بیماری های مختلفی می توانند روی مینا (سطح سفت روی دندان) و عاج دندان (ماده زیر مینای دندان) تأثیر بگذارند و باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.اگر دندان های شما بدون هیچ دلیل مشخصی تغییر رنگ داده اند و همچنین علائم دیگری نیز ظاهر شده اند به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد و درمان مناسب را توصیه کند.
علل و عوامل اصلی موثر در تغییر رنگ دندان ها
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود ، دندان ممکن است بر اثر پروسه های مختلف کم کم رنگ خود را از دست بدهد و مواد درونش تغییر کند و دندان پزشکان تغییر رنگ دندان ها را به سه دسته بندی تقسیم می کنند:
تغییر رنگ به دلیل عوامل خارجی :
این تغییر رنگ زمانی اتفاق می افتد که لایه بیرونی دندان در اثر مصرف قهوه، نوشابه یا دیگر نوشیدنی ها و غذاها دچار تغییر رنگ شود و سیگار کشیدن نیز می تواند این اتفاق را رقم بزند.
تغییر رنگ داخلی :
زمانی که ساختار داخلی دندان تیره یا زردتر می شود، علت هایی نیز شامل در معرض قرار گرفتن فلوراید در دوران کودکی است و مصرف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در نیمه دوم بارداری و یا برای کودکان 8 یا زیر 8 سال این اتفاق را رقم می زند.
تغییر رنگ به علت سن :
این موضوع می تواند ترکیبی از عوامل درونی و بیرونی باشد وعلاوه بر آن سیگار و غذا نیز بی تاثیر نیستند. لایه رویی دندان نیز با بالا رفتن سن کم کم نازک می شود و بیشتر در معرض آسیب دیدگی قرار می گیرند.
سایر عوامل تاثیر گذار در تغییر رنگ دندان
آماس زردپی :
در کبد ما ممکن است اتفاقاتی رخ دهد و باعث تغییر رنگ دندان ها شود اما همیشه نباید به این موضوع توجه کنیم. اول اینک ه باید سعی کنیم هرچه سریع تر علت را پیدا کنیم ، اگرچه که احتمال ها بسیار متنوع تر از مشکلات کبدی می باشد .
ضربه :
در بسیاری از موارد تغییر کردن رنگ دندان در نتیجه افتادن یا ضربه به آن ایجاد می شود و معمولاً این اتفاق برای دندان های جلویی بیش از همیشه رخ می دهد که عموماً رنگ دندان ها را به طوسی، قهوه ای یا زرد تیره تغییر می دهد.
رعایت نکردن بهداشت دندانی :
و استفاده نامناسب از مسواک می تواند باعث تیره شدن رنگ دندان شود و علت آن این است که باکتری ها در این قسمت تجمع پیدا می کنند و باعث ایجاد حفره و تغییر رنگ در آن ها می شود و یکی از خطرناک ترین نتایج چنین حفره هایی این است که فرد ممکن است ناحیه ای از دندان را به کل از دست بدهد.
غذاها و داروها
بعضی از غذاها مقدار زیادی مواد رنگی دارند،آهن بالای موجود در بعضی مواد دیگر می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود و چنین موادی معمولاً در دندان باقی می مانند و به سختی پاک می شوند.
دخانیات
سیگار ها معمولاً می تواند باعث ایجاد تغییر رنگ دندان ها شود و نیکوتین بالای سیگار و استعمال آن وارد دهان خواهد شد و افراد سیگاری با خطرات زیادی در دندانشان مواجه هستند که می تواند رنگ دندان آن ها را تغییر دهد و سیگار کشیدن اغلب جریان خون را کاهش می دهد که فرد را بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های لثه قرار می دهد.
مسواك زدن دندان هايتان بعد از هر وعده غذايي براي جلوگيري از بعضي لكه ها كمك مي كند. دندانپزشك ها توصيه كرده اند كه دهانتان را با آب بعد از نوشيدن مشروب، قهوه و يا ساير نوشيدني ها و غذاهاي كه ممكن است دندان هايتان را لكه دار كنند بشوييد لكه هاي ذاتي كه از طريق صدمه خوردن به يك عصب و يا رگ خون در يك دندان ايجاد شده است، گاهي اوقات قابل پيشگيري هستند. شما ممكن است نياز به درمان كانالهای ريشه یا به اصطلاح عصب کشی براي حذف بخش داخلي دندان ( مغز دندان) که درگیر پوسیدگی شده است داشته باشيد.
براي جلوگيري از لكه هاي ذاتي در بچه ها، از بيش از حد قرار دادن دندان هايشان در معرض فلورايد پرهيز كنيد. وقتي كه ميناي دندان تشكيل مي شود، فلورايد باعث تغيير رنگ دندان ها نمي شود.
چه روش هایی برای سفید کردن دندان ها وجود دارد؟
روش سفید کردن دندان ها، بسته به علت تغییر رنگ آنها مختلف هستند و می توانند شامل موارد زیر باشند:
- یادگیری روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از یک دندانپزشک
- پرهیز از مصرف موادغذایی و نوشیدنی هایی که باعث تغییر رنگ و لکه دار شدن دندان ها می شوند
- باندینگ دندان (پیوند دندان)
- روکش کردن دندان
- استفاده از مواد سفیدکننده دندان با تجویز دندانپزشک
- استفاده از روش های سفیدکردن دندان در دندانپزشکی
- استفاده از مواد سفیدکننده دندان که نیاز به نسخه دندانپزشک ندارند.