به گزرش سایت خبری ساعد نیوز،
تقسیم بندی انواع بازار بورس در ایران
در ایران انواع بورس به 4 دسته تقسیم می شود که در هر کدام از آن ها شرکت هایی مشغول به فعالیت هستند. این 4 دسته عبارتند از:
- بورس اوراق بهادار
- فرابورس
- بورس کالا
- بورس انرژی
البته در جهان بورس ارز هم یکی از انواع بورس است که در آن ارزهای خارجی خرید و فروش میشوند. اما در ایران، بورس ارز برای معامله و تبادل ارزهای خارجی وجود ندارد و خرید و فروش ارز به صورت دستی و در صرافی ها یا بازار آزاد انجام می شود.
در ادامه 4 دسته بورس فعال در ایران را توضیح می دهیم تا با ویژگی های هر کدام آشنا شوید. از بورس اوراق بهادار که پرسابقه ترین بورس ایران است تا بورس انرژی که جدیدترین بورس راه اندازی شده در کشور است.
انواع بورس در ایران
بورس اوراق بهادار: در بازار بورس اوراق بهادار سهام شرکت ها و سایر اوراق بهادار مانند اوراق مشارکت، خرید وفروش می شوند و بیشتر سرمایه گذاران بازار بورس، در این بخش از بورس فعال هستند.
فرابورس: سهام شرکت هایی که نتوانسته اند به بازار بورس اوراق بهادار راه پیدا کنند، در فرابورس معامله می شوند. در واقع قوانین ثبت یک شرکت در فرابورس ساده تر از بورس است.در کشورهای دیگر بازار فرابورس برای خرید و فروش سهام شرکت هایی است که شفافیت کافی ندارند یا سودآوری آن ها به مراتب کمتر از بازار بورس است.در ایران، فرابورس از پاییز سال 1388 وارد میدان شد. مهم ترین وظیفه فرابورس، سازمان دهی شرکت هایی است که میخواهند وارد بازار سرمایه شوند، اما هنوز شرایط ورود به بورس اوراق بهادار را ندارند.فرابورس خود به بازارهای اول، دوم، سوم و بازار پایه (زرد، نارنجی، قرمز) دسته بندی می شود و شرکت ها بر اساس ریسک سرمایه گذاری، شفافیت صورت های مالی، میزان بدهی و … در این دسته ها قرار میگیرند.
بورس کالا: در این بازار کالاهای مختلفی همچون محصولات پتروشیمی، فلزی، کشاورزی و … وجود دارد که معمولاً اشخاص حقوقی در آن در نقش خریدار ظاهر می گردند. هم چنین در این بازار کالاهایی همچون سکه و زعفران که در قالب قرارداد مشتقه (آتی) مورد معامله قرار می گیرند وجود دارد که عموماً افراد حقیقی در این حوزه بسیار فعال هستند و درصورتی که قراردادها منجر به تحویل فیزیکی بشود از طریق این بازار انجام خواهد پذیرفت.
بورس انرژی: در این بازار کالاهای حوزه انرژی مانند برق، برخی از محصولات پتروشیمی مانند متانول و بشکه های نفت مورد معامله قرار می گیرد.
همان طور که مشاهده می فرمایید تمامی بازارهای مورداشاره با توجه به علایق افراد حقیقی و سطح ریسک پذیری آن ها می تواند از جذابیت های زیادی برخوردار باشد. بنابراین هرچه دسترسی شما به بازارهای فوق بیشتر باشد این موضوع برای شما می تواند مناسب تر باشد. لازم به ذکر است که اغلب کارگزاری ها در بازار اوراق بهادار(سهام) فعال می باشند ولی حضور در سایر بازارها برای تمامی کارگزاری ها صدق نمی کند و درصورتی که شما فکر می کنید که علاوه بر بازار اوراق ممکن است در بازارهای دیگری فعالیت نمایید بایستی در انتخاب کارگزاری خود دقت بیشتری خرج دهید و جستجوی دقیق تری را انجام دهید.