معمولاً والدین با شنیدن لفظ عصب کشی دندان شیری دچار نگرانی های زیادی می گردند و با سؤالات بسیاری مواجه هستند. والدین اغلب نگران این هستند که آیا فرزندشان قادر به تحمل مراحل عصب کشی خواهد بود؟ و یا این که آیا عصب کشی دندان شیری همانند عصب کشی دندان دائمی است؟ در این مطلب به پاسخ رایج ترین سؤالات والدین درباره عصب کشی دندان های شیری خواهیم پرداخت.
درون دندان قسمتی به نام پالپ یا مغز وجود دارد که اعصاب دندان در آن وجود دارد . نقش این قسمت در دهان مهم می باشد این قسمت دارای رگ های خونی می باشد که مواد لازم و اکسیژن به دندان ها از طریق پالپ صورت می گیرد . در صورتی که پالپ آسیب ببیند یا عفونت کند نیاز به عصب کشی یا درمان ریشه دندان می باشد . عصب کشی در کودکان نیز انجام می شود .
آیا دندان شیری هم ریشه دارد؟
اغلب والدین بارها دندان های شیری افتاده کودکان را مشاهده کرده اند. وقتی این دندان ها می افتند ریشه آن ها به طور کامل تحلیل رفته است. به نحوی که حتی با گاز زدن مواد غذایی، دندان لق شده به راحتی می افتد. این امر باعث این تفکر در برخی والدین می گردد که این دندان ها ریشه ندارند! در حقیقت تمام دندان های شیری اعم از قدامی یا خلفی دارای ریشه هایی هستند که حداقل 10 میلی متر طول دارند. این دندان ها در خلف (عقب فک) دارای چند ریشه
مجزا هستند.
آیا دندان شیری هم عصب دارد؟
بله! دندان های شیری دارای تمام اجزای دندان دائم هستند. دندان شیری همانند تمام دندان ها دارای دو قسمت تاج و ریشه می باشند که شامل مینا، عاج و بافت پالپی است که اصطلاحاً عصب دندان نامیده می شود.
اهمیت درمان عصب کشی کودکان
دندانهای شیری پایه های دندانهای دائمی هستند بنگهداری از آنها یکی از وظیفه های اصلی پدر و مادر است.
توجه داشته باشید همان طور که در مقاله پوسیدگی دندان اطفال و کودکان گفتیم، پوسیدگی دندان کودک نه مثل سرماخوردگی خودبه خود خوب می شود و نه مانند عفونت گوش با یک دوره ساده آنتی بیوتیک درمان می گردد و برای درمان پوسیدگی دندانی که به عصب رسیده نیازمند درمان ریشه دندان هستیم.
- درصورتی که دندان های کودک دچار پوسیدگی وسیع باشد توانایی جویدن و استفاده از مواد غذایی متنوع کاهش می یابد و باعث کاهش رسیدن مواد ضروری برای رشد کودک و عوارض متعددی در آینده گریبان گیر کودک می گردد.
- درصورتی که پوسیدگی دندان اطفال به موقع درمان نشوند و پیشرفت نمایند و اگر مجبور به کشیدن دندان ها شویم؛ در این صورت کودک باید وسایلی به نام فضا نگهدار را سال ها در دهان خود داشته باشد چراکه در غیر این صورت با از دست رفتن فضای موردنیاز برای رویش دندان دائمی در آینده نیاز به درمان های پیچیده ارتودنسی خواهد بود.
- دندان کشیده شده و مسلماً دندان های پوسیده و نازیبا در زیبایی و اعتمادبه نفس و روابط اجتماعی کودک تأثیرگذار خواهند بود و ممکن است عوارض ماندگاری بر شخصیت در حال رشد کودکان برجا بگذارد.
پس باید پوسیدگی دندان های کودک را حتماً در اسرع وقت درمان نمود و درصورتی که پوسیدگی دندان شیری گسترده باشد و بافت پالپی دندان را آلوده نماید باید هرچه سریع تر دندان ها قبل از ترمیم تحت درمان عصب کشی قرار گیرند تا التهابات موجود در دندان برطرف گردد.
زیرا با به تعویق انداختن درمان ریشه، پالپ دندان عفونی شده و دچار التهابات می گردد و ممکن است برای جوانه دندان دائمی زیرین نیز مشکل ساز گردد. علاوه بر این هرچه میزان التهابات بیشتر شود، درمان مراحل بیشتر و پیچیده تری خواهد داشت. اگر عصب کشی دندان شیری به موقع انجام شود، هیچ گونه آسیبی برای دندان دائمی جایگزین ندارد و دندان دائمی بدون هیچ گونه مشکلی رویش خواهد کرد.
نکات موردتوجه قبل از انجام عصب کشی در کودکان
دندانپزشک کودک شما برای تصمیم در مورد انجام عصب کشی برای کودکتان به موارد زیر توجه می کند و بر اساس شرایط کودک شما تصمیم به درمان ریشه یا کشیدن دندان شیری یا درمان های دیگر خواهد کرد.
- سن کودک
- موقعیت دندان آسیب دیده
- حال عمومی کودک
- میزان آسیب یا عفونت
- زمان افتادن طبیعی دندان شیری
- تحت تأثیر قرار گرفتن لثه یا استخوان
مراقبت های بعد از عصب کشی کودکان
درد کم بعد از عصب کشی طبیعی است و این بدان دلیل می باشد که عصب دندان در این درمان از بین رفته است . گرچه در روند درمان دندانپزشک از بی حس کنند موضعی استفاده می کند اما بعد از درمان برای تسکین درد احتمالی می توان از مسکن های ویژه کودکان با تجویز پزشک استفاده کرد. حساسیت در تاج دندان بعد از عصب کشی دندان عادی بوده و نباید نگران شد زیرا موقت بوده و خود به خود بهبود می یابد . مسواک زدن بعد از درمان باید به طور مرتب انجام شود مخصوصا در اطراف لثه باید به آرامی مسواک زد . این کار از التهاب و عفونت احتمال لثه جلوگیری می کند.