آلوپسی مو چیست و درمان آن

  چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
آلوپسی مو چیست و درمان آن
آلوپسی به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می‌شود، به این معنی که علت این بیماری آن است که سیستم ایمنی بدن به جای عوامل بیماری‌زا و مهاجم خارجی، به اشتباه به سلول‌های سالم خود بدن حمله می‌کند و آنها را از بین می‌برد. در مورد بیماری ریزش موی سکه‌ای، سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و باعث التهاب ریشه مو و نهایتاً ریزش آن می‌شود.

آلوپسی را باید یک نوع بیماری شایع با علت ناشناخته قلمداد کرد که مشخصه آن وجود لکه های طاسی پراکنده، دارای مرز مشخص، بدون جوشگاه و معمولاً به شکل نامنظم بر روی پوست سر، ابروها و قسمت ریش دار صورت آقایان است؛ بیماری که می تواند ابعاد گسترده تری به خود بگیرد و به ریزش کل موهای بدن بیمار منجر شود.

این بیماری در اغلب موارد باعث ریزش مو به شکل لکه های کوچکی به اندازه یک سکه می شود. البته در اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، ریزش موها فقط به صورت چند لکه کوچک و محدود است، اما در بعضی از موارد هم ممکن است در حد شدیدتری باشد. حتی در بعضی از موارد این بیماری می تواند منجر به ریزش کامل موی سر (ریزش موی کلی یا کچلی کامل) و یا در حالت های خیلی پیشرفته، باعث ریزش تمام موهای سطح بدن (ریزش موی کامل بدن) شود.
آلوپسی به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می شود، به این معنی که علت این بیماری آن است که سیستم ایمنی بدن به جای عوامل بیماری زا و مهاجم خارجی، به اشتباه به سلول های سالم خود بدن حمله می کند و آنها را از بین می برد. در مورد بیماری ریزش موی سکه ای، سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله می کند و باعث التهاب ریشه مو و نهایتاً ریزش آن می شود.

این بیماری بر حسب شدت به ۴ نوع تقسیم می شود.

در نوع اول آن موها به صورت تکه تکه (منطقه ای) و در نواحی محدود می ریزد و در نوع دوم آن موهای حاشیه سر (دور مو، پشت سر، پشت گوش) ریخته می شود که پیش آگهی بدی دارد و در این نوع پاسخ به درمان، خوب نیست.
نوع سوم از این بیماری «توتالیس» است كه ممکن است در این نوع از بیماری، موهای ابرو، مژه و بدن حفظ شود؛ ولی در نوع چهارم بیماری (یونیور سالیس) تمامی موهای بدن ریخته می شود؛ به طوری که حتی یک مو نیز در بدن باقی نمی ماند که در درمان این بیماری، نوع چهارم، مقاومت به درمان بالایی دارد. گفته می شود، اگر شروع بیماری از دوران طفولیت باشد، پیش آگهی بیماری بد است.افرادی که از سنین پایین دچار بیماری می شوند، معمولا شدت بیماری شان بیشتر از افراد دیگر است. همچنین به گفته محققان این بیماری در اشخاصی که دارای برخی از اگزماهای سرشتی (درماتیت آتوپیک) هستند، می تواند شدت بیشتری داشته باشد.

آلوپسی می تواند ناخن انگشتان دست و پا را نیز درگیر کند. گاهی اوقات تغییراتی که در شکل ناخن ها به وجود می آید، اولین نشانه های شروع توسعه این بیماری است. بعضی از تغییرات کوچکی که ممکن است در اثر آلوپسی در ناخن ها به وجود بیاید، عبارت است از:

  • ظهور برآمدگی های ریز (سر سوزنی) بر روی ناخن ها
  • ظهور خطوط و لکه های سفید
  • زبر شدن سطح ناخن ها
  • کاهش درخشندگی و جلای ناخن
  • نازک شدن و ترک خوردن ناخن ها

آلوپسی همراه با بیماری های دیگر

تحقیقات نشان می دهد همراهی هایی با این بیماری از قبیل بیماری های تیروئید، برخی از کم خونی ها، کمبود ویتامین ۱۲ B و برخی از بیماری های خودایمنی وجود دارد.بیماری آلوپسی آرا آتا با سیستم ایمنی بدن مرتبط است و می توان آن را نوعی بیماری سیستم ایمنی بدن ذکر کرد که سلول های سیستم ایمنی به طور غلط به فولیکول (ریشه) مو حمله کرده و سبب تخریب ریشه مو می شوند؛ ولی باید دانست که این ریزش، ریزش دائمی نیست و بنا به تئوری، هر زمانی احتمال برگشت بیماری وجود دارد و هر وقت که سیستم ایمنی، این دشمنی را با مو فراموش کند، احتمال برگشت موآن هست، پس می توان نتیجه گرفت که در این بیماری، همیشه راه امیدواری وجود دارد.


طبق بررسی های به دست آمده، این که چرا سیستم ایمنی به ریشه مو حمله می کند، هنوز مشخص نیست و آنتی ژنی که در سطح فولیکول مو قرار دارد، به اشتباه با سیستم ایمنی بدن تعامل کرده و سلول های سیستم ایمنی که «لنفسیت ها» هستند، به دور فولیکول مو تجمع کرده و سلول های فولیکول دست از تکثیر کشیده و مو می میرد و جای آن مویی رشد نمی کند.
حمله لنفسیت های سیستم ایمنی در نمونه برداری های آسیب شناسی به حمله زنبورهای عسل تشبیه می شوند. (لنفسیت ها نوعی از گلبول های سفید هستند) که همانند زنبور عسل دور ریشه مو جمع شده و باعث عدم تکثیر ریشه مو می شوند.

عوامل بروز بیماری

این بیماری در زن و مرد از شیوع یکسانی برخوردار است و ممکن است از هر سنی شروع شود.یکی از عواملی که باعث بیدار شدن و فعال شدن این بیماری می شود «استرس» است كه با مکانیسم های پیچیده سیستم عصبی مرتبط است که باعث می شود ریشه مو صدمه ببیندجالب است بدانید موهایی که در این بیماری ریخته می شوند، موهای مشکی هستند و معمولا موهای سفید در این بیماری گرفتار نمی شوند مثلا وقتی گفته می شود فلانی یک شبه موهایش سفید شده است، کسی است که آلوپسی آراآتای توتالیس گرفته است و تمامی موهای مشکی اش ریخته و فقط موهای سفیدش باقی مانده است، به همین خاطر است که فکر می کند یکشبه موهایش سفید شده است.

اسامی دیگر آلوپسی

  • آلوپسی آره آتا تکه ای، رایج ترین شکل این بیماری است که با خالی شدن یک یا چند تکه کوچک به اندازه یک سکه در پوست سر و یا قسمت های دیگر بدن ظاهر می شود.
  • آلوپسی توتالیس ،از دست دادن تمام مو روی پوست سر
  • آلوپسی یونیورسال، از دست دادنکامل مو بر روی پوست سر، صورت و بدن

دیدگاه ها

پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها