شاید شما هم اگزما دارید و می خواهید بدانید برای بهبود آن باید چه کارهای را انجام دهید، یا شاید قبلا اگزما داشته اید و الان می خواهید بدانید چگونه باید از ایجاد دوباره ی آن پیشگیری کنید. در هر صورت توصیه می کنیم حتماً متن کوتاه زیر را بخوانید تا درباره ی درمان اگزمای پوستی و چگونگی آن بیشتر بدانید. بدون تردید، شناخت بیشتر این بیماری و آشنایی با شیوه های درمان آن در کاهش علائم اگزما به شما کمک می کند.مثلاً با کارهایی مثل رطوبت رسانی صحیح و غوطه ور شدن در آب گرم می توانید علائم اگزما را کاهش دهید. ب
کنترل علائم اگزما
با رعایت اصول زیر می توانید به درمان اگزمای پوستی کمک کنید:
- نشانه های شروع اگزما را بشناسید.
- به صورت منظم حمام بروید و پوست خود را مرطوب نگه دارید.
- داروهای بدون نسخه یا تجویز شده از طرف پزشک را به طور مرتب و سر وقت استفاده کنید.
- برآمدگی های پر از چرک، درد، قرمزی و گرما نشانه های عفونت پوستند؛ به این نشانه ها حساس باشید.
کارهای دیگری که برای کنترل علائم اگزما می توانید انجام دهید:
- مراجعه به پزشک متخصص که بتواند برای درمان صحیح اگزما به شما کمک کند.
- موقعیت ها و اتفاقات استرس زا را شناسایی کنید. بکوشید از قرارگرفتن در چنین موقعیتی اجتناب کنید یا با آن مقابله کنید. به این منظور، می توانید از پزشک یا روانشناس خود کمک بگیرید.
- از تجربه های افرادی که درگیر بیماری اگزما بوده اند، بهره ببرید.
- پوست مبتلا به اگزما را نخارانید. همچنین، از موادی که پوستتان را تحریک می کند، بپرهیزید. لباس های نرم و خنک بپوشید و از لباس های پشمی که پوست را می خاراند و اگزما را تحریک می کند، استفاده نکنید.
ممکن است، تمام اصول را رعایت کنید اما اگزما شما بهبود نیابد. باید بدانید این بیماری، گاهی غیرقابل پیش بینی است و هنوز پزشکان همه چیز را درباره ی آن نمی دانند. ممکن است به رغم تمام مراقبت هایی که انجام می دهید، اگزما به طور ناگهانی شدت یابد. این مسئله خیلی شایع است.
انواع درماتیت
- درماتیت اتوپیک – این نوع درماتیت به خصوص در کودکان شایع است. به نظر می رسد عوامل ژنتیکی و ارثی در این خصوص نقش مهمی ایفا می کنند.
- درماتیت تماسی – این نوع درماتیت در اثر تماس با آب، مواد پاک کننده، حلال ها و یا مواد شیمیایی و اصطکاک برانگیخته می شود.
- درماتیت تماسی آلرژیک – این نوع درماتیت در اثر تماس پوست افراد با موادی که اکثر مردم به آن واکنش نمی دهند، ایجاد می شود، مانند: نیکل، عطر، لاستیک، رنگ مو و یا مواد نگه دارنده.
- درماتیت پوست خشک - این نوع درماتیت بیشتر در بخش های انتهایی پا ظاهر می شود. به خصوص در پایین پاها می تواند منجر به اگزمای آستیتاتیک (Asteatotic) شود.
- درماتیت نومولار (اگزمای دیسکوئید) – این نوع درماتیت توسط یک آسیب به پوست شروع شده و به صورت سکه ای و یا دایره ای تحریک پذیر گسترش می یابد.
- درماتیت سبورئیک یا شوره ای – در این نوع درماتیت، پوست بر اثر مواد سمی تولیدشده توسط مخمر مالاسزیا (که بر روی پوست سر، صورت و گاهی اوقات درجاهای دیگر زندگی می کنند) ملتهب و پوسته پوسته می شود.
- درماتیت عفونی – التهابی است که توسط زرد زخم (یک نوع عفونت باکتریایی) و یا عفونت های قارچ پوستی ایجاد می شود. در بیشتر موارد، عفونت قارچی پای ورزشکار با داروهای ضد قارچ موضعی (دارویی که به طور مستقیم روی پوست مالیده می شود) درمان می شود. در موارد شدیدتر درمان قارچ پوستی ممکن است به داروهای خوراکی نیاز باشد. پا باید تمیز و خشک نگه داشته شود زیرا قارچ ها در محیط های مرطوب رشد می کنند.
- درماتیت گرانشی – معمولاً در افراد مسن و در اثر تورم و عملکرد ضعیف وریدهای پا، در پایین تنه ایجاد می شود.
- درماتیت گوش خارجی – التهابی است که کانال گوش خارجی را درگیر می کند.
- درماتیت خال میرسون – نوعی درماتیت است که خال های ملانوسیتیک را درگیر می کند.
مهار کننده های کلسینورین موضعی
مهار کننده های کلسینورین موضعی داروهای غیر استروئیدی هستند که برای درمان موضعی اگزما به کار می روند. هنگامی که جذب پوست می شوند، با پیشگیری از فعال شدن بخشی از سیستم ایمنی، از بروز برخی علائم اگزما مانند قرمزی و خارش جلوگیری می کنند.
مهار کننده های کلسینورین برای درمان موضعی اگزما به نواحی پوستی درگیر مانند پلک ها مالیده می شوند و برای مدت زمان های طولانی برای کنترل علائم و کاهش عود اگزما قابل استفاده هستند. این داروها موجب عوارض جانبی که در اثر استفاده زیاد از استروئیدها برای درمان موضعی اگزما ایجاد می گردند مانند نازک شدن پوست، ایجاد استریا، عروق عنکبوتی یا تغییر رنگ پوست، نمی شوند.
از جمله عوارض جانبی داروهای مهارکننده کلسینورین که برای درمان موضعی اگزما به کار می روند شامل احساس سوزش یا مور مور شدن خفیف (هنگامی که دارو برای بار اول استفاده می شود) می باشد. تعداد بسیار کمی از بیماران با دریافت داروی الیدل دچار سرطان پوست یا لنفوما شده اند. با این حال این ارتباط هنوز اثبات نشده است.
همانند مصرف هر داروی جدیدی، بهتر است در مورد مزایا و معایب استفاده از این دسته دارویی برای درمان موضعی اگزما با متخصص پوست مشورت کنید. حین مصرف مهارکننده های کلسینورین برای درمان موضعی اگزما نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- این داروها را تنها بر روی نواحی پوستی درگیر بیماری اگزما بمالید.
- استفاده از مهارکننده های کلسی نورین برای درمان موضعی اگزما در کودکان زیر دو سال ممنوع است.
- استفاده از این داروها برای درمان موضعی اگزما به طور همزمان با نوردرمانی ممنوع است.
- هنگام مصرف مهارکننده های کلسینورین از پوست خود هنگام قرارگیری در معرض نور خورشید محافظت کنید.
دو داروی پروتوپیک و الیدل برای درمان موضعی اگزما مورد استفاده قرار می گیرند.