سرطان مری در داخل مری شکل می گیرد، لوله ای توخالی و عضلانی به طول حدود 10 اینچ که غذا و نوشیدنی را از دهان به معده می برد. سرطان زمانی می تواند ایجاد شود که سلول های پوشش مری شروع به رشد کرده و به طور غیر طبیعی تقسیم می شوند و تومور را تشکیل می دهند. تومورها معمولاً از درونی ترین لایه مری شروع می شوند. آنها می توانند در نهایت به غدد لنفاوی و سایر اندام ها گسترش کنند.
سرطان مری در مقایسه با سرطان های سینه، ریه یا پروستات نادر در نظر گرفته می شود. با وجود آن، تعداد افراد مبتلا به یکی از انواع اصلی سرطان مری، به نام آدنوکارسینوما، در چند دهه گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است.
متخصصان سرطان مری در Memorial Sloan Kettering از چندین روش برای تایید تشخیص و تعیین مرحله بیماری شما استفاده می کنند. این موارد شامل معاینه فیزیکی و آزمایش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، اسکن PET و آندوسکوپی است.
درمان شما به مرحله سرطان شما بستگی دارد. ممکن است جراحی ، شیمی درمانی ، پرتودرمانی یا ترکیبی از اینها داشته باشید. امروزه درمان آندوسکوپی برای شرایط پیش سرطانی و سرطان در مراحل اولیه نیز در دسترس است. گزینه های درمانی شما براساس میزان موضعی یا پیشرفته بودن بیماری شما متفاوت خواهد بود.
پشگیری از سرطان مری
هنوز نمی توان کاملا قطعی، علت بروز سرطان مری را مشخص کرد و به همین دلیل نمی توان قطع به یقین مواردی را برای پیشگیری از سرطان مری بیان کرد. اما با این وجود مشخص شده که برخی از عادات غلطی که افراد در زندگی روزمره انجام می دهند، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. در ادامه به مواردی که با انجام آنها هم می توان برخی عادات غلط را ترک کرد و هم پشگیری از سرطان مری بشود می پردازیم.
ترک سیگار
سیگار یکی از عواملی است که می تواند در بروز سرطان مری بسیار تاثیر گذار باشد. از این رو اگر به فکر سلامت خود هستید و در اطرافیانتان کسی را دارید که به سرطان مری دچار شده است، مصرف سیگار را حتما ترک کنید. بدین ترتیب شما یکی از مهم ترین فاکتور ها برای پیشگیری از سرطان مری را انجام داده اید. به طور کلی سیگار علاوه بر این نوع سرطان عوارض دیگری نیز دارد و از این رو با ترک آن می توانید کمک بزرگی به سلامت خود بکنید.
کم کردن وزن
افزایش وزن و چاقی می تواند تاثیر زیادی در سلامت افراد داشته باشد. همچنین افزایش وزن و پرخوری یکی از مهم ترین عواملی است که سبب رفلاکس معده می شود. هنگامی که شما رفلاکس معده داشته باشید، بیشتر در معرض سرطان معری قرار می گیرید، از این رو همواره به میزان وزن خود توجه کنید، تا بیش از اندازه دچار افزایش وزن نشوید. باید گفت افرادی که به دلیل افزایش وزن به سرطان مری دچار شده اند، آمار بیشتری از افراد لاغر اندام دارند. از این رو اگر به فکر پیشگیری از سرطان مری هستید می توانید، رژیم غذایی و ورزش را شروع کنید تا به وزن ایده آل خود برسید. برای کم کردن وزن، راه های ساده ای وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
- حدود ۳۰ دقیقه در طول روز ورزش های راحت آسان را انجام دهید.
- مواد غذایی قندی مهم ترین نقش را در افزایش وزن دارند و از این رو مصرف آن ها را به حداقل برسانید.
- در وعده شام بهتر است که خوراک سبکی داشته باشید و از خوردن غذاهای چرب و سنگین به شدت خودداری کنید.
- به جای آن که سه وعده در طول روز غذا بخورید، وعده های خود را به ۵ وعده برسانید. با این روش در هر وعده غذایی، غذای کمتری می خورید و معده راحت تر آن ها را هضم می کند.
ورزش کردن
معمولا افرادی که ورزش می کنند بیماری های مختلف به سراغشان نمی آید و از این رو ورزش کردن می تواند راه حل مناسبی برای پیشگیری از سرطان مری باشد. به طور کلی برای آن که شاداب و سالم زندگی کنید، بهتر است تا ورزش را در برنامه روزانه خود جای دهید.همانطور که گفته شد چاقی نقش زیادی در افزایش وزن دارد و از این رو با ورزش و رسیدن به تناسب اندام احتمال ابتلا به سرطان مری نیز کاهش می یابد. برای ورزش کردن حتما نباید زمان خود را خالی کنید و به باشگاه بدنسازی رفته و سخت ورزش کنید. اگر علاقه به باشگاه رفتن و انجام حرکات پر فشار را ندارید می توانید با چند ورزش راحت وزن خود را کم کنید.
