به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،کنترل استرس در دوران بارداری توسط مادر به دلیل پیامدها و تأثیری که بر سلامت جنین و مادر دارد، بسیار حائز اهمیت است. استرس یکی از پدیده های طبیعی و لازم در زندگی هر فردی است اما زمانی که نتوانید آن را مهار کنید بر شما چیره می شود. اضطراب و نگرانی در مورد سلامت جنین، مشکلات ارتباطی با همسر و خانواده اش، کم تجربگی مادران و همسرانشان و افکار منفی مادران از شایع ترین استرس های مادران باردار است. استرس زیاد در دوران بارداری زمینه ساز بسیاری اختلالات جسمی و روانی در جنین و مادر بعد از تولد کودک می باشد. مادران و همسرانشان با آگاهی از ریشه، علائم و نحوه پیشگیری و کنترل استرس می تواند از به وجود آمدن بسیاری از مشکلات جلوگیری نمایند.
از جمله عوارض استرس در بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات خلقی
- تغییر اشتها
- سردرد
- استفراغ های گاه و بیگاه ناشی از سردرد
- تغییر علایق و سلیقه ها عدم توانایی در خوابیدن
- نگرانی زیاد و دائمی در مورد مسائل بی اهمیت
- خستگی بیش از حد
- سرگیجه
- مشکلات گوارش
ریشه استرس را ببر
1) ورزش، تمرکز و تمرین آرامش و تمرین تنفس عمیق نه تنها در کاهش استرس بارداری مؤثرند بلکه به راحتی زایمان هم کمک می کنند.
2) نداشتن خواب کافی، نداشتن تغذیه مناسب و اندوهگین بودن خودشان عوامل استرس زا به حساب می آید و شما را مستعد آسیب در برابر هر استرس حتی کوچک می کنند. بنابر این مراقب خواب و تغذیه خود باشید و زیاد مواد کافئین دار نخورید.
3) امیدوار باشید و نگرش مثبت به وقایع داشته باشید. دیدگاه شما به عوامل استرس زا می تواند تاثیر آنها بر شما را کم و زیاد کند. اگر امیدوار باشید، بر استرس بهتر غلبه می کنید.
4) بچه دارشدن بزرگ ترین تغییر زندگی شماست و ممکن است برای اینکه با این تغییر کنار بیایید نیاز به حمایت فامیل و دوستان داشته باشید. بنابر این حتی قبل از تولد نوزاد از اطرافیان خود برای مواجهه با استرس کمک بخواهید.
5) اگر بعد از به کار گرفتن تمام این روش ها استرس داشتید به روانشناسان و روانپزشکان مراجعه کنید.
بخور و نخور ویتامین ها
. افزون بر این، مطالعات مختلف مصرف اسید فولیک پیش و حین بارداری را با نرخ های کاهش یافته نقص لوله عصبی، از نقص های جدی هنگام تولد که مغز، ستون فقرات، یا نخاع نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهد، مرتبط دانسته اند.
ورزش برای حفظ سلامت زنان باردار مفید است
به گزارش خبرنگار مهر، طبق گزارش این کمیته، شواهد و مدارک زیادی در مورد تاثیر منفی ورزش شدید در طول بارداری وجود ندارد. کارشناسان ورزش و بارداری معتقدند به طور کلی ورزش برای اکثر زنان در طول بارداری مفید و ایمن است. اما زنان باردار باید در طول ورزش شدید، احتیاط های لازم را در نظر بگیرند. محققان در این گزارش عنوان می کنند از جمله فواید ورزش در طول بارداری، کاهش ریسک اضافه وزن نوزاد به هنگام تولد است و ریسک مشکلات زایمان را نیز کاهش می دهد. محققان 3 تا 5 دفعه ورزش در هفته را در قالب جلسات 30 تا 90 دقیقه ای توصیه می کنند.
چه عواملی موجب استرس در دوران بارداری می شوند
عوامل ایجاد استرس در هر زن باردار متفاوت است اما از جمله فاکتورهای شایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– مواجهه با عوارض بارداری همچون حالت تهوع، یبوست، احساس خستگی یا درد کمر
– تغییرات هورمونی تاثیرگذار بر خلق و خو
– نگرانی در مورد نحوه وضع حمل و چگونگی مراقبت از نوزاد
– مدیریت مسئولیت های کاری برای زنان شاغل و آماده کردن شرایط برای مرخصی زایمان
بالا بودن سطح استرس در بارداری به سلامتی نوزاد آسیب می زند؟
سایت “marchofdimes” در مقاله ای در این باره آورده است: برخی مطالعات نشان می دهد سطح بالایی از استرس در بارداری موجب بروز برخی مشکلات در دوران کودکی می شود که از آن جمله می توان به عدم تمرکز کردن اشاره کرد.
همچنین استرس می تواند بر روند رشد مغز یا سیستم ایمنی نوزاد تاثیر بگذارد.