بتاکاروتن یکی از پرو ویتامین هایی است که برای پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ها از جمله بیماریهای قلبی و سرطان ها مؤثر می باشد. اگر روزانه غذاهایی که دارای این پرو ویتامین هستند را نخورید، ممکن است خطر ابتلای شما به بیماریهای قلبی عروقی و برخی انواع سرطان ها افزایش یابد؛ سرطان های روده، معده، ریه و گردن رحم از این سرطان ها هستند. بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. این برای سالم نگه داشتن چشم و برای افزایش ایمنی و سلامت عمومی بدن لازم است. علاوه اگر ذخیره بتاکاروتن در بدن شما کافی نباشد، توان سیستم ایمنی شما برای مقابله با عوامل بیماری زا کاهش می یابد که به این ترتیب ممکن است در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار بگیرید.
بتاکاروتن به منظور کاهش شدت واکنشهای حساست به نور در بیماران مبتلا به پروتوپورفیری اریتروپویتیک مصرف می شود. بتاکاروتن برای پیشگیری از کمبود ویتامین A ناشی از تغذیه ناکافی با سوء جذب روده ای مصرف می شود. نیاز به این ویتامین ممکن است در مواردی از قبیل سوء جذب چربی(اسهال چرب)، بیماری مزمن مجرای صفراوی – کبدی، عفونت طولانی، سندرم سوء جذب ناشی از بی کفایتی پانکراس و کمبود شدید پروتئین افزایش یابد.
عوارض مصرف بیش از اندازه بتاکاروتن اغلب خود را به شکل تغییر در رنگ پوست نشان می دهد. این تغییر رنگ در قسمت هایی از پوست مانند کف پا و کف دست و حتی پوست صورت قابل مشاهده است که البته این عارضه موقتی بوده و بعد از چند روز خود به خود از بین می رود. علاوه بر این در مواردی نیز شخص دچار دردهای عضلانی، سر گیجه و اسهال و کبودی های غیرمعمول می شود که در صورت قطع مصرف مکمل، این ماده از بدن خارج شده و این عوارض از بین می روند. برای جلوگیری از ایجاد این گونه عوارض بهتر است درهنگام مصرف مکمل از پزشک خود مشورت بگیرید.
علاوه بر تاثیرات غیر مستقیم آن بر سلامت بدن که با تاثیرات ویتامین A بر بند آشکار میشود، خود بتاکاروتن نیز تاثیرات مهمی بر سلامت بدن دارد که از جمله آنها میتوان به تاثیر آنتی اکسیدانی بتاکاروتن اشاره کرد. این ماده یک آنتی اکسیدان قوی به شمارمیآید که از تولید رادیکال های آزاد اکسیژن در بدن جلوگیری میکند.