- شنا : شنا برای سلامت بدن بسیار مناسب است و این ورزش علاوه بر آن که مزیت های زیادی برای سلامت بدن دارد در بهبود روحیه نیز تاثیر زیادی از خود نشان می دهد.
- پیاده روی: می توانید به جای استفاده از خودرو، برخی از مکان های نزدیک را پیاده بروید، البته پیاده روی را با سرعت بیشتری انجام دهید.
- دوچرخه سواری: می توانید برای عوض کردن حال روحی خود و تناسب اندام دوچرخه ای را خریداری کنید و زمانی را برای ورزش کردن با آن کنار بگذارید.
درمان رفلکس معده
رفلکس معده همان بازگشتن غذا به دهان است. در صورتی که درمان نشود می تواند، عوارض و آسیب های مختلفی را به بدن وارد کند. بسیاری از افراد دچار رفلکس معده هستند و به آن توجهی ندارند و از این رو روز به روز به ابتلا به سرطان مری نزدیک تر می شوند. راه های مختلفی برای درمان رفلکس معده وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- غذا خود را بدون عجله و کاملا آرام بخورید و آن را به خوبی بجوید.
- پرخوری یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند سبب رفلکس معده شود.
- در یک وعده غذایی چند نوع غذا را با هم میل نکنید.
- برخی از مواد غذایی می تواند سبب رفلکس معده شود که از مهم ترین آن ها می توان به قهوه، چای، شکلات، نوشابه گازدار و نوشیدنی های الکلی اشاره کرد.
- پس از صرف غذا به هیچ عنوان دراز نکشید و سعی کنید اندکی را بشینید یا بایستید؛ جاذبه زمین سبب می شود تا غذا در داخل معده بماند.
- چاقی و اضافه وزن را می توان یکی از مهم ترین عواملی دانست که سبب رفلکس معده می شود
- برخی از افراد عادت دارند که بعد از غذا سیگار بکشند، این عادت اشتباه نیز یکی دیگر از عواملی است که سبب رفلکس می شود.
عوامل مختلف دیگری نیز وجود دارند که باید آن ها رعایت کنید، تا دچار رفلکس معده نشوید. به طور کلی پیشگیری از سرطان مری را می توان با توجه به همین موارد کوچک نیز انجام داد.
ترک نوشیدنی الکلی
مصرف نوشیدنی های الکی یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند باعث بروز سرطان های مختلفی در بدن شود، علاوه بر ترک سیگار، ترک نوشیدنی های الکلی نیز می تواند از بروز علائم سرطان مری جلوگیری کند. به طور کلی در بسیاری از کشور ها ترک الکل به عنوان یکی از مهم ترین روش ها برای پیشگیری از سرطان مری و سایر سرطان ها شناخته می شود. از جمله مهم ترین این سرطان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطان دهان
- سرطان گلو
- سرطان حنجره
- سرطان مری
- سرطان کبد
- سرطان روده بزرگ
- سرطان پستان
- سرطان معده
طب سنتی برای پیشگیری از سرطان مری
برای درمان بسیاری از بیمار ها می توان از طب سنتی استفاده کرد. برای آن که به سرطان مری مبتلا نشوید، نیز طبی سنتی راهکار های مختلفی را دارد و با مصرف برخی از گیاهان دارویی می توانید احتمال بروز این سرطان را کاهش دهید. البته باید گفت که نمی توان این موارد را عامل قطعی برای جلوگیری از سرطان مری دانست اما بهره گیری از آن می تواند بسیار کمک کننده باشد:
- در هنگام صبح می توانید از میخک استفاده کنید و در هنگام شب، قبل از خواب، مصرف برگ سداب می تواند کمک کننده باشد.
- مصرف برخی از سبزی ها که دارای برگ سبز تیره هستند نظیر سیب، گیلاس، انگور، خربزه و… می تواند برای پیشگیری از سرطان مری مناسب باشد.
- همچنین زیر نظر متخصص طب سنتی می توانید از داروهای شافیه، سنای مکی، طریفل، ثفا (داروی ترکیبی) استفاده کنید.
تشخیص سرطان مری به منظور پیشگیری از این بیماری
در اکثر مواقع تشخیص سرطان مری و بیماری های دیگر بر عهده ی پزشکان متخصص است. پزشکان با دانستن علائم مربوط به توده های سرطانی و انجام ازمایشات لازم راه های مختلفی در جهت پیشگیری از سرطان روده به بیماران ارائه می دهند. به طوری که کاوشگران با تحقیقات لازم به این علم رسیده اند تا توانایی مهار به موقع این توده سرطانی را داشته باشند. همچنین افراد برای پیشگیری از این بیماری خطرناک در صورت بلع دشوار می توانند با انجام ازمایش اندوسکوپی و اقداماتی دیگر این توده های سرطانی را در مراحل اولیه از بین ببرند تا به بافت های عمیق مری نفوذ نکند.
