موارد مصرف داروی اپی پن یا اپی نفرین
داروی اپی پن (Epipen)، که با نام عمومی اپی نفرین (Epinephrine) تزریقی نیز شناخته می شود، تحت برندهای Adrenaclick, Adrenalin, Auvi-Q, EpiPen, Twinject, EPIsnap نیز به فروش می رسد. داروی اپی پن یک داروی تزریقی حاوی اپی نفرین می باشد که یک ماده ی شیمیایی است که باعث تنگ شدن رگ های خونی شده و مسیرهای ورود هوا در ریه ها را باز می کند. این تاثیرات می تواند فشار خون کم، خس خس کردن سینه، خارش شدید پوستی، کهیر و سایر علائم ناشی از واکنش های آلرژیکی را بهبود بخشد.
داروی اپی پن برای درمان واکنش های آلرژیکی شدید (آنافیلاکسی) نسبت به نیش حشرات، غذاها، داروها و سایر مواد آلرژی زا به کار می رود. این دارو همچنین برای آنافیلاکسی ناشی از ورزش نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه تزریق خودکار اپی نفرین، مثل اپی پن و اپی پن جی آر، می تواند توسط فردی که سابقه ی واکنش های آلرژیکی شدید را دارد، مورد استفاده قرار گیرد و توسط خود فرد تزریق شود.
داروی اپی پن برای بزرگسالان و کودکانی که حداقل ۷ و نیم کیلوگرم وزن دارند، می تواند استفاده شود.
عوارض جانبی
قبل از اینکه از داروی اپی پن برای بار دوم استفاده کنید، در صورتی که اولین تزریق شما از این دارو باعث ایجاد عوارض جانبی شدیدی برای شما شده (مثلاً: سخت تر نفس کشیدن، یا فشار خون بالا و خطرناک با این علائم: سردرد شدید، تاری دید، وز وز گوش، اضطراب، گیجی، درد در قفسه ی سینه، تنگی نفس، ضربان قلب نامنظم، تشنج، به دکتر خود اطلاع دهید.
در صورتی که متوجه درد، تورم، حرارت، قرمزی، یا سایر علائم عفونت در اطراف ناحیه ای که تزریق دارو را انجام داده اید شدید، بلافاصله به دکتر مراجعه کنید.
عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی اپی پن عبارت است از:
- مشکلات تنفسی؛
- ضربان قلب تند یا ناموزون؛
- رنگ پریدگی، تعریق؛
- حالت تهوع و استفراغ؛
- سرگیجه؛
- ضعف یا لرزش؛
- سردرد تپش گونه؛
- احساس نگرانی، اضطراب یا ترس؛
البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.
هشدارها
در طی مصرف اپی نفرین فشار خون بایستی کاملا کنترل شود چراکه ممکن است افزایش شدید و خطرناک فشارخون اتفاق بیفتد.
بیمارانی که داروهای مهارکننده مونوامین اکسیداز، ایمی پرامین یا تریپتیلین ها را مصرف می کنند ممکن است با مصرف اپی نفرین دچار بحران های فشارخون شوند.
تزریق دارو به داخل بافت ممکن است باعث نکروز شود. در تزریق وریدی بایستی باز بودن مسیر تزریق بصورت مداوم چک شود و در هر بار تزریق محل تغییر کند تا عوارض محل تزریق ایجاد نشود.
در صورت تزریق در اندام های کوچک مانند انگشت و ... احتمال انقباض عروقی و نکروز محل بیشتر است. در بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن عروق کرونر ممکن است این دارو باعث آریتمی و آنژین شود.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم
به دلیل اینکه داروی اپی پن فقط در مواقعی که نیاز شود و ضروری باشد مصرف می شود، احتمالاً یک برنامه ی زمانی ثابت برای مصرف آن را استفاده نمی کنید. به یاد داشته باشید که بدون تجویز پزشک، از مصرف دوباره ی این دارو خودداری کنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
آیا استفاده از داروی اپی نفرین در دوران بارداری بلامنع است؟
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام می دهد. )
نکات قابل توصیه
اپی نفرین ممکن است باعث افزایش قندخون در بیماران دیابتی شود.
ممکن است در محل تزریق باعث عفونت جدی پوست و بافت نرم شود.
در صورت ایجاد هرگونه علامت جلدی قابل توجه بایستی پیگیری لازم انجام شود. در صورت ایجاد تنگی نفس یا درد در قفسه سینه مورد باید گزارش شود.