سرخک چیست؟
سرخک یک عفونت مسری است که باعث بروز راش های پوستی در سراسر بدن شده و به راحتی منتقل می شود و گسترش پیدا می کند.
واکسن سرخک می تواند در برابر ابتلا به این بیماری از افراد محافظت کند. این واکسن بخشی از واکسن MMR (سرخک، اوریون و سرخجه) و MMRV (سرخک، اوریون، سرخجه و آبله مرغان) است. امروزه بسیاری از کودکان به عنوان یکی از واکسن هایی که باید حتما دریافت کنند، از این واکسن بهره مند می شوند. به همین دلیل می توان گفت که امروزه سرخک در کشور های توسعه یافته بسیار نادر شده است.
علل سرخک چه چیزهایی هستند؟
سرخک به وسیله یک ویروس ایجاد می شود و از طریق سرفه و عطسه فرد بیمار و یا غذا و نوشیدنی مشترک فرد بیمار با افراد سالم، انتقال پیدا می کند. ویروس سرخک می تواند از طریق جریان هوا از یک نقطه به نقطه ای دیگر منتقل شود. این به آن معناست که اگر در نزدیکی یک فرد بیمار باشید (حتی اگر به صورت مستقیم به طرف شما سرفه یا عطسه نکند) باز هم احتمال ابتلای شما به سرخک وجود دارد.
افراد مبتلا می توانند ویروس را از 4 روز قبل از بروز راش های پوستی تا 4 روز بعد از ناپدید شدن راش های پوستی منتقل کنند. انتقال این ویروس در مرحله ای که هنوز راش های پوستی بروز نکرده اند و فرد بیمار، از بیماری خود اطلاع ندارد بیشترین احتمال انتقال را دارد
عوارض جانبی بیماری سرخک
عوارض سرخک می تواند به شکل زیر باشد:
- عفونت گوش: یکی از عوارض شایع سرخک عفونت میکروبی گوش است.
- برونشیت، لارنژیت یا خُناق: سرخک می تواند موجب التهاب حنجره یا دیواره های داخلی عبور هوا از شُش ها (لوله های برونشی) بشود.
- ذات الریه: این مشکل نیز یکی از عوارض رایج بیماری سرخک است. افرادی که سیستم ایمنی بدن شان ضعیف تر است، احتمال ابتلا به ذات الریه را دارند که گاهی حتی باعث مرگ هم می شود.
- آنسفالیت (Encephalitis): آنسفالیت یا التهاب حاد مغزی تقریبا از هر ۱۰۰۰ نفر مبتلا به سرخک در یک نفر به وقوع می پیوندد. این مشکل دقیقا بعد از سرخک یا چند ماه بعد از آن بروز می یابد.
- مشکلات بارداری: اگر در دوران بارداری هستید باید مراقبت های ویژه ای برای جلوگیری از ابتلا به سرخک داشته باشید. زیرا ابتلا به سرخک باعث می شود تا عوارضی چون زایمان زودرس، نوزاد کم وزن و مرگ مادر به وقوع بپیوندد.
میزان شیوع :
سرخک یک بیماری شایع در کودکان است. بر طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی در سال (2001) مشخص شده است که حدود 30 میلیون مورد ابتلا به سرخک در کودکان گزارش شده است که این بیماری منجر به مرگ حدود 700000 کودک شده است.سازمان جهانی بهداشت در اوایل سال 2019 نسبت به بازگشت بیماری واگیردار سرخک و شیوع آن در سراسر جهان هشدار داده بود. به گفته یونیسف، در سال گذشته شمار مبتلایان به بیماری سرخک در ۹۸ کشور افزایش یافته است. ۱۳۶ هزار نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به سرخک جان خود را از دست دادند.
درمان سرخک در کودکان :
هیچ درمان خاصی برای سرخک در کودکان وجود ندارد. با این حال ، برخی اقدامات می تواند برای محافظت از افراد آسیب پذیر که در معرض ویروس قرار گرفته اند ، انجام شود.اگر فردی نسبت به این بیماری واکسینه نشده باشد ، ممکن است واکسیناسیون سرخک طی 72 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ویروس سرخک امکان پذیر باشد تا از فرد در برابر بیماری محافظت کند. اما اگر پس از تزریق سرخک بیماری ایجاد شود این بیماری معمولاً علائم خفیف تری دارد و مدت زمان کمتری ادامه پیدا خواهد کرد.