سرطان مری در کدام از افراد قابل پیشگیری است؟
در بیشتر مواقع افراد سن بالا به سرطان مری مبتلا می شوند که در سنین بالا خطر ناشی از مرگ افزایش میابد؛ بنابراین افراد بالای 50 سال باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشند و همچنین با ورزش و پیاده روی، خوردن سبزیجات و گوشت های سفید مثل ماهی، ترک سیگار و مواد مخدر و انجام ازمایشات ماهانه به پیشگیری این بیماری کمک بسیاری می کنند. از سوی دیگر مردان بیشتر از زنان به سرطان مری مبتلا می شوند. به طوری که در سال های اخیر نیز مرگ و میر ناشی از سرطان مری در مردان افزایش یافته است.
امروزه جوان ها در سنین کم در خطر ابتلا به این نوع سرطان قرار گرفته اند؛ چرا که اکثر آن ها با اضافه وزن مواجه هستند که وزن زیاد یکی از مهم ترین عامل ایجاد این بیماری است. در واقع سرطان مری در جوانان قابل پیشگیری و درمان راحت تری دارد. با افزایش سرطان مری در کشور های مختلف کاوشگران به فکر راهی برای جلوگیری از روند افزایشی این بیماری هستند؛ نابراین پزشکان در این راه با اطلاع رسانی، تشویق افراد به چکاپ کامل و درمان های مختلف به بیماری های خطرناک پایان می دهند.
اگر افراد به پیشگیری از سرطان روده نپردازند چه سرنوشتی پیدا می کنند؟
امروزه افراد از جمله مردم ایران به سلامتی خود اهمیت چندانی نمی دهند؛ بنابراین با بیماری های بسیاری روبه رو می شوند. همچنین در سال های اخیر تغذیه نامناسب در میان افراد رواج پیدا کرده است و تغذیه غلط می تواند عامل خیلی از بیماری های سرطانی از جمله مری باشد. افراد با غفلت و سهل انگاری سلامتی خود را به راحتی به خطر می اندازند. علاوه بر ان نفوذ و روند بیماری ها به قدرت جسمی افراد بستگی دارد.
به طوری که اگر سرطان مری در مراحل ابتدایی باشد قابل پیشگیری و درمان است، ولی اگر در وضعیت وخیم باشد درمان سخت تری را در پیش دارد. افراد با تغییر عادات بد خود و تحریک نکردن سلول های سرطانی بدنی سالم را به خود هدیه می دهند. در حقیقت با پیشگیری نکردن از سرطان مری افراد دچار مشکلاتی مثل انسداد مری، درد، خون ریزی و کاهش وزن شدید می شوند که قابل جبران نیست.
تغذیه مبتلایان به سرطان مری چه کمکی به پیشگیری و درمان این بیماری می کند؟
در واقع افراد باید درنظر داشته باشند، در دوران بیماری دچار کم اشتهایی و سو تغذیه می شوند؛ بنابراین خوردن غذا های مقوی به مبارزه با این بیماری طاقت فرسا کمک می کند. چرا که غذا در دوران بد بیماری نشانه ای از حمایت و امید برای بیماران است. از سوی دیگر برخی از غذای های تقویت کننده ویتامین ها و مواد معدنی بسیاری را به بدن می رساند که بدن را برای مبارزه با سلول های سرطانی آماده می کند. چنانچه خوردن غذا های مغذی به میزان توانایی بلع افراد بستگی دارد، گاهی همان غذا های تقویت کننده می توانند برای مری مضر باشند؛ بنابراین افراد باید به میزان و درصد بیماری از غذا و مایعات انرژی زا استفاده کنند.
درمان های لازم جهت جلوگیری از پیشرفت سرطان مری
امروزه با پیشرفت علم پزشکان به درمان های بسیاری برای جلوگیری از سرطان مری رسیده اند. در واقع این درمان ها می تواند به روند و وضعیت بیماری وابسته باشد؛ چرا که با در نظر گرفتن وضعیت پیشرفت بیماری می توان به راه های مختلف درمان فکر کرد. شیمی درمانی یکی از رایج ترین درمان برای از بین بردن سلول های سرطانی است که این راه حل می تواند سلول های سرطانی را کوچک کرده و پزشکان با جراحی ان ها را از مری جدا کنند.
علاوه بر شیمی درمانی درمان های دیگری مثل اندوسکوپی نیز وجود دارد که با ورود دوربین به گلو تومور های سرطانی را در مری شناسایی کرده و ان ها را به وسیله ی لیزر از بین می برند.