تربچه، یکی از صیفی جات بدون چربی و کلسترول است. فیبر یکی از مهمترین مواد موجود در تربچه است. همچنین تربچه دارای ویتامین c, k, B6، نیاسین و فولات است. برگ های این گیاه 6 برابر بیشتر از ریشه آن داری ویتامین C است. این برگ ها برای درمان زردی مفید هستند. علاوه بر این تربچه حاوی کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین (Anthocyanin) نوعی آنتی اکسیدان قوی است. مصرف مداوم تربچه، باعث حرکت آسان روده می شود، در نتیجه منجر به بهبود تدریجی اشتها می شود.تربچه از خانواده شب بو ها است که دارای ریشه های خوراکی می باشد. دوره کشت، اندازه و رنگ متفاوتی در تربچه ها وجود دارد و اختلاف آنها را بر همین اساس می توان تعیین کرد. عطر و طعم موجود در تربچه خیلی غنی و متمایز از دیگر سبزیجات مشابه است.
آشنایی با تربچه قرمز
تربچه ها سبزیجات ریشه ای از خانواده (Brassica) هستند. خویشاوندان نزدیک تربچه شامل کلم بروکلی، سبزی خردل، کلم پیچ، گل کلم، کلم و شلغم هستند. پیاز تربچه در اشکال و رنگ های مختلف وجود دارد. محبوب ترین نوع تربچه، قرمز روشن است و شبیه توپ پینگ پنگ با دم کوچکی است. انواع دیگر آن سفید، بنفش یا سیاه هستند.
تربچه ها ممکن است بزرگتر و به شکل مستطیلی نیز باشند. بیشتر تربچه ها طعم فلفلی دارند، اگرچه برخی ممکن است شیرین باشند. تربچه های با رنگ روشن تر مانند ترب سفید طعم ملایم تری دارند. تربچه ها اگر مدت زیادی در زمین بمانند و فوراً مصرف نشوند، بسیار تند خواهند شد. تربچه های کوچکتر معمولاً بهترین طعم و بافت را دارند.
تربچه از نظر طب سنتی
تربچه گیاهی ادرار آور است که موجب دفع سموم بدن می شود. این خاصیت ضد سمومی و ضدسرطانی برای درمان سرطان های مختلف مانند کلیه، روده، معده و... مؤثر است. تربچه با دارا بودن ویتامین C، فسفر، روی و ویتامین B کمپلکس، برای پوست مفید است.تربچه خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد که موجب رفع اختلالات پوستی مانند خشکی، ترک و جوش های قرمز می شود. این گیاه که غنی از فیبر، آب و حاوی میزان پایین کربوهیدرات قابل هضم است، بنابراین در کاهش وزن مؤثر است. تربچه علاوه بر مقابله با تب، رفع اختلالات ادراری مانند التهاب، آلودگی قارچی، سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند و گردش خون در بدن را بهبود می بخشد.
طبع تربچه چیست؟
طبیعت و مزاج تربچه قرمز گرم و خشک می باشد. تربچه سرشار از آنتی اکسیدان ها، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی، فسفر، مس و منگنز است.تربچه یکی از اعضای خانواده ی کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ و شلغم است.
طریقه مصرف تربچه
تربچه را به صورت خام به عنوان سبزی خوردن و یا برای تهیه انواع سالاد سبزیجات، سس سالاد، ساندویچ و ترشی استفاده می کنند.برگ های تربچه را به صورت خام می توان به عنوان سبزی خوردن یا برای تهیه سالاد به کار برد.
ارزش غذایی تربچه (1/2 فنجان تربچه خام)
- کالری : 12 کالری
- کربوهیدرات : 2 گرم
- پروتئین : 0.35 گرم
- فیبر غذایی : 1 گرم
فواید کلی تربچه
- تنظیم سوخت و ساز چربی
- پاکسازی معده و درمان مسمومیت؛ در گذشته هنگام مسمومیت غذایی مقداری تخم تربچه را با سکنجبین به بیمار می دادند.
- درمان سوزش ادرار؛ برای رفع سوزش می توان به جای تربچه، از دم کرده ی برگ های آن استفاده کرد.
- برای پیشگیری از بروز سرطان هایی چون کولون، پروستات و سینه،کلیه، معده مفید می باشد.
