طالبی یکی از میوه های آبدار تابستانی است که خربزه فارسی، خربزه راک، خربزه تخم قندی و خربزه تلخ از انواع مشهور آن در ایران است. علاوه بر طعم لذیذ خواص و فواید طالبی برای سلامتی فراوان است. برای طالبی در طب سنتی خواص زیادی آورده شده است که افراد بنا به طبع خود می توانند از مصرف آن بهره ببرند. به این معنی که اگر طبعتان گرم است، طالبی چطور می تواند به سلامتی تان کمک کند و اگر طبع سرد دارید، مصرف طالبی چه تاثیری بر بدنتان دارد.
تخم طالبی منبع فیبر غذایی
از تخم طالبی در کشورهای خاورمیانه و چین به عنوان تنقلات استفاده می شود.براساس تحقیقی که در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است، عصاره تخمه این میوه دارای:
- ۳٫۶ درصد پروتئین
- ۴درصد چربی
- و ۲٫۵درصد کربوهیدرات است که با ترکیب تغذیه ای شیر سویا مشابه است.
- طبع این میوه گرم و تر است.
- طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است.
محققان این دانشگاه معتقدند، شیر به دست آمده از تخمه طالبی را می توان جایگزین با ارزش شیر سویا محسوب کرد. همچنین این ماده برای نوزادان نیز مفید است.اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که دوست دارید کالری هر ماده غذایی را بدانید باید گفت، هر یک فنجان آب طالبی دارای ۵۶ کالری انرژی است. این مقدار میوه دارای ۵ هزارو ۱۵۸واحد ویتامین A است و ۶۷/۵ میلی گرم ویتامین C دارد.
مصلح طالبی چیست؟
سرکه و آب انار ترش مصلح طالبی هستند. افراد گرم مزاج بهتر است که این میوه را به همراه مصلحاتش مصرف کرده و طبعش را متعادل کنند تا از عوارض ناشی از مصرف طالبی بکاهند. در کل برای میوه هایی با طبع گرم، خوردن چاشنی ها یا مواد غذایی با طبع سرد می تواند طبع را متعادل کند.
مهمترین خواص و فواید تخم طالبی برای سلامت بدن
شاید شنیدن خواص درمانی تخم طالبی باعث تعجب شما شود؛ اما اگر دانه های طالبی به طور منظم مصرف شوند، فواید زیادی برای سلامتی دارند. برخی از فواید تخم طالبی شامل موارد زیر می شود.
- فشار خون را کاهش می دهد: دانه های طالبی سرشار از پتاسیم هستند. پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند و در نتیجه باعث سلامتی قلب می شود.
- برای سلامت چشم مفید است: مقادیر بالای ویتامین A و بتاکاروتن موجود در دانه های این میوه، به تقویت بینایی کمک می کنند و خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می دهند.
- در رشد مو و ناخن تاثیر دارد: دانه های طالبی به دلیل داشتن پروتئین بالا باعث رشد ناخن و مو می شوند. همچنین مصرف این دانه ها به حفظ بافت های بدن کمک می کنند.
- سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند: دانه های این میوه حاوی ویتامین C هستند. ویتامین C با افزایش تولید گلبول سفید در بدن به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند. یکی دیگر از فواید تخم طالبی این است که با مصرف آن، سرماخوردگی و آنفولانزا در افراد زودتر بهبود می یابد.
- برای زنان باردار مفید است: خواص درمانی تخم طالبی برای زنان باردار بسیار زیاد است. دانه های طالبی حاوی مقادیر بالایی از فولات است. فولات، سدیم اضافی داخل بدن را از بین می برد و در نتیجه احتباس (تجمع) آب را در زنان باردار کاهش می دهد. فولات برای جلوگیری از نقایص مادرزادی لوله عصبی بسیار مناسب است.
