پامیدرونات چیست؟
پامیدرونات یک آمینوبیس فسفونات با خصوصیات عمومی مشابه با دیگر بیس فسفونات ها می باشد و باز جذب استخوانی را مهار می کند اما به نظر می رسد نسبت به دوزهای قابل مقایسه اتیدورنات اثر کمتری بر مینرالیزاسیون استخوانی داشته باشد.
از دی سدیم پامیدورانت به عنوان درمان کمکی در هیپرکلسمی شدید مخصوصاً هنگامی که با بدخیمی مرتبط باشد استفاده می کنند هم چنین در درمان ضایعات استئولیتیک و درد استخوانی در مالتیپل میلوما یا متاستازهای استخوانی ناشی از سرطان سینه کاربرد دارد. ممکن است از آن در اختلالات استخوانی همراه با باز جذب گسترده استخوانی همانند آنچه در بیماری پاژه استخوان دیده می شود استفاده کرد.
عوارض جانبی:
بروز تب وعلایمی شبیه به آنفلوانزا (گاهی همراه با خستگی، کسالت و عصبانیت) در طی درمان با دی سدیم پامیدرونات شایع است ولی به طور عمومی به صورت خود به خود بهبود می یابند. واکنش های شدید موضعی و ترومبوفلبیت (التهاب سیاهرگ های سطحی) پس از تزریق به روش بولوس مشاهده می شود.
عوارض جانبی نادر در سیستم عصبی مرکزی شامل اضطراب، گیجی، سرگیجه و خواب آلودگی می باشند. در تعداد کمی از بیماران تشنج نیز دیده شده است. علاوه بر هیپوکلسمی (افزایش کلسیم خون) و هیپوفسفاتمی (افزایش فسفات خون) که عوارض شایعی هستند، هیپومنیزیمی (افزایش منیزیم خون) و ندرتاً هیپرناترمی (افزایش سدیم خون) و هیپرکالمی (افزایش پتاسیم خون) یا هیپوکالمی (کاهش پتاسیم خون) نیز در اثر مصرف این دارو رخ داده است.
به علاوه، کاهش و افزایش فشار خون هم گزارش شده است. در بیمارانی که مبتلا به بیماری های قلبی هستند، پامیدورانت می بایست با احتیاط مصرف شود زیرا این بیماران مستعد افزایش بار مایع هستند. هنگام مصرف این دارو در بیمارانی که تحت عمل جراحی تیروئید قرار گرفته اند نیز بهتر است احتیاط شود زیرا خطر بروز هیپوکلسمی در این افراد زیاد است.
در حین درمان، الکترولیت هایسرم، کلسیم و فسفات باید مانیتور گردند. در صورت بروز خواب آلودگی و سرگیجه باید به بیمار آگاهی داد که از رانندگی کردن و انجام کارهای ماشینی بپرهیزد. پامیدرونات را نباید به صورت تزریق بولوس تجویز کرد.

هشدارها
- سرعت انفوزیون پامیدرونات در بیماران با عیب شدید کلیوی نیاز به تنظیم دارد.
- اختلالات الکترولیتی و سرکوب مغز استخوان ممکن است رخ دهد .
- در طی دوره درمان الکترولیت های سرم، کلسیم و فسفات باید بطور منظم اندازه گیری شود
- افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان فک (مشاوره برای کارهای دندانپزشکی در طی مصرف دارو)
- استفاده از پامیدرونیت در هنگام بارداری ممکن است سبب ایجاد آسیب در جنین شود؛ بیس فسفونات ها در ماتریکس استخوانی وارد شده و به تدریج طی چندین هفته تا سال ها آزاد می شوند.
- پامیدرونیت در بیماران قلبی و در بیمارانی که عمل جراحی تیروئید برای آنها انجام شده است و در بیماران مبتلا به اختلالات شدید بخش فوقانی دستگاه گوارش باید با احتیاط فراوان مصرف شود.
داروی پامیدرونیت نباید بصورت تزریق سریع وریدی استفاده شود و حتما باید انفوزیون شود.
مصرف در بارداری پامیدرونیت
پامیدرونیت به جنین آسیب می رساند. در طی درمان با این دارو و مدتی پس از قطع دارو از روش های موثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید. این دارو ممکن است اثرات طولانی مدت در بدن داشته باشد. اگر در طی درمان باردار شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
مشخص نیست که این دارو می تواند وارد شیر مادر شود و به نوزاد آسیب برساند یا خیر. اگر قصد شیردهی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف این دارو در کودکان با سن زیر ۱۸ سال تایید نشده است.
توصیه های دارویی پامیدرونات سدیم
-به بیمار توصیه شود که رژیم غذایی خود را تنظیم کند٬ فعالیت خود را محدود کرده و در صورت بروز تهوع و استفراغ٬ از داروهای ضد تهوع استفاده نماید
-تب از عوارض شایع پامیدرونات است که معمولا بطور خودبخود برطرف می شود. خستگی و خواب آلودگی نیز از عوارض معمول این دارو است.
-در صورت احساس سوزش٬ بی حسی٬ درد معده٬ تحریک یا درد در محل تزریق٬ خستگی٬ ادم٬ تهوع٬ بی اشتهایی٬ اسهال٬ یبوست٬ استفراغ٬ بی خوابی٬ التهاب دهان٬ اشکال در تنفس٬ درد عضلات و اشکال در دفع ادرار به پزشک اطلاع دهید
-در موارد بیماری پاژه یا ضایعات استئولیتیک٬ مولتیپل میلوما بیمار باید در حد کافی مایعات دریافت کند.