دانستن علت توقف و بازگشایی نماد ها می تواند شما را به یک تریدر حرفه ای در بورس تبدیل کند چرا که داشتن اطلاعات کافی می تواند شما را در جهت تصمیم گیری درست یاری کند از این رو در متن حاضر به علل توقف و بازگشایی نمادها در بورس می پردازیم.
توقف نماد معاملاتی
توقف نماد معاملاتی یکی از مشکلاتی است که فعالان بازار سرمایه با آن مواجه می باشند. در این بخش قصد داریم در خصوص علت توقف نماد معاملاتی و شرایط آن صحبت کنیم.معاملات شرکت های بورسی تحت شرایط خاصی متوقف می شوند که در اصطلاح به آن بسته شدن نماد می گویند و سهامداران شرکت نمی توانند بر روی آن سهم معامله ای انجام دهند. معمولا بورس زمانی نماد یک شرکت را متوقف می کند که رویدادی در شرکت اتفاق افتاده باشد و آن رویداد دارای اثرات با اهمیت بر قیمت سهم باشد. در این حالت توقف نماد موجب می شود که سرمایه گذاران اطلاعات لازم در خصوص سهام را دریافت کرده و در خصوص معاملات آن تصمیم گیری کنند. معمولا توقف نماد معاملاتی را در پیغام های ناظر بازار در سایت www.Tsetmc.com و در صفحه نماد اطلاع رسانی می کنند و ناظر بازار علت بسته شدن نماد را توضیح می دهد. در بخش بعد برخی از دلایل عمده توقف نمادها ذکر شده است.
علل توقف نماد
در موارد زیر منحصراً بورس پس از دریافت نامه یا پیام الکترونیکی اداره ناشران بورسی سازمان، نسبت به توقف نماد اقدام می کند:
الف: قبل از برگزاری کلیه مجامع عمومی صاحبان سهام شرکت ها و قبل از برگزاری جلسه هیئت مدیره ای که طی آن قرار است در خصوص اختیارات تفویض شده توسط مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه تصمیم گیری شود.تمام توقف های موضوع این بند ۲ روز قبل از برگزاری مجمع صورت می پذیرد، بجز برگزاری جلسات مجمع عادی بطور فوق العاده ای که تاثیر مستقیم مالی بر شرکت ندارد، از قبیل انتخاب مدیران، بازرس، حسابرس که نماد شرکت باید از یک روز قبل باید متوقف شود.
ب: سه روز قبل از سررسید پرداخت سود علی الحساب و سررسیدهای اوراق مشارکت بورسدر موارد فوق پس از دریافت نامه یا پیام اداره ناشران بورسی، سازمان قبل از توقف نماد، زمان و دلیل توقف نماد را از طریق پیام الکترونیکی سامانه معاملات و سایت اینترنتی به اطلاع فعالان بازار می رساند.بلافاصله پس از دریافت نامه یا پیام الکترونیکی اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان در خصوص اطلاع از رویدادهای با اهمیت در شرکت، در صورتی که معاملات مظنون به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت یا وجود اخبار بااهمیت در بازار سهم باشد، مدیرعامل بورس و یا سازمان می توانند دستور توقف نماد را صادر کند .
وضعیت مختلف نمادهای شرکتهای فعال در بازار بورس و فرابورس
در این حالت سازمان بورس بلافاصله پس از دریافت دستور نسبت به توقف نماد اقدام و موارد را تا رفع توقف نماد پیگیری می کند.در موارد زیر بورس رأساً نسبت به توقف نماد اقدام می کند:
تغییر در طبقه بندی تابلو یا صنعت
توقف نماد حق تقدم پس از اتمام مهلت قانونی پذیره نویسی
وجود اشکالات فنی
توقف نماد حق تقدم پس از فروش تمام حق تقدم های استفاده نشده و پاره سهام ناشی از افزایش سرمایه همچنین سازمان بورس جهت پیگیری موارد مشکوک در بازار می تواند نماد یک شرکت را حداکثر به مدت ۳۰ دقیقه متوقف کند و موضوع را از مراجع ذی ربط استعلام کند. بدیهی است ادامه توقف نماد منوط به نظر مدیرعامل بورس خواهد بود.
وضعیت مختلف نمادهای شرکتهای فعال در بازار بورس و فرابورس
تمامی نمادهایی که در بازار بورس اوراق بهادار ایران یا بازار فرابورس مورد داد و ستد قرار میگیرند؛ دارای یکی از چهار وضعیت زیر هستند:
1- مجاز: سهامی که در حالت مجاز باشد یعنی سهم در وضعیت عادی قرار دارد و اجازه خرید و فروش در تایم بازار بورس و فرابورس وجود دارد.
2- مجاز-محفوظ: اگر نماد سهمی به هر دلیلی بسته باشد و بخواهد بازگشایی شود؛ قبل از بازگشایی نماد سهم در این وضعیت قرار می گیرد.
نکته مهمی که در این حالت وجود دارد این است که کشف قیمت سهم قبل از بازگشایی در این مرحله صورت می گیرد. دراین حالت ارسال سفارشات در نماد مورد نظر انجام می شود ولی هیچ معامله ای صورت نمی گیرد.
3- ممنوع: زمانی که نماد یک سهم در حالت ممنوع قرار می گیرد یعنی اینکه معاملات سهم قابل انجام نمی باشد و اصطلاحاً نماد سهم بسته است.همچنین این حالت زمانی رخ میدهد که یک سهم آماده بازگشایی باشد و کشف قیمت در آن صورت گرفته باشد. بعد از کشف قیمت، نماد سهم مدت کوتاهی در این وضعیت قرار می گیرد و سپس توسط ناظر بازار با مجاز شدن سهم معاملات انجام می شود.
4- ممنوع-متوقف: در این حالت نیز مانند حالت قبل، امکان معامله بر روی سهم وجود ندارد و تا اطلاع ثانوی که معمولا بیش تر از یک روز کاری است نماد سهم بسته و متوقف می ماند.