- باعث کاهش استرس می شود: جالب است بدانید یکی از فواید تخم طالبی این است که به کاهش استرس کمک می کند. با خوردن تخم طالبی، جریان اکسیژن به مغز افزایش می یابد و در نهایت بافت های مغز را آرام و بدون استرس می کند.
- برای معده مفید است: دانه های این میوه به دلیل داشتن pH خنثی ، برای کسانی که از مشکلات رفلاکس اسید معده رنج می برند، بسیار مفید است.
- به دفع بلغم کمک می کند: در طب سنتی به خواص درمانی تخم طالبی اشاره شده است. متخصصان طب سنتی عقیده دارند که دانه های طالبی می توانند بلغم اضافی را از بدن دفع کنند.
- باعث سلامت قلب می شود: از فواید تخم طالبی می توان به نقشی که در سلامت قلب دارد اشاره کرد. اسیدهای چرب امگا۳ در دانه های طالبی به سلامت قلب کمک و از بیمارهای قلبی مختلف جلوگیری می کنند.
- در کاهش وزن تاثیر دارد: اگر از اضافه وزن رنج می برید، کاهش وزن یکی دیگر از خواص درمانی تخم طالبی است. دانه های این میوه سرشار از فیبر هستند. مصرف فیبر باعث احساس سیری در افراد می شود و به کاهش وزن کمک می کند.
- سرشار از ویتامین و مواد معدنی است : دانه طالبی منبعی عالی از مواد معدنی مانند فسفر، منیزیم و پتاسیم است. پتاسیم برای سلامت اعصاب و انقباض مناسب عضلات، حیاتی ست. کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ یکی دیگر از خواص درمانی تخم طالبی است.
ارزش غذایی تخم طالبی
خواص درمانی تخم طالبی به دلیل ارزش غذایی بالای این خوراکی است. دانه های آن دارای 30 تا 35 درصد پروتئین، 40 تا 45 درصد چربی و 8 تا 10 درصد کربوهیدرات هستند. این دانه ها دارای اسیدهای چرب امگا3 مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک هستند. ریزمغذی های زیادی مانند پتاسیم، روی، مس و سلنیوم هم در دانه های طالبی وجود دارد. این دانه ها حاوی مقادیر زیادی ویتامین E، فیبر و آنتی اکسیدان های محلول در چربی مانند توکوفرول هستند.
تخم طالبی را چطور مصرف کنیم؟
- حواستان باشد که از این به بعد تخم طالبی را دور نریزید. چون می توانید از طعم و خواص تخم طالبی در طب سنتی به روش های مختلف، بیشترین بهره را ببرید.
- شیر تهیه شده از تخم طالبی را می توان جایگزین شیر سویا کرد. بنابراین می توانید برای بهره بردن از فواید تخمه طالبی، هم آن را به صورت بو داده و هم به صورت میکس شده با آب مصرف کنید.
- تخم های طالبی را بعد از جدا کردن از غلاف در مخلوط کن بریزید و به آن کمی آب اضافه کنید. مخلوط کن را چند دقیقه روشن کنید تا وقتی که یک مایه یکدست به وجود بیاید. این مایه را از صافی ریز رد کرده و با مصلح های آن میل کنید.
- ساده ترین روش مصرف استفاده از تخم های طالبی، به کار بردن آن ها در تهیه انواع سالاد سبزیجات یا بصورت میان وعده و تنقلات است. (مثل تخمه آفتابگردان) این دانه ها، طعم بسیار خوبی به سالاد سبزیجات نیز خواهند داد.
- همین طور می توانید از تخم طالبی مثل کنجد، روی نان و شیرینی، ته دیگ ماکارونی و برنج، روی سالاد و … استفاده کنید.
- در کشور هند، از تخم طالبی به عنوان یک ادویه برای طراوت بخشیدن به دهان استفاده می شود. البته با مخلوطی از رازیانه، هل و یکسری دیگر از ادویه ها آن را مصرف می کنند.