انواع روکش های تمام سرامیک
روکش های تمام سرامیک بر اساس جنس و ترکیب سرامیکی همچنین روش ساخت متفاوت هستند.
روکش زیرکونیا
روکش زیرکونیا از جنس اکسید زیرکونیوم بر روی قالب گچی گرفته شده از دندان های بیمار توسط خمیر چینی لایه لایه ساخته و در نهایت در کوره پخته می شود.ویژگی اصلی روکش زیرکونیا استحکام و مقاومت بالا و ضعف آن شفافیت کمتر نسبت به برخی از سیستم های دیگر است.
روكش ايى ماكس
روکش ایی ماکس از جنس لیتیوم دی سیلیکات با روش ریختگی ساخته شده است.به این صورت که پس از تهیه قالب گچی از دندان های بیمار ، الگوی موم ساخته و بصورت ذوب و مولد آماده می شود تا لیتیوم دی سیلیکات بصورت مذاب وارد مولد آمده شده از قبل شود و شکل آن را به خود بگیرد.عیب روکش ایی ماکس استحکام پایین است اما شفافیت و زیبایی بالایی دارد.
روكش كاد كام
روکش کاد کام از جنس سرامیک که کاربرد آن در ساخت روکش دندان و لمینت دندان است ، نحوه ساخت این روکش به این صورت است که بلوک سرامیکی توسط کامپیوتر با تراش شکل می گیرد.مزیت فوق العاده این روش در سرعت آماده شدن این سیستم می باشد ، به این صورت که می توان در ظرف چند ساعت در مطب روکش سرامیکی و یا لمینت دندان را ساخت.
جهت ساخت روکش کاد کام ابتدا اسکن دندان های بیمار گرفته می شود سپس اطلاعات اسکن به کامپیوتر ارسال می شود و بصورت مجازی طراحی روکش دندان یا لمینت دندان انجام و سپس اطلاعات طراحی به دستگاه تراش ارسال و دستگاه تراش بلوک سرامیکی را می تراشد.عیب این سیستم به دلیل آنکه از یک بلوک تک رنگ برای ساخت روکش دندان استفاده می شود نسبت به دیگر سیستم های روکش دندان که لایه لایه از رنگ های گوناگون ساخته می شوند کمتر است.
روكش لومينيرز
روكش لومينيرز ویژگی عالی دارد و آن عدم نیاز به تراش دندان است ، این سیستم به دلیل استحکام بالایی که دارد در ضخامت های خیلی نازک ساخته می شود ، این ویژگی باعث شده دندان ها هنگام نصب این سیستم سرامیکی به حداقل تراش دندان نیاز داشته باشند.در واقع روكش لومينيرز یک نوع سیستم کانتکت لنز می باشد.عیب روكش لومينيرز هزینه بالای آن و تحت انحصار بودن آن در شرکت سازنده آمریکایی می باشد ، از این جهت که باید قالب گیری انجام شده را با پست به آمریکا ارسال کرد.
روكش بريليانس
روکش بريليانس به دلیل مقاومت زیاد آن امکان ساخت بصورت خیلی نازک تر را داد در واقع روکش بريليانس نسل جديد لومينيرز می باشد که به دلیل نازکی زیاد نیازی به تراش دندان ندارد.مزایای روکش بريليانس شفافیت و زیبایی خیلی بالاتر نسبت به لومینیرز و طبیعی بودن آن را می توان نام برد.همانطور که در بالا سعی کردیم ویژگی ها و عیب های روکش های تمام سرامیک مختلف را معرفی کنیم ، شاید این سوال برای شما پیش بیاید که کدام سیستم از همه بهتر است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم هر سیستم سرامیکی مزایا و معایب مخصوص خودش را دارد ، تصمیم انتخاب آن با توجه به شرایط دندان ها و نظ بیمار می باشد.بطور مثال اگر به دنبال سیستمی با حداقل تراش دندان هستید ، می توان از روکش بریلیانس یا لومینیرز استفاده کنید و یا اگر مقاومت بسیار بالا مد نظر شماست ، بهتر است از روکش زیرکونیا استفاده کنید ، حتی اگر دلیل انتخاب روکش های تمام سرامیک زمان باشد ، می توان سیستم کاد کام را برگزید.
روکش های تمام سرامیک دندان چه مزیت هایی دارند؟
- اولین مزایای روکش تمام سرامیک دندان زیبایی دندان و اصلاح طرح لبخند است. با وجود این روکش ها تمامی معایب و نقص های دندان ها پوشانده می شود. در صورتی که دندان شکسته باشد، با کمک روکش تمام سرامیک دندان به راحتی می توان این قسمت را در پشت روکش پنهان کرد. همچنین زمانی که دندان های بیمار کوتاه هستند، با کمک روکش تمام سرامیک دندان می توان طول دندان ها را افزایش داد.
- برای پر کردن فاصله ی بین دندان ها، لمینت دندان بهترین و آسانترین راه است. زمانی که این فاصله تا 2 میلیمتر باشد، با روش روکش کردن، به راحتی فاصله بین دندان ها پر می شود.
- یکی دیگر از مزیت های روکش تمام سرامیک دندان محافظت از دندان هاست. وقتی یک دندان ترمیم می شود، راه نفوذ میکروب از طریق کانال به قسمت ریشه ی دندان فراهم می شود. در این موارد احتمال عفونی شدن و آبسه ی دندان وجود دارد. با روکش کردن دندان راه نفوذ میکروب به سمت ریشه ی دندان به طور کامل بسته می شود.
- از دیگر مزیت های روکش تمام سرامیک دندان نسبت به روکش های فلزی می توان به زیبایی و طبیعی بودن آن ها اشاره کرد. بیمار می تواند براساس سلیقه ی خود یک روکش با رنگ سفید روشن یا همرنگ دندان طبیعی انتخاب کند. در روکش های PFM و فلزی از یک لایه پرسلن نیمه شفاف استفاده می شود که بعد از مدتی این لایه از بین می رود.
- روکش های تمام سرامیک سبک وزن هستند و بیمار وجود آن ها را روی دندان خود احساس نمی کند. روکش های فلزی یا روکش های PFM که از جنس فلز هستند، وزن سنگینی دارند. وقتی از این نوع روکش استفاده می شود، بیمار در روزهای اول احساس سنگینی رو دندان ها دارد.
مراقبت پس از درمان
پس از ویزیت اول، روکش موقت بر روی دندان قرار می گیرد. در این مدت چند اقدام احتیاطی باید رعایت شود:
- پرهیز از مواد غذایی چسبناک یا جویدنی (مانند آدامس یا کارامل) که قابلیت گرفتن و کشیدن روکش را دارند.
- قسمت عمده عمل جویدن با طرف دیگر دهان انجام شود.
- از ایجاد فشار اضافه بر روکش پرهیز شود.
- پرهیز از جویدن مواد غذایی سخت (مانند سبزیجات خام) که می توانند روکش را از محل خارج کنند یا آن را بشکنند.
- اجتناب از دندان قروچه
- در هنگام تمیز کردن دندان ها، به جای بالا کشیدن نخ دندان آن را به آرامی در فضای بین دندان ها حرکت دهید. بالا کشیدن نخ دندان می تواند روکش موقت را از جای خود خارج کند.