آکنه نوعی بیماری پوستی است که در آن برآمدگی هایی به شکل کورک یا جوش چرکی روی پوست ظاهر می شود. آکنه خود نوعی از جوش است. این جوش ها همان فولیکول های مو هستند که تحریک شده اند و التهاب پیدا کرده اند. معمولا آکنه روی صورت، پشت، گردن یا شانه ها ظاهر می شود. آکنه هنگامی اتفاق می افتد که منافذ پوست توسط سلول های مرده ی پوست، چربی (سبیوم) یا باکتری ها مسدود شوند. احتمال ابتلا به آکنه در هر سنی وجود دارد، اما به طور کل این مشکل در دوران بلوغ شایع تر است. عوامل زیر نیز نقش مهمی در ایجاد آکنه ایفا می کنند:
- بیماری ها
- استرس
- برخی از داروها
- تغییرات هورمونی
- تعریق زیاد
- محصولات مراقبت از پوست و مو
- عدم رعایت بهداشت
درست است که در برخی موارد نمی توان از آکنه جلوگیری کرد، اما رعایت چند نکته تا حدودی از بروز آکنه پیشگیری می کند:
- شستن پوست به شکل منظم، به ویژه پس از تعریق شدید
- استفاده از لوازم آرایشی بدون چربی
- عدم استفاده از لوسیون های چرب روی پوست مستعد آکنه
- متوقف کردن داروهایی که سبب بروز آکنه می شوند (با نظر پزشک)
- استفاده از درمان های طبیعی مانند سیر
سیر سرشار از آلیسین است که به آن قابلیت ضد باکتری و ضد قارچ و ضدویروسی داده است. آلیسین به از بین بردن باکتری های مولد آکنه کمک می کند. این ماده همچنین برای کاهش التهاب و تورم هم مفید است. و جریان خون را بهبود می دهد. اثرات مفیدی که سیر دارد باعث می شود پوست مواد مغذی بیشتری دریافت کند. سیر همچنین دارای تیوسولفینات است که قابلیت ضدمیکروبی دارد. خیلی از افراد معتقدند که استفاده مداوم از سیر باعث روشن تر شدن پوست می شود.
سیر حاوی مقادیر زیادی از ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین C، ویتامین b۶، سلنیم، مس و روی است که به درمان آکنه کمک می کند. طبق مطالعات انجام شده سیر برای درمان سرطان، پسوریازیس و حتی درمان زخم مفید است. مطالعات دیگری نشان داده اند که سیر قابلیت ضدالتهابی داشته و به درمان التهاب آکنه کمک می کند.
آیا سیر از لحاظ علمی برای درمان جوش موثر است؟
هیچ مطالعه ای به طور مستقیم کاربرد سیر به عنوان درمانی برای جوش را بررسی نکرده است . اما خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی سیر می توانند به درمان و از بین بردن جوش کمک کنند.آکنه یک بیماری التهابی پوستی است و زمانی رخ می دهد که چربی های اضافی و ضایعات پوستی، داخل فولیکول های مو جمع شوند و باکتری های زیر سطح پوست را به دام بیندازند. بعضی از این باکتری ها مواد شیمیایی تولید می کنند که سبب التهاب و جوش می شوند.
همان طور که اشاره کردیم، هیچ مطالعه ای به طور مستقیم کاربرد سیر به عنوان درمانی برای آکنه را بررسی نکرده است . با این حال، بعضی از مطالعات بر روی خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی سیر تأکید کرده اند. این خواص می توانند به درمان و از بین بردن جوش کمک کنند.
اثرات ضدمیکروبی سیر
بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۱۴، سیر حاوی ترکیباتی است که از رشد بعضی از باکتری ها و قارچ ها جلوگیری می کند. محققان این بررسی اظهار کردند که سیر ممکن است به درمان بعضی از مشکلات پوستی کمک کند. با این حال، آن ها به طور دقیق عنوان نکرده اند که سیر یک گزینه ی درمانی مناسب برای آکنه محسوب می شود یا نه. خواص ضدمیکروبی سیر به دلیل وجود یک ماده ی شیمیایی به نام «آلیسین» است.یک مطالعه ی آزمایشگاهی در سال ۲۰۱۵، اثرات ضدمیکروبی آلیسین و دو عصاره ی دیگر موجود در سیر را بر روی باکتری «استرپتوکوک اپیدرمیدیس» بررسی کرد. این باکتری یکی از چندین باکتری است که می تواند در ایجاد آکنه نقش داشته باشد. این مطالعه نشان داد که آلیسین از رشد استرپتوکوک اپیدرمیدیس جلوگیری می کند.این در حالی ا ست که دو عصاره ی دیگر سیر هم فعالیت ضدمیکروبی بسیار قابل توجهی داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند که عصاره های سیر حاوی مواد شیمیایی هستند که سبب تقویت تأثیرات ضدمیکروبی آن می شوند. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که