قرص داکلاتاسویر (Daclatasvir) که در ایران با نام قرص سووداک شناخته می شود، نوعی داروی ضد ویروسی است که برای درمان بیماری هپاتیت C مزمن یا طولانی مدت مورد استفاده قرار می گیرد. هپاتیت C نوعی عفونت ویروسی است که عمدتا کبد را درگیر می کند. قرص سووداک را نباید به هیچ عنوان بدون داروی سوفوسبوویر (Sofosbuvir) استفاده کرد. همچنین گاهی همزمان با سووداک و سوفوسبوویر ممكن است يك داروي ضد ويروسي ديگر مانند ريباويرين نیز تجویز شود. مصرف این داروها به صورت همزمان می تواند باعث کاهش یافتن ویروس هپاتیت C در بدن، کمک به سیستم ایمنی برای مقابله با عفونت و بهبودی کبد شود.عفونت مزمن ناشی از ابتلا به هپاتیت C می تواند مشکلات جدی کبدی مانند سیروز کبدی یا سرطان کبد را ایجاد کند. لازم به ذکر است که هنوز نمی توان با قطعیت گفت که مصرف ترکیبی این داروها می توند از انتقال ویروس هپاتیت نیز جلوگیری کند یا خیر. از این رو بهتر است موارد احتیاطی مانند عدم استفاده از یک سرنگ در بیش از یک فرد و همچنین استفاده کاندوم در رابطه جنسی را رعایت کنید تا خطر انتقال را کاهش دهید.

منع مصرف قرص سووداک
- در صورت حساسیت به داکلاتاسویر، سوفوسبوویر و یا هر یک از اجزای این فرآورده از مصرف آن خودداری نمایید.
- زمانی که داکلاتاسویر/سوفوسبوویر به همراه سایر داروها تجویز گردد، کلیه موارد منع مصرف مرتبط با هر یک از داروها باید برای رژیم ترکیبی تجویز شده نیز در نظـــر گرفتـــه شود.
- مصـــرف همـــزمان داکلاتاسویر/سوفوسبوویر با داروهای القاء کننده قوی آنزیم CYP3A (فنی توئین، کاربامازپین، ریفامپین، گیاه علف چای) و داروهای القاء کننده P-glycoprotein روده ای (ریفامپین، گیاه علف چای) منع مصرف د ارد.
تداخل دارویی قرص سووداک
- القاء کننده های قوی آنزیم CYP3A (مانند فنی توئین، کاربامازپین، ریفامپین، گیاه علف چای) و یا القاء کننده های متوسط آنزیم CYP3A (مانند بوسنتان، دگزامتازون، مدافینیل، نفسیلین، افاویرنز، اتراویرین، ریفاپنتین) ممکن است سطح پلاسمایی و در نتیجه اثر درمانی داکلاتاسویر را کاهش دهند.
- مهار کننده های قوی آنزیم CYP3A (مانند آتاازاناویر/ریتوناویر، کلاریترومایسین، ایندیناویر، ایتراکونازول، کتوکونازول، نفازودون، نلفیناویر، پوساکونازول، ساکوییناویر ، تلیترومایسین، وریکونازول) یا مهار کننده متوسط آنزیم CYP3A (مانند آتازاناویر، سیپروفلوکساسین، داروناویر/ ریتوناویر، دیلتیازم، اریترومایسین ، فلوکونازول، فوس امپرناویر، وراپامیل) ممکن است سطح پلاسمایی داکلاتاسویر/سوفوسبوویر را افزایش دهند.
- تداخلات دارویی داکلاتاسویر/ سوفوسبوویر با داروهای دابیگاتران، دیگوکسین، داروهای کاهنده چربی خون (آتورواستاتین، فلوواستاتین، پیتاواستاتین، پراواستاتین، رزوواستاتین، سیمواستاتین)، فنوباربیتال، اکس کاربازپین، دارو های ضد ایدز (ازجمله تیپراناویر/ریتوناویر)، داروهای ضد میکروبی مانند (ریفابوتین، ریفامپین، ریفاپنتین) گزارش شده است.
عوارض جانبی و هشدارها قرص سووداک
خستگی، سردرد، حالت تهوع و اسهال از عوارض شایع این دارو هستند. در صورتی که هریک از این عوارض را تجربه می کنید و به طور مداوم ادامه دارد یا در حال بدتر شدن است، سریعا به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که این دارو را پزشک برای شما تجویز کرده است. بنابراین او تشخیص داده که مزایای مصرف آن بیشتر از عوارض است. البته بسیاری از افراد با مصرف قرص سووداک هیچ عارضه را تجربه نمی کنند.حساسیت شدید به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی مانند بثورات پوستی، خارش و تورم (به خصوص صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و اختلال در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که ممکن است این فهرست نتواند تمام عوارض جانبی ناشی از مصرف سووداک را پوشش دهد. توصیه می کنیم در این رابطه حتما از پزشک خود مشورت بگیرید و درباره عوارض آن سوال کنید. اگر به قرص سووداک یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، قبل از مصرف دارو به پزشک اطلاع دهید. این قرص می تواند حاوی مواد غیرفعالی باشد که می توانند باعث ایجاد واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر شوند. همچنین قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود (به خصوص مشکلات کلیوی، دیابت و مشکلات کبدی) را به پزشک اطلاع دهید. اگر به دیابت مبتلا هستید، درمان هپاتیت C می تواند قند خون شما را کاهش دهد و منجر به افت قند خون در شما شود. به همین دلیل ممکن است پزشک برنامه درمان دیابت شما را تغییر دهد. در صورت مشاهده علائم افت قند خون مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا گزگز دست و پاها، فوراً به پزشک اطلاع دهید. تجویز قرص سووداک در دوران بارداری، فقط در شرایطی انجام می شود که مصرف آن ضروری باشد. مصرف همزمان سووداک و ریباویرین در دوران بارداری توسط زن و شریک جنسی او نباید انجام شود. مصرف همزمان این دو دارو در دوران باردای می تواند به جنین آسیب برساند. در صورتی که حداقل یکی از زوجین، این داروها را به صورت همزمان مصرف می کند، حداقل به مدت شش ماه پس از قطع مصرف آن باید از روش های کنترل بارداری مانند کاندوم استفاده شود. هنوز مشخص نیست که سووداک به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. اگر در این دوران هستید، قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید. در صورت استفاده همزمان سووداک و ریباویرین، شیردهی توصیه نمی شود.
نکات مصرف قرص سووداک
این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید. انجام آزمایشاتی مانند بررسی عملکرد کبد و آزمایش هپاتیت B و C باید قبل از شروع استفاده از این دارو، حین استفاده و پس از اتمام درمان لازم است. اگر قرار است از این دارو را به همراه ریباویرین استفاده شود، توصیه می شود بیماران زن یا زنانی که همسر آن ها بیمار است، پیش از مصرف دارو تست بارداری بدهند. در حین استفاده از این دارو و به مدت ۶ ماه پس از پایان درمان باید آزمایش بارداری انجام شود تا مطمئن شوید هیچ حاملگی رخ نداده است.