شود.
درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر کفش نامناسب
اگر سیاه شدن ناخن پا نتیجه ی استفاده از کفش های نامناسب باشد، پزشک از فرد می خواهد که کفش ها را تعویض کند و به پاها استراحت بدهد.
درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر عفونت قارچی و …
در صورت عفونت های قارچی، استفاده از پماد ها و کرم های بدون نسخه می تواند به درمان این مسئله کمک کند اما اگر استفاده از این مواد دارویی در طی چند روز، پاسخ و نتیجه ای به همراه نداشته باشد، لزوم مراجعه به پزشک پدیدار خواهد شد.
در مواردی که کبودی به خاطر وجود بیماری های اساسی ایجاد می شود، لازم است با رعایت نکات درمانیِ ویژه مثلا رعایت رژیم غذایی، مشکل درمان بشود.
در مواردی که این سیاهی مشکوک به سرطان است، باید دقیقا از سوی پزشک با روش های در دسترس، موضوع بررسی و پیگیری بشود.
پیشگیری از سیاه شدن ناخن پا
همانگونه که اشاره شد، علت سیاه شدن ناخن پا می تواند بسیار متنوع و گاهاً غیر قابل پیش بینی باشد. با این حال با رعایت نکاتی می توان از به وجود آمدن اکثر آنها پیشگیری به عمل آورد. برای این منظور به نکات زیر دقت کنید:
- استفاده از کفش های استاندارد و متناسب با فرم و اندازه پا
- مرتب کردن ناخن های پا به صورت مداوم و به شکل صاف و یکدست
- به کار بردن پا پوش های مناسب در محل کار و مکان های عمومی
- پرهیز از قرار گرفتن در معرض اشعه آفتاب و مصرف کرم ضد آفتاب
- درمان بیماری های خاصی که علت سیاه شدن ناخن پا هستند
- اجتناب از فعالیت ها و ورزش های شدید
درمان پزشکی سیاه شدن ناخن پا
راه های زیادی وجود دارد که می توانید به مراقبت از ناخن های کبود شده بپردازید و همچنین برخی از درمان های طبیعی وجود دارد که به درمان سریع می تواند کمک کند.
اگر کبودی بیش از ۲۵ درصد ناخن را در برگرفته باشد باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است بتواند تا زمانی که زیر ناخن صورتی است، خون را از زیر ناخن بیرون کشیده و درد را کاهش دهد. برای این کار روی ناخن با سوزن سوراخ شده و خون جمع شده تخلیه می شود.
درمان خانگی برای سیاه شدن ناخن پا
قرار دادن پا در آب گرم: قرارد دادن پا ها برای چند دقیقه در آب گرم پس از پیاده روی و فعالیت های طولانی می تواند از سیاه شدن ناخن ها و جلوگیری کرده و درد و التهاب را تسکین دهد.
بالا بردن پا ها:یکی از روش هایی که در طول روز می تواند از کبودی ناخن های پا جلوگیری کند، بالا نگه داشتن پا ها است. با این کار جریان خون به قسمت آسیب دیده پا کاهش می یابد.
استفاده از کمپرس سرد: برای از بین بردن علت سیاه شدن ناخن پا و کاهش تورم و درد می توان از کمپرس سرد استفاده کرد. برای این کار نایلون، حوله یا پارچه را در آن تکه های یخ قرار داده شده است را در محل آسیب دیده قرار دهید.
به کار بردن آب و نمک: قرار دادن پا ها در آب ولرم به همراه مقداری نمک ساده و یا نمک دریا در می تواند درد و التهاب را تسکین و گردش خون را بهبود داده و در نتیجه از سیاه شدن ناخن پا جلوگیری کند.
استفاده از زرد چوبه: برای جلوگیری از کبودی ناخن ها پس از فعالیت ها و یا بروز آسیب در انگشتان پا، استفاده از ضماد زرد چوبه روش مناسبی است. چرا که این گیاه حاوی خواص ضد التهابی بسیار قوی و همچنین ترکیبات ضد میکروبی است.
قرار دادن مقداری آلوئه ورا در محل ضرب دیده: برای درمان بیماری های پوستی و کبودی ناشی از صدمات آلوئه ورا یک درمان عالی طبیعی و مناسب است.
استفاده از روغن های گیاهی: برخی از انواع روغن های گیاهی دارای اثرات ضد التهابی طبیعی هستند. این روغن ها همچنین باعث درمان قسمت های کبود شده در ناخن ها مناسب هستند. از میان این روغن های مفید می توان به روغن نعناع، اسطوخودوس، درخت چای، خردل، بابونه و اکالیپتوس اشاره کرد.
سخن پایانی
در موارد نادر، وجود تکه های سیاه و سفید در بستر ناخن می تواند نشانه ای از سرطان باشد. بنابراین، اگر کبودی روی ناخن بدون هیچ علتی رخ داده است بهتر است به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.