- تقویت چشم با آب برگ تربچه.
- خاصیت نرم سازی بدن به خصوص در مخاط های بینی، سلول ها و ریه ها با آب تربچه.
- تنظیم متابولیسم بدن.
- مؤثر برای معالجه روماتیسم.
- تخم تربچه اشتها آور است.
- افزایش شیر مادر با مصرف تخم تربچه.
- کمک به هضم غذا با مصرف برگ تربچه.
- بهبود گردش خون
- رفع تب
- نیکو و روشن کردن رنگ صورت
- از بین بردن آثار کبودی زیر چشم، آثار ضربه، جای زخم و کک و مک با استفاده از ضماد ترب و عسل.
- مرهم ترب برای زخمهای بد و جوش های آبدار مفید است.
- برای جلوگیری از گزش حشرات، آب ترب را بر روی پوست بمالید.
- جلوگیری از فعالیت نوعی آنزیم که سبب تشکیل جرم دندان می شود.
- پیشگیری از پوسیدگی و افتادن دندان ها.
- بوی تربچه برای سینوس ها مفید است.
- پیشگیری از لخته شدن خون
- از بین بردن سلول های سرطانی و تاثیر مثبت در روش شیمی درمانی
عوارض و مضرات تربچه
- تیروئید : زیاده روی در مصرف تربچه ممکن است در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد کند. یک مطالعه نشان داده که مصرف زیاد تربچه باعث افزایش وزن غده تیروئید و کاهش سطح هورمون تیروئید می شود.
- سنگ کیسه صفرا: از آنجا که تربچه ممکن است تولید صفرا را افزایش دهد، توصیه می شود که افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا قبل از مصرف آن بهتر است با پزشک مشورت کنند.
آیا تربچه برای کاهش وزن مفید است؟
کاهش وزن یکی از مزایای اصلی تربچه است. این سبزیجات کم کالری هستند و تقریباً اصلاً چربی ندارند. آنها سرشار از آب هستند و به شما کمک می کنند تا مدت بیشتری سیر بمانید.تربچه فیبر بالایی دارد که باعث می شود شما اشتهای خود را مدیریت کنید.
تربچه ها می توانند روند کاهش وزن شما را بسیار آسان تر کنند، در صورتی که این سبزیجات را بخشی از برنامه غذایی متعادل خود قرار دهید. به عنوان مثال، با جایگزین کردن تنقلات سالم مانند چیپس سیب زمینی با تربچه، می توانید کالری دریافتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. به این ترتیب، به کمبود کالری لازم دست خواهید یافت و به کاهش وزن خود کمک می کنید.
چگونه تربچه را برای کاهش وزن مصرف کنیم؟
ابتدا یک سینی پخت را با کاغذ روغنی بپوشانید و فر را با دمای ۱۷۶ درجه سانتی گرد گرم کنید. سپس ۱۲ تربچه درشت را بردارید و به یک چهارم آن روغن نارگیل بمالید و نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید و ۱۰ دقیقه تفت دهید. میان وعده خود را از فر خارج کنید و جعفری، شوید و پیازچه تازه روی آن بپاشید. در آخر تربچه ها را برگردانید و به مدت ۵ دقیقه تفت دهید.
یک روش خوب دیگر برای افزودن تربچه به رژیم غذایی خود، تهیه سالاد است. می توانید با یک چیز ساده شروع کنید. به عنوان مثال، تربچه و خیار سالادی را با هم ترکیب کنید. یک کاسه بزرگ بردارید و سه قاشق غذاخوری سرکه برنج، یک قاشق غذاخوری شکر، دو عدد پیاز خلال شده و مقداری روغن کنجد را با هم مخلوط کنید.
سپس یک خیار بزرگ بردارید، آن را از طول نصف کنید، دانه ها را بردارید و برش بزنید. در آخر خیار و ۳۰۰ گرم تربچه ورقه شده را به کاسه اضافه کرده، مخلوط کرده و با برگ گشنیز ترکیب کنید. این امکان وجود دارد که دستور العمل های ذکر شده در بالا را تهیه کنید یا چیز دیگری را امتحان نمایید. تربچه می تواند به یک میان وعده سالم و خوب برای شما و خانواده تان تبدیل شود.