از قدیم الایام یونجه به عنوان خواص دارویی استفاده می شده است. یونجه دارای خواص بی نظیری برای سلامت بدن می باشد.در مطالعات انجام شده یونجه برای درمان اختلالات گوارشی، سنگ کلیه مفید می باشد. همچنین برای درمان ورم مفاصل نیز کاربرد دارد. یونجه به عنوان یک گیاه مغذی شناخته می شود که سرشار از مواد معدنی بوده و دارای خواص لازم برای تقویت استخوان ها می باشد. همچنین یونجه دارای ویتامین های کا، ای، سی، ب شش، ب یک و آ می باشد. همچنین یونجه دارای پتاسیم، کلیسم، آهن و کاروتن می باشد.یونجه برای سلامت و زیبایی مفید می باشد، همچنین یک درمان گیاهی برای بیماری های مختلف مانند تورم، مشکلات کلیوی و احتباس مایعات می باشد.اگر می خواهید در مورد خواص بی نظیر یونجه بدانید به شما توصیه می کنیم با ما همراه باشید.
گیاه یونجه چیست؟
این سوپرغذا، به ویژه در آفریقای جنوبی، استرالیا، نیوزیلند و انگلستان نامیده می شود. با این حال در آمریکای شمالی، به عنوان یونجه شناخته می شود. این یک گیاه گلدار چند ساله است که بخشی از خانواده بنشن ها است و گیاه نیز در نظر گرفته شده است. معمولا در سیلو، چمن، یونجه، پوشش محصول و کود سبز نگهداری می شود ، گیاه یونجه در سرتاسر جهان رشد می کند، اما بومی آب و هوای معتدل گرم است.یونجه را به گونه های متفاوتی همچون دم کرده، پخته و یا مربا می توان مصرف کرد.
تاریخچه یونجه
گیاه یونجه در جنوب آسیا به وجود آمد. اولین بار در ایران باستان کشت شد سپس آن را در حدود 490 سال قبل از میلاد به یونان معرفی کرد، زمانی که پارسها به قلمرو یونان حمله کردند. در آمریکا، گیاه یونجه توسط اسپانیایی ها و پرتغالی ها معرفی شد. در سالهای 1800، بسیاری از مناطق در جنوب غربی ایالات متحده شروع به تولید این گیاه کردند. با این حال، زمان زیادی در بخش شرقی کشور پرورش داده میشد.
استفاده باستانی از گیاه یونجه
طب سنتی چینی از برگ یونجه برای از بین بردن زخم ها و تحریک اشتها استفاده کرده است. داروهای آیورودای بومی از آن برای بهبود تولید سلول های خون و آرتریت، احتباس آب و زخم ها استفاده کرده است.
در قرن شانزدهم، استعمارگران اسپانیا از یونجه به عنوان غذا برای اسب خود استفاده کردند. آنها معتقد بودند که گیاه یونجه غذای بهتر از چمن است. بومیان آمریکایی از دانه های آن به عنوان یک افزودنی مواد مغذی استفاده می کنند آنها همچنین برای توقف لخته شدن خون و درمان زردی از آن استفاده کردند.
آمریکایی ها از آن برای مبارزه با مشکلات قاعدگی، مشکلات ادراری و خشکی و شوره پوستی استفاده می کردند. علاوه بر این، گیاهپزشکان سالهای 1800 از گیاه یونجه برای درمان کم خونی، سوء هاضمه و دیسپپسی استفاده می کردند.
خواص گیاه یونجه
یونجه با دلایلی محکم به عنوان "پادشاه تمام غذاها" نامگذاری شده است و دارای ویتامین های ضروری A، C، D، E، K می باشد. همچنین حاوی طیف کامل ویتامین B نیز می باشد و شامل مس، فولات، منگنز، تیامین، آهن و منیزیم است.علاوه بر این نیز دارای ریبوفلاوین، نیاسین، بیوتین، اسید فولیک، پتاسیم، فسفر و کلروفیل است.در نهایت، دارای محتوای بالایی از ترکیبات گیاهی زیستی فعال است در مقایسه با سایر گیاهان، برگ یونجه حاوی اسیدهای آمینه و همچنین پروتئین بسیار زیاد است.در ادامه به بررسی بعضی از خواص دارویی گیاه یونجه می پردازیم:
کاهش خطر سرطان
جوانه یونجه سرشار از آنتی اکسیدان هایی است که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک می کند و خطر ابتلا به انواع سرطان را تا حدود زیادی کاهش می دهد. نتایج یک مطالعه نشان داد که "ایزوفلاون ها" و "فیتواستروژن های" موجود در این گیاه همانند استروژن انسانی عمل کرده و در درمان سرطان سینه کمک می کند و مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش می دهد.
بهبود عملکرد قلب
یکی از اصلی ترین علت های ابتلا به بیماری های قلبی، تصلب شرایین است. یونجه یکی از مفیدترین گیاهانی است که به برطرف کردن تصلب شرایین کمک می کند. آنتی اکسیدان های موجود در جوانه یونجه دارای خواص ضد التهابی است بنابراین مصرف آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. فشار خون بالا نیز یکی از علل بروز سکته قلبی و مغزی محسوب می شود. یونجه یکی از گیاهان دارویی است که برای پایین آوردن فشار خون بالا بسیار سودمند است و یک رقیق کننده طبیعی خون به شمار می رود.
تقویت سیستم گوارشی
فیبر و آنزیم های موجود در جوانه یونجه به بهبود هضم غذا کمک کرده و مشکلات مربوط به معده را درمان می کند. با مصرف یونجه می توان از زخم معده، ورم معده، نفخ، سوءهاضمه و حلالت تهوع پیشگیری کرد علاوه بر این فیبر موجود در این گیاه برای درمان یبوست مزمن بسیار مفید است. جوانه یونجه یک دیورتیک طبیعی به شمار می رود که با افزایش ادرار و دفع سموم بدن، در درمان عفونت های ادراری و مثانه کمک می کند.
کنترل قند خون
از آنجایی که یونجه دارای خاصیت ادرارآور است، به کنترل قند بدن کمک می کند و مانع افزایش آن می شود. افراد مبتلا به دیابت می توانند یونجه را به رژیم غذایی خود اضافه کنند؛ البته بهتر است آنها قبل از این کار با پزشک خود مشورت کنند همچنین مصرف یونجه می تواند از بروز دیابت نوع دوم پیشگیری کند.
عوارض جوانه یونجه
جوانه یونجه در کنار حواص و فواید بی شماری که دارد ممکن است عوارض و تداخلاتب را نیز به دنبال داشته باشد. جوانه یونجه حاوی نقادیر بسیار بالایی از ویتامین K است و از همین رو ممکن است با داروهای ضد انعقاد خون از جمله وارفارین تداخل دارویی ایجاد کند. با توجه به اینکه تقویت سیستم ایمنی بدن از جنله خواص جوانه یونجه است، استفاده بی رویه و افراطی از جوانه یونجه به افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی مانند لوپوس توصیه نمی شود زیرا موحب تجدید علائم بیماری می شود. علاوه بر این توصیه می شود که نوزادان، کودکان، خانم های باردار و مادران شیرده از جوانه یونجه استفادا نکنند زیرا جوانه یونجه در محیط مرطوب رشد می کنند و همین خطر رشد باکتری های بیماری زا مانند سالمونلا و E.coli را افزایش می دهد.