به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تحقیر کردن در هر سن و سالی می تواند مشکلات بسیار زیادی برای افراد ایجاد کند ولی این رویه در دوران کودکی اثر گذاری بیش تری دارد.
با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته است مشخص شده است که یک انسان در ۱۰ سال اول زندگی خود حدودا ۱۵۰ بار تحقیر می شود. بیش تر پیام های تحقیر آمیز شامل بکن نکن، تو هیچی نمیشی، شلخته، بی عرضه، خنگ، بی شعور، بی مسئولیت، دست و پا چلفتی، برو نرو، حرف نزن، نخور، بشین نشین، دست بزن دست نزن و به جز خراب کاری کار دیگه ای بلند نیستی و … می باشد.
باید بدانید که در همه موارد خانواده هم مقصر نیست ولی درجه اول خانواده می باشد در درجه های بعدی دوستان و معلمان می باشند که این حقارت را به ذهن کودک وارد می کنند. البته باید بدانید که برخی از والدین از روش تحقیر کردن برای تلنگر زدن به کودک استفاده می کنند و سعی می کنند تا با این روش کودک خود را وادار کنند تا بیش تر تلاش کنند.
بسیاری مواقع والدین رفتارهای خود را تحقیرآمیز نمی دانند و با خود تصور می کنند که با این رفتارها در حال تربیت فرزندان خود هستند. در ادامه نمونه هایی از رفتارهایی که باعث تحقیر کودک می شوند را نام برده ایم:
- مقایسه کردن او با دیگران
- سرزنش کودکان در جمع
- صداکردن کودک با لقب های نامناسب و توهین آمیز
- سلام نکردن به کودک و جواب سلام او را ندادن
- تذکر و سرزنش های مداوم
- قطع کردن حرف کودک
- پوزخند زدن به کودک
- توقعات بیش از حد از کودکان
دلایل بروز رفتارهای تحقیرآمیز توسط والدین
به طور کلی والدین به سه دلیل عمده از خود رفتار های تحقیر آمیز نشان می دهند. این سه دلیل به صورت زیر می باشند:
تحقیر در دوران کودکی والدین
بسیاری از والدینی که کودکان خود را مدام تحقیر می کنند، خود در گذشته در معرض رفتارهای خشونت آمیز و تحقیرکننده ی والدینشان قرار گرفته اند. به همین سبب به صورت نا خواسته و ناخودآگاه سعی در جبران عقده های خود به شیوه ی نامناسب تربیتی دارند.
ویژگی شخصیتی
ممکن است والدین شخصیتی خود شیفته و یا همه چیز دان داشته باشند و یا حتی دچار اختلالاتی همچون افسردگی باشند و این مشکلات را به صورت تحقیر به کودک خود منتقل کنند.
عدم آگاهی
والدینی نیز هستند که از سبک های درست فرزند پروری اطلاعی ندارند و فکر می کنند تحقیر کردن روش درستی برای تربیت می باشد و ازعواقب تحقیر برای کودک شان مطلع نیستند. عدم آگاهی از شیوه های صحیح تربیتی می تواند پیامدهای منفی در بزرگسالی ایجاد کند.
عوارض جسمانی تحقیر کودکان
تحقیر کودکان هم بر روح و روان آن ها اثر می گذارد و هم باعث مشکلات جسمی در آن ها می شود. برخی از عوارض جسمانی تحقیر کودکان به شرح زیر می باشد:
_پرخوری
_بی اشتهایی
_هیجانات منفی
_ترس و اضطراب
_شب ادراری
_اختلالات خواب
_کابوس دیدن های شبانه
پیامدهای روحی و روانی تحقیر کودکان
عوارض روحی و روانی تحقیر کودکان بسیار مهم و جدی می باشد چرا که ممکن است تا بزرگسالی همراه آن ها بماند و اثرات بدی بر زندگی اجتماعی بگذارد. برخی از پیامدهای روحی و روانی تحقیر کودکان را در ادامه شرح داده ایم:
1. کاهش اعتماد به نفس
از بین رفتن اعتماد به نفس یکی از مهم ترین و جدی ترین پیامدهای تحقیر کودکان می باشد. وقتی که کودک توسط والدین خود تحقیر می شود، این باور در او به وجود می آید که قادر به انجام هیچ کار درستی نیست و در بزرگسالی نیز حتی اگر به مراتب بالایی برسد هم چنان احساس ناتوانی و کمبود را با خود به دوش می کشد.
2. افسردگی
تحقیقات نشان داده است که خطر بروز افسردگی در افرادی که در کودکی مورد تحقیر واقع شده اند بسیار بالا می باشد. افسردگی در کودکان می تواند بسیار خطرناک باشد. همچنین احتمال ابتلا به اختلالات روانی را در کودک بالا می برد.
3. بروز خشونت
والدینی که کودک خود را تحقیر می کنند به مرور زمان با رفتار های پرخاشگرایانه و خشن از آن ها مواجه می شوند. چرا که کودکان رفتار والدین خود را می آموزند و در برخورد با دیگران آن را به کار می گیرند.
4. افت تحصیلی
کودکی که توسط والدینش تحقیر می شود دچار استرس و اضطراب زیادی می شود و در نتیجه ممکن است دچار افت تحصیلی شود و یا حتی در صورت عدم پیگیری ترک تحصیل کند. کودکی که مورد تحقیر و توهین قرار می گیرد نمی تواند به خوبی بر یادگیری مطالب تمرکز کند.
5. خجالتی شدن
کودکی که از والدین خود رفتارهای بی توجهی و تحقیر دریافت می کند، اعتماد به نفس حضور در اجتماع را پیدا نمی کند و فردی خجالتی بار می آید. ترس از تحقیر شدن او را از وارد شدن به جمع های دوستانه در مدرسه و اجتماع باز می دارد.
6. نداشتن قدرت نه گفتن
فردی که در کودکی تحقیر شده است، به خواسته های دیگران نه نمی گوید تا از امکان تحقیر خود توسط دیگران جلوگیری کند.