نگاهی به زندگی حضرت علی اکبر (ع)
علی بن حسین بن علی بن ابی طالب (۳۳-۶۱ق) مشهور به علی اکبر فرزند امام حسین(ع) و لیلی بنت ابی مرة و از شهدای کربلا. برخی او را بزرگ ترین فرزند امام حسین(ع) دانسته اند. امام حسین(ع) او را شبیه ترین مردم به پیامبر اسلام معرفی کرده و فرمود که هر وقت مشتاق دیدن پیامبر(ص) می شدیم، به او نگاه می کردیم.علی اکبر در روز عاشورا نخستین فرد از بنی هاشم بود که به شهادت رسید. پدرش بر بالای جنازه او حاضر شد و قاتلان او را نفرین کرد. علی اکبر در پایین پای پدر دفن است و قبر او داخل ضریح امام حسین(ع) قرار دارد.برخی شیعیان، ۸ محرم را به علی اکبر اختصاص داده و برای او عزاداری می کنند. در برخی مناطق نیز برای او تعزیه می خوانند.
خصوصیات اخلاقی حضرت علی اکبر (ع)
حضرت علی اکبر( ع) از بارزترین نمونه هاى كمال و اسوه هاى پاكى و مردانگى، به شمار می رفت. طبق فرموده ی امام حسین( ع)، علی اکبر از نظر قیافه ظاهری، اخلاق و سخن گفتن به رسول خدا ( ص) شباهت بسیاری داشت. طبق بعضی گفته ها علی اکبر از نظر معاویة بن ابی سفیان، شایسته ترین فرد برای حکومت بود، بدین دلیل که جدش، رسول خدا است و نیز خصوصیاتی همچون شجاعت بنی هاشم، زیبایی ثقیف و سخاوت بنی امیه را دارد. پیش از سلام به اصحاب امام حسین( ع) و بعد از سلام بر آن حضرت در زیارت عاشورا، سلام جداگانه ای به علی اکبر داده شده است. حضرت علی اکبر( ع) به نقل از جدش امام علی ( علیه السلام) و نیز عایشه احادیثی را نقل کرده است.حضرت علی اکبر( ع) در اثر تربیت شایسته امام حسین( علیه السلام ) به بهترین صفات كمال آراسته شد. در وجود و زندگى حضرت علی اکبر( ع)، عواملى که در تشکیل شخصیت هر انسانی موثر است نظیر اصالت خانوادگى، تربیت و وراثت، كسب علم و فضایل فراهم بود. خلق وخو و رفتار و حركات و ادب و متانت این حضرت در حد اعلاى برجستگى و درخشندگى بود؛ به این طریق که حضرت علی اکبر( ع) حركات و رفتار رسول خدا خداصلى الله علیه وآله را طبق گفته ها، در ذهن ها زنده مى كرد. حضرت علی اکبر( ع) به عنوان وارث همه خوبى هاى خاندان عصمت و طهارت محسوب میشد.
همسر حضرت علی اکبر (ع)
در بعضی از زیارت ها آمده است که: «السلام علی اولادک» و این به معنای آن است که حضرت علی اکبر (ع) زن و فرزند داشته است. در بعضی از مقاتل هم آمده است که فرزندان او در کربلا و در زیر مرکب ها به شهادت رسیده اند. با این حال در منابع مختلف تاریخی نامی از همسر حضرت علی اکبر (ع) ذکر نشده است. قول ضعیفی هم وجود دارد که معتقد است حضرت علی اکبر (ع) ازدواج نکرده بود.
حضرت علی اکبر (ع) در واقعه کربلا
در واقعه کربلا، حضرت علی اکبر( ع) بهمراه پدرش حضور داشت. عقبة بن سمعان گفته که در نزدیکی منزلگاه ثعلبیه یا قصر بنی مقاتل، امام حسین( ع) بر زین اسب، خوابش برد و آیه استرجاع را پس از بیدار شدن ، بر زبان جاری کرد و طبق خوابی که دیده بود از کشته شدن خود و همراهانش خبر داد و در این لحظه با واکنش علی اکبر رو به رو شد که« فَإِنَّنَا إِذاً لَا نُبَالِی أَنْ نَمُوتَ مُحِقِّین؛ هنگامی که بر حق هستیم از مرگ هراسی نداریم».
مادر حضرت علی اکبر( ع) از خاندان بنی امیه بود. به همین خاطر، به علی اکبر در روز عاشورا پیشنهاد شد که به یزید بن معاویه ملحق شود؛ ولی آن حضرت، پیشنهادش را نپذیرفت و گفت:« اِنَّ قَرابَةَ رَسولِ اللهِ اَحَقُّ اَنْ تُرعیٰ. عمر بن سعد با دیدن او در میدان جنگ طبق گفته منابع تاریخی، از او درخواست کرد که صحنه جنگ را برای در امان ماندن، ترک کند. علی اکبر هم تقاضای عمربن سعد را قبول نکرد و گفت:من علی فرزند حسین بن علی هستم، به خانه خدا( کعبه) قسم، ما به پیامبر( صلی الله علیه و آله) سزاوارتریم؛ قسم به خداوند که این زنازاده نمی تواند به ما دستور دهد، من از پدرم حمایت می کنم و شمشیر می زنم؛ آن هم شمشیر زدن نوجوانی از تبار هاشم و قریش.
مزار حضرت علی اکبر (ع)
آرامگاه حضرت علی اکبر( ع) در کربلا و در پائین پای پدرش حسین بن علی، قرار گرفته است. طبق گفته ی برخی، علت شش گوشه بودن ضریح به همین خاطر است. در ابتدا سر او با کشته شدگان دیگر سپاه حسین به نزد ابن زیاد در کوفه فرستاده شد و پس از آن در دمشق به نزد یزید فرستاده شد و در نهایت توسط بانو آزرا طبق عقیده رایج از قبیله بنی اسد در قبرستان باب الصغیر دفن شد. سید محسن امین که از محققان معاصر است معتقد است که در قبرستان باب الصغیر، سر علی اکبر بهمراه اشخاص دیگری نظیر عباس بن علی و حبیب بن مظاهر دفن شده است. درحالیکه طبق گفته ی بعضی دیگر، سر این حضرت بهمراه دیگر سرهای کشته شدگان سپاه حسین به کربلا منتقل شده و در کنار بدنشان به خاک سپرده شده است. در بین شیعه و سنی، این نظر، معروف شده است. بر اساس بعضی از نقل های تاریخی حضرت علی اکبر (ع) هنگام شهادت ۲۵ سال یا ۲۸ سال داشته است. حتی بعضی گفته اند که او در روز عاشورا ۱۸ یا ۱۹ سال داشته است.