آمپول بتامتازون برای درمان علائم آلرژی ، آسم ، مشکلات غده آدرنال ، مشکلات خون ، حساسیت ها و تورم پوست و … مورد استفاده قرار میگیرد . قبل از تزریق آمپول بتامتازون ، در صورتی که هر کدام از مشکلات زیر را دارید به پزشک خود گزارش دهید .
- در صورتی که به بتامتازون حساسیت دارید
- در صورتی که دچار عفونت چشم و یا تبخال هستید
- اگر عفونت قارچی دارید
- در صورتی سابقه مالاریا یا عفونت مغز دارید
- اگر دچار پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک (ITP) هستید
- اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید
- در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به کودک خود شیر می دهید .
تزریق آمپول بتامتازون در بارداری
اثرات این آمپول در دوران بارداری بر روی جنین و مادر به صورت کامل مشخص نیست . قبل از تزریق آمپول بتامتازون ، به پزشک ، باردار بودن خود را اطلاع دهید
تزریق آمپول بتامتازون در شیردهی
انتقال این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد به صورت کامل مشخص نیست . در دوران شیردهی قبل از تزریق این آمپول ، به پزشک خود اطلاع دهید .
توصیه های لازم به هنگام تزریق آمپول بتامتازون
با توجه به این که ممکن است تزریق آمپول بتامتازون فرد را با مشکلاتی رو به رو کند لذا باید قبل از تزریق آن به چند توصیه عمل کرد:
- با توجه به این موضوع که تزریق بتامتازون باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن می شود؛ پس احتمال ابتلا به انواع عفونت ها در دوره مصرف این دارو، بالا می رود لذا باید تا زمان اتمام دوره آمپول بتامتازون، تا حد زیادی بهداشت عمومی را رعایت کرد و از نزدیکی با افرادی که احتمال عفونت دارند؛ پیشگیری کرد.
- در افرادی که نارسایی کبد دارند؛ ممکن است تزریق این آمپول باعث شود سطح کورتیکواستروئید خون مانند سایر داروهای متابولیزه در کبد افزایش یابد.
- افرادی که مشکل کلیوی دارند و مدت زمان زیادی از آمپول بتامتازون تزریقی استفاده می کنند؛ در معرض نارسایی کلیه قرار می گیرند.
- بتامتازون را بهتر است در دوران شیردهی مصرف نکرد زیرا این دارو از شیر مادر عبور می کند و می تواند رشد کودک را مختل کند. از طرفی تزریق بتامتازون در دوران شیردهی میزان شیر مادر را کاهش می دهد.
- دقت شود به هنگام تزریق آمپول بتامتازون به هیچ وجه آن را به تاندون ها تزریق نکرد چون علاوه بر این که درد بسیاری دارد؛ می تواند مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند.
- در افرادی که سابقه اختلالات عاطفی و روانی دارند؛ باید آمپول بتامتازون با دقت زیادی مصرف شود زیرا می تواند باعث عود مشکلات فرد شود.
- خانم های یائسه نسبت به سایر افراد احتمال بیشتری دارد که به پوکی استخوان مبتلا شوند از طرفی مصرف بیش از حد آمپول بتامتازون می تواند این مشکل را در خانم های یائسه تشدید کند لذا باید دقت زیادی را در مصرف آن به عمل بیاورند.
- بیمارانی که سابقه سل دارند باید قبل از تزریق آمپول بتامتازون این مورد را به اطلاع پزشک معالج برسانند زیرا ممکن است شرایط آن ها بدتر شود.
آمپول بتامتازون در چه شرایطی نباید تزریق شود؟
آمپول بتامتازون به هیچ وجه نباید در موارد زیر به شکل داخل مفصلی تزریق شود:
- جراحي ترميمي مفاصل، اختلالات انعقادي خون، شكستگي داخل مفصلي، عفونت اطراف مفصل يا سابقه ابتلا به آن، پوكي استخوان اطراف مفصل به دلايلي غير از آرتريت و مفصل ناپايدار
- آمپول بتامتازون براي پيشگيري از سندرم زجر تنفسي نوزادان و در صورت وجود آمنيونيت، عفونت يا تب، عفونت با هرپس ، عدم كفايت جفت و پارگي زودرس غشاء نيز نبايد مصرف شود.
عوارض جانبی آمپول بتامتازون
آمپول بتامتازون نیز مانند سایر داروها عوارض خاص خود دارد که عبارتند از:
- آمپول بتامتازون می تواند باعث کرختی و ضعف و سستی در بدن فرد شود بنابراین پس از تزریق آن از رانندگی یا سایر کارهایی که به دقت زیادی نیاز دارد؛ پرهیز کرد.
- آمپول بتامتازون می تواند باعث تغییرات خلقی مانند افزایش حساسیت، افکار ناخوشایند و احساس ناراحتی شود. پس در صورتی که این علائم را داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- تزریق این آمپول شانس ابتلای به انواع عفونت ها را در بدن بالا می برد.
- با توجه به این که آمپول بتامتازون ماهیت کورتیکواستروئیدی دارد احتمالا بر روی بافت استخوانی تاثیر گذاشته و پس از مدتی آن را تخریب می کند. پس در افرادی که مدت زمان زیادی از آمپول بتامتازون استفاده می کنند؛ احتمالا پس از مدتی پوکی استخوان دیده می شود.
- یکی دیگر از عارضه های شایع این آمپول افزایش وزن ناگهانی و تعریق زیاد است.
- آمپول بتامتازون می تواند باعث لرز، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، و خستگی زیادی برای فرد شود.
- همچنین آمپول بتامتازون می تواند باعث افزایش قند خون شود بنابراین باید در افرادی که سابقه قند خون دارند؛ با دقت بیشتری مصرف شود.
- این ترکیب دارویی نیز می تواند بر روی دستگاه تناسلی و ادراری تاثیر گذاشته و باعث نقص عملکرد مثانه و اختلال در تعداد اسپرم ها یا حرکت آن ها می شود.
- احتمال دارد پس از تزریق بتامتازون، محل تزریق آبسه کند که پس از مدتی برطرف می شود.
- یکی دیگر از عارضه های این آمپول عارضه پوستی است که به شکل درماتیت، راش پوستی، کهیر و خشکی پوست خود را نشان می دهد.
در صورت تزریق بیش از حد آمپول بتامتازون چه کنم ؟
در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با آمپول بتامتازون مقدار زیادی از این دارو تزریق کرده اید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید . اوردوز و مسمومیت با آمپول بتامتازون می تواند عوارض جانبی خطرناک و حتی مرگ در پی داشته باشد . خودکشی نمایشی با این آمپول روش مناسبی برای جلب توجه دیگران نیست .
تداخل دارویی آمپول بتامتازون
آمپول بتامتازون میتواند با برخی از داروهایی که در حال مصرف کردن هستید تداخل ایجاد کند . در زمان تجویز آمپول بتامتازون تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک گزارش دهید . برخی از داروهایی که با آمپول بتامتازون تداخل دارند عبارتنداز :
- امینوگلوتتمید | Aminoglutethimide : ممکن است منجر به سرکوب آدرنالین ناشی از کورتیکواستروئید شود
- امفوتریسین بی | Amphotericin B : می تواند در موارد باعث افزایش ضربان قلب و در صورتی که به صورت دراز مدت مصرف شود درمواردی می تواند باعث نارسایی قلب شود
- آنتی بیوتیک ها : می تواند باعث تغییر در جذب هر دو دارو شود و عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند . آنتی بیوتیک هایی مانند : آزیترومایسین ، داکسی سایکلین ، تتراسایکلین ، کوآموکسی کلاو و …
- وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون : مصرف همزمان این داروها می تواند باعث تغییر در جذب وارفارین شود .
- داروهای کنترل قند خون مانند متفورمین و … : آمپول بتامتازون می تواند قند خون را افزایش دهد و پزشک شما ممکن است دوز مصرفی داروهای کنترل قند خون شما را تغییر دهد
- داروهای ضد تشنج
- کلستیرامین : اثرات آمپول بتامتازون را افزایش می دهد
- سیکلوسپورین | Ciclosporin : تاثیرات هر دو دارو افزایش پیدا میکند و باعث عوارض جانبی ناخواسته می شود
- داروهای پیشگیری از بارداری مانند لوونورژسترول و …
- فنی توئین / کاربامازپین / ریفامپین /
- تمام داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی : مصرف همزمان این داروها با تزریق آمپول بتامتازون باعث ایجاد عوارض جانبی دستگاه گوارشی می شود .
- آسپیرین / ایبوپروفن / استامینوفن
توجه : آمپول بتامتازون می تواند آزمایشات تشخیصی پوستی را تحت تاثیر قرار دهد .