بریج دندان از دو یا چند تاج خاص که روی اباتمنت یا دندان های تکیه گاه در دو طرف فضای خالی دندان سوار می شوند؛ تشکیل شده است. بریج ها، ثابت مستحکم و با دوام هستند و ظاهر آنها نیز کاملا شبیه دندان طبیعی است. با اینکه بریج ها جزو دندانپزشکی مدرن به حساب می آیند اما طی چند دهه اخیر استفاده از روش کاشت ایمپلنت برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته، ارجحیت بیشتری پیدا کرده است. با این وجود در بسیاری از شرایط، بریج دندانی همچنان به عنوان یک تکنولوژی کاربردی با مزایای بسیار زیاد به جای ایمپلنت های دندانی به کار می رود. در روش بریج، پونتیک یک دندان مصنوعی است که فاصله بین دندان های تکیه گاه را پر می کند و معمولاً از جنس آلیاژ های سرامیکی یا مواد ترکیبی ساخته می شود؛ دندان تکیه گاه می تواند دندان طبیعی خود بیمار یا ایمپلنت کاشته شده باشد که از تاج دندان بریج حمایت می کند.
بریج کردن دندان
طی جلسه اول، دندان های طرفین آماده می شوند. مرحله آماده کردن این دندان ها شامل تراش دادن جزئی برای ایجاد فضای لازم جهت سوار شدن روکش روی آنها می باشد. سپس مدلی از دندان گرفته می شود که بر اساس آن، آزمایشگاه روکش ها، پونتیک و بریج را می سازد. متخصص ترمیم و زیبایی دندان نوعی بریج موقت می سازد تا بیمار بتواند طی مدت ساخته شدن بریج اصلی برای محافظت از دندان های اطراف و بافت های لثه از آن استفاده کند.
طی جلسه دوم، بریج موقت برداشته می شود و بریج پرسلینی یا فلزی جدید، روی دندان تنظیم می شود و در صورت بزرگ یا کوچک بودن اصلاح می شود. برای اطمینان از فیکس بودن چهارچوب آن و بایت باید چندین بار دیگر به دندانپزشک خود مراجعه کنید. البته این موضوع در هر فرد متفاوت است. در صورتی که بریج استفاده شده از نوع ثابت باشد، دندانپزشک ممکن است به صورت موقت آن را در جایش چسب بزند تا از چفت شدن آن اطمینان حاصل کند.
انواع بریج های دندان
انواع اصلی بریج های دندان به شرح زیر هستند:
بریج های معمولی یا سنتی:
این نوع بریج ها رایج ترین نوع بریج دندان مورد استفاده برای افراد هستند. در این شرایط، روکش دندان در دو طرف دندان از بین رفته قرار داشته و می تواند دندان مصنوعی را برای پر کردن فضای دندان از بین رفته در محل تثبیت کند.
بریج معلق:
هنگامی که دندان طبیعی فقط در یک طرف دندان از بین رفته وجود داشته باشد، از بریج معلق برای رفع مشکل فرد استفاده می شود. به این ترتیب دندان مصنوعی به روکش دندان طبیعی فقط در یک طرف بریج متصل می شود.
بریج پیوند مریلند:
این نوع بریج به عنوان بریج پیوند رزین نیز شناخته می شود. در حقیقت در این حالت دندان مصنوعی به دو بال یا زائده متصل شده و این زائده ها به پشت دندان های طبیعی دو طرف بریج متصل می شوند.
بریج های دندان با حمایت ایمپلنت:
آخرین نوآوری ایجاد شده در حوزه بریج دندان به صورتی است که برای نگه داشتن بریج در محل از ایمپلنت استفاده می شود. هنگامی که ایمپلنت داخل استخوان فک قرار گرفت، بریج دندان به آن متصل می گردد. به خاطر جوش خوردن ایمپلنت در استخوان فک، ثبات و پایداری این نوع بریج در محل بسیار زیاد است و معمولاً از این روش برای مواردی استفاده می شود که حمایت مناسب در دو طرف بریج برای نگه داشتن آن در محل وجود نداشته باشد.
پل دندان یا ایمپلنت دندان، کدام بهتر است؟
هم ایمپلنت و هم بریج کاربردهای یکسانی دارند و برای یک هدف طراحی و ساخته شده اند. اما تفاوت های زیادی با هم دارند. یکی از تفاوت ها این است که بریج ها معمولا موقتی هستند و بعد از حدود 5 تا 15 سال نیازمند تعویض هستند یعنی طول عمر به نسبت ایمپلنت دندان چندان زیاد نیست. این درحالی است که ایمپلنت ها مدت زیادی دوام می آورند و به نوعی درمان ثابت و دائمی از دست رفتن دندان هستند. اما اینکه واقعا کدامیک برای شما مفید هستند بسته به نظر شما و متخصص دندانپزشکی شما دارد.
اگر یک یا تعدادی از دندان های خود را از دست داده اید یا کشیده اید، گزینه های مختلفی برای پر کردن جای این دندان ها پیش رو دارید. پل دندانی یکی از این روش ها است که جایگزین بسیار مناسبی برای دندان های از دست رفته است و همانطور که در این مقاله خواندید فواید زیادی دارد. اما اگر فکر می کنید بریج دندانی برای شما مناسب است و یا قصد دارید جای خالی دندان های خود را پر کنید حتما با متخصص دندانپزشکی صحبت کنید.