قرص داکلاتاسویر (Daclatasvir) که در ایران با نام قرص سووداک شناخته می شود، نوعی داروی ضد ویروسی است که برای درمان بیماری هپاتیت C مزمن یا طولانی مدت مورد استفاده قرار می گیرد. هپاتیت C نوعی عفونت ویروسی است که عمدتا کبد را درگیر می کند. قرص سووداک را نباید به هیچ عنوان بدون داروی سوفوسبوویر (Sofosbuvir) استفاده کرد. همچنین گاهی همزمان با سووداک و سوفوسبوویر ممكن است يك داروي ضد ويروسي ديگر مانند ريباويرين نیز تجویز شود. مصرف این داروها به صورت همزمان می تواند باعث کاهش یافتن ویروس هپاتیت C در بدن، کمک به سیستم ایمنی برای مقابله با عفونت و بهبودی کبد شود.عفونت مزمن ناشی از ابتلا به هپاتیت C می تواند مشکلات جدی کبدی مانند سیروز کبدی یا سرطان کبد را ایجاد کند. لازم به ذکر است که هنوز نمی توان با قطعیت گفت که مصرف ترکیبی این داروها می توند از انتقال ویروس هپاتیت نیز جلوگیری کند یا خیر. از این رو بهتر است موارد احتیاطی مانند عدم استفاده از یک سرنگ در بیش از یک فرد و همچنین استفاده کاندوم در رابطه جنسی را رعایت کنید تا خطر انتقال را کاهش دهید. سووداک (داکلاتاسویر/ سوفوسبویر) داکلاتاسویر مهارکننده پروتئین غیر ساختاری 5A ویروس هپاتیت C و سوفوسبوویر مهارکننده آنالوگ نوکلئوتید پلی مزار NS5B ویروس هپاتیت C می باشد. داکلاتاسویر/سوفوسبوویر به عنوان یک داروی ضد ویروس با عملکرد مستقیم بر ویروس هپاتیت C کاربرد دارد. بعد از تجویز خوراکی تا 60 میلی گرم داکلاتاسویر، افزایش در مقادیر Cmax، AUC، Cmin تقریبا وابسته به دوز می باشد. بعد از حدود 2 ساعت به حداکثر غلظت پلاسمایی خود می رسد. سوفوسبوویر بعد از حدود 30 دقیقه الی 2 ساعت و متابولیت آن بعد از حدود 2 الی 4 ساعت به حداکثر غلظت پلاسمایی خود می رسد. میزان اتصال داکلاتاسویر به پروتئین های پلاسما در حدود 99درصد و مستقل از دوز می باشد. میزان اتصال سوفوسبوویر به پروتئین های پلاسما در حدود 61-65 درصد و مستقل از دوز می باشد. میزان اتصال متابولیت سوفوسبوویر به پروتئین های پلاسما اندک است. داکلاتاسویر سوبسترای آنزیم CYP3A می باشد و توسط CYP3A4 متابولیزه می گردد. سوفوسبوویر به میزان زیاد در کبد متابولیزه شده و به متابولیت فعال تری فسفات تبدیل می گردد. نیمه عمر حذف داکلاتاسویر حدود 12 الی 15ساعت می باشد. نیمه عمر حذف سوفوسبوویر و متابولیت آن به ترتیب 24 دقیقه و 27 ساعت می باشد.

موارد مصرف قرص سووداک
سووداک (داکلاتاسویر/ سوفوسبویر) برای درمان بیماران مبتلا به عفونت مزمن ویروس هپاتیت C ژنوتایپ 1، 3 یا 4 کاربرد دارد
نحوه مصرف قرص سووداک
پیش از شروع مصرف سووداک یا هر داروی دیگری، برگه اطلاعات دارویی آن را بخوانید و اگر سوالی دارید از پزشک یا داروساز بپرسید. پزشکان معمولا مصرف روزانه یک عدد از این قرص را تجویز می کنند که می توانید با معده خالی یا پر آن را مصرف کنید. البته مقدار مصرف دارو می تواند بر اساس شرایط پزشکی بیمار، نحوه پاسخدهی بدن بیماری به درمان و سایر داروهایی که بیمار مصرف می کند، متغیر باشد. حتماً تمام اشکال دارویی که مصرف می کنید، اعم از داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی را به پزشک اطلاع دهید تا بتواند تداخلات را تشخیص دهد. سووداک زمانی بیشتری تاثیر را دارد که مقدار آن در بدن در حد ثابت نگه داشته شود. بنابراین باید آن را در فواصل زمانی مساوی مصرف کنید. پیشنهاد می کنیم در یک ساعت خاص از روز آن را مصرف کنید تا یادآوری آن آسان تر شود. مصرف این قرص و سایر داروهای ضد ویروسی را باید تا زمانی که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید. حتی در صورتی که علائم شما برای مدت کوتاهی از بین بروند، قطع زودهنگام دارو می تواند منجر به بازگشت بیماری و عفونت شود.
نکات مصرف قرص سووداک
این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید. انجام آزمایشاتی مانند بررسی عملکرد کبد و آزمایش هپاتیت B و C باید قبل از شروع استفاده از این دارو، حین استفاده و پس از اتمام درمان لازم است. اگر قرار است از این دارو را به همراه ریباویرین استفاده شود، توصیه می شود بیماران زن یا زنانی که همسر آن ها بیمار است، پیش از مصرف دارو تست بارداری بدهند. در حین استفاده از این دارو و به مدت ۶ ماه پس از پایان درمان باید آزمایش بارداری انجام شود تا مطمئن شوید هیچ حاملگی رخ نداده است.