فبوکسوستات (Febuxostat) برای کنترل مزمن هایپراوریسمی در بیماران مبتلا به نقرس مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف این دارو برای درمان هایپراوریسمی بدون علامت توصیه نمی شود.
نقرس سبب پدید آمدن حملات دردناک التهابی در یک یا تعداد بیشتری از مفاصل می گردد. این فرایند بر اثر تجمع ماده ای شیمیایی در خون به نام اوریک اسید ایجاد می شود. گاهی اوقات سطح اوریک اسید در خون به شدت بالا می رود و اجسام کریستال مانندی در مفاصل و تاندون ها تشکیل می شود. این کریستال ها سبب آزرده شدن بافت عضلات شده که نتیجه آن التهاب، درد و تورم می باشد. علاوه بر فبوکسوستات پزشک از سایر داروها مانند مسکن های ضد التهابی و یا کلشی سین نیز برای بیمار تجویز می نماید.
در صورتی که بیمار دچار حملات متعدد نقرسی شود ممکن است پزشک برای مهار حملات از داروهای مهارکننده های گزانتین اکسیداز استفاده نماید. دو نوع از این داروهای مهارکننده وجود دارد آلوپورینول و فبوکستات. در صورتی که داروی فبوکسوستات برای بیمار مناسب نباشد داروی آلوپورینول تجویز می شود.
فبوکسوستات با کاهش اوریک اسید در خون از حملات آتی ممانعت می کند. داروی فبوکسوستات خاصیت مسکنی ندارد بنابراین علاوه بر این دارو، برای بیمار داروی مسکن ضد التهابی یا کلشی سین نیز تجویز می گردد.
عوارض جانبی احتمالی داروی فبوکسوستات
تمام داروها در کنار تأثیرات مثبتشان، می توانند مسبب عوارض ناخواسته ای در بدن باشند. اگرچه این عوارض در همه افراد به وجود نمی آید. با گذر زمان بدن خود را با داروی جدید وفق می دهد و این علائم نیز برطرف می شوند اما اگر علائم زیر ادامه پیدا کرد و یا رنج آور شد با پزشک خود مشورت نمایید. از هر ۱۰ بیماری که داروی فبوکسوستات را مصرف می کنند معمولاً کمتر از یک نفر ممکن است عوارض زیر را تجربه کند:
- اسهال: آب فراوانی بنوشید. در صورتی که این مشکل آزار دهند شد به پزشک خود اطلاع دهید.
- سردرد: از پزشکتان بخواهید که یک مسکن مناسب برایتان تجویز نماید.
- احساس کسالت: غذاهای ساده مصرف نمایید از خوردن غذاهای پرچرب و تند خودداری کنید.
- کهیر، ورم در پا و قوزک: با پزشکتان در مورد این موارد صحبت کنید.
نکته مهم: در صورتی که هر کدام از علائم نادر اما جدی زیر را در خود مشاهده کردید از مصرف فبوکسوستات خودداری کرده و سریعاً به پزشکتان اطلاع دهید و یا به اورژانس مراجعه نمایید:
- مشکلات تنفسی
- کهیرهای قرمز خارش دار پوستی که احتمالاً با زخم دهانی و ورم چشم نیز همراه باشد.
- هر گونه ورم در صورت، بازو و پاها
- اگر علائم دیگری در شما پدید آمد که احساس می کنید به واسطه مصرف فبوکسوستات می باشد با پزشک خود صحبت کنید.
هشدارها
1- فبوکسوستات در بیماران دارای نارسایی شدید کبدی با احتیاط فراوان مصرف شود.
2- فبوکسوستات در بیماران مبتلا به نارسایی شدید کلیوی با احتیاط فراوان مصرف شود.
3-کاربرد فبوکسوستات در هایپراوریسمیای ثانویه مورد مطالعه قرار نگرفته است .از استفاده در بیماران در معرض خطر تشکیل اورات (به عنوان مثال، بدخیمی و درمان آن؛ سندروم لش نیهان) خودداری کنید.
نکات قابل توصیه
- خوراکی: فبوکسوستات را می توان بدون در نظر گرفتن زمان مصرف وعده غذایی یا آنتاسید مصرف نمود.
- آزمون های عملکرد کبد قبل از شروع درمان با فبوکسوستات و بصورت دوره ای در حین درمان ، سطوح اسید اوریک خون ( دو هفته پس از شروع درمان)، علائم و نشانه های انفارکتوس میوکارد یا سکته، علائم و نشانه های ازدیاد حساسیت یا واکنش های شدید پوستی ضروری است.
- احتمال عود نقرس، اختلال عملکرد کبد و رویدادهای قلبی عروقی وجود دارد
- در صورت بروز راش، درد قفسه سینه، تنگی نفس یا علائم سکته مغزی به پزشک اطلاع داده شود
- داروهای همزمان چه نسخه ای و چه OTC و داروهای گیاهی و بیماری های همزمان به پزشک اطلاع داده شود
- در صورت بارداری یا قصد به بارداری یا شیردهی به پزشک اطلاع داده شود