روکش دندان چیست؟
روکش «لایه ای نازک از سرامیک است که برای بازسازی ظاهر طبیعی دندان استفاده می شود و در عین حال می تواند مقاومت و پایداری دندان را از مینای خود دندان بیشتر کند». این روکشها مخصوص سطح رویی دندان شما برش داده می شوند و طی فرایندهایی به مینای اصلی دندان می چسبند. این فرایندهای درمانی داخل مطب انجام می شوند و نیازی به جراحی ندارند.
فواید روکش دندان
با نصب روکش، نسبت به براکت یا تاج تغییرات کمتری روی دندان انجام می دهید. به گفته سازمان سلامت دندان بریتانیا، برای از بین بردن فاصله بین دندان ها یا از بین بردن عیب های کوچک دندان می توانیم از روکش استفاده کنیم. علاوه بر این، بعضی از بیماران برای افزایش سفیدی دندان و زیبایی لبخند از ونیر استفاده می کنند. در این صورت، فرایند نصب روکش عمل زیبایی به حساب می آید و مواردی مانند زردی، سیاهی، شکستگی یا خرد شدن دندان ها را برطرف می کند.
چرا باید روکش دندان را انجام داد
حتما این سوال برای شما بیان شده است که دلیل نیاز به انجام روکش دندان چیست؟ عمل روکش دندان به عنوان یکی از پرکاربرد سلامت دندان شناخته شده است. در مواردی من جمله شکستگی و آسیب به دندان، بد فرمی آن ها، وجود فاصله های ظریف بین دندان ها، عدم هم سطحی و… بهترین راهکار استفاده از روکش دندان است. البته بعد زیبایی این روش را نباید فراموش کرد. به ویژه که در سال های اخیر مردم استقبال زیادی از روکش دندان به منظور زیبا کردن دندان های خود داشته اند.
انواع روکش های دندان
روکش های دائمی ممکن است از جنس استیل رنگ ثابت، تمام فلز (مانند طلا و یا دیگر آلیاژ های فلز)، سرامیک ترکیب شده با فلز، تمام رزین و یا تمام سرامیک باشند.
استیل رنگ ثابت:
این روکش ها از نوع روکش های پیش ساخته است که روی دندان های اصلی به صورت موقت نصب می شوند. این روکش ها از دندان و یا پرکردگی تا زمان آماده سازی روکش های دائم (که از مواد دیگری ساخته می شود) محافظت می کنند. برای کودکان، معمولا از این روکش های آماده برای پوشش دندان های شیری استفاده می شود تا آنها را از پوسیدگی های بیشتر حفظ کند. با افتادن دندان شیری، روکش هم همراه آن خرج شده و جا برای دندان دائم باز می شود. به طور کلی روکش های استیل رنگ ثابت اغلب برای کودکان استفاده می شود زیرا نصب آن تنها یک جلسه طول می کشد و به دلیل آماده بودنشان نسبت به روکش های سفارشی و مراقبت های جلوگیری از پوسیدگی دندان، قیمت پایین تری دارند.
تمام فلز:
فلزات استفاده شده در روکش ها شامل آلیاژ هایی با درصد بالایی طلا یا پلاتینیوم یا آلیاژ های فلزات اصلی( مثل آلیاژ های کبالت _کروم و یا نیکل_ کروم) می باشد. روکش های تمام فلز در برابر جویدن و گاز زدن بسیار مقاوم بوده و در برابر فرسودگی دوام بسیار بالایی دارند و به ندرت شکسته یا ترک برمی دارند. بزرگترین عیب این دسته از روکش ها، فلز رنگ بودن آنهاست. روکش های تمام فلز گزینه ی مناسبی برای دندان های آسیابی که دیده نمی شوند محسوب می شوند.
سرامیک ترکیبی با فلز:
این روکش ها بر خلاف روکش های تمام فلز می توانند به رنگ دندان طبیعی ساخته شوند با این وجود در مقایسه با روکش های تمام فلز یا تمام رزین، در این روکش ها احتمال فرسایش دندان های رو به رویی بیشتر است. همچنین قسمت سرامیکی روکش ممکن است بشکند یا ترک بخورد. بعد از روکش های تمام سرامیک، این نوع روکش ها طبیعی ترین و شبیه ترین نوع روکش به دندان فرد است. اما برخی مواقع فلز به کار رفته در زیر این روکش ها می تواند مانند یک خط تیره مشخص شود به خصوص در مرز لثه و دندان و در صورت پس رفت لثه، این خط واضح تر خواهد شد. این روکش ها گزینه مناسبی برای دندان های جلویی یا عقبی و همچنین بریج های بلند که برای استحکام نیازمند فلز هستند، می باشند.
تمام رزین:
روکش های تمام رزین در مقایسه با دیگر انواع روکش، از قیمت پایین تری برخوردارند. اگرچه این روکش ها به مرور زمان فرسوده می شوند و نسبت به روکش های سرامیکی_فلزی بیشتر مستعد شکسته شدن هستند.تمام سرامیک یا تمام پرسلین: روکش های تمام سرامیک شبیه ترین روکش به دندان طبیعی هستند و برای افرادی که به فلزات حساسیت دارند گزینه مناسبی محسوب می شود. این روکش ها می توانند برای دندان های جلویی و عقبی استفاده شوند.
روکش های موقت در مقایسه با دائم:
روکش های موقت می توانند در مطب دندانپزشک ساخته شوند در حالی که بیشتر روکش های دائمی در آزمایشگاه ساخته می شوند. روکش های موقت معمولا از مواد اکلیریک و یا استیل رنگ ثابت ساخته شده است و می تواند به عنوان ترمیمی موقت تا زمان آماده سازی روکش دائم روی دندان قرار بگیرند.
کاربردها
روکش دندان در موارد زیر استفاده می شود:
1. دندان هایی که به علت پرکردگی وسیع شکننده هستند.
2. دندان هایی که تاجشان شکسته باشد یا نسج باقی ماندهٔ دندان توانایی نگه داشتن پرکردگی را نداشته باشد.
3. در دندان هایی که معالجهٔ عصب شده اند، از آنجایی که مقدار زیادی از نسج مینا و عاج برداشته می شود و نیز به علت قطع شدن تغذیهٔ داخلی و خشک شدگی نسبی بافت دندان، یا به علت تغییر رنگ ناشی از خونریزی دندانی یا بیماری پالپ استفاده از روکش دندان توصیه می شود.
4. در ترمیم زیبایی دندان های بدرنگ یا بدشکل.
5. برای ترک های دندانی.
6.بازسازی سطوح جوندهٔ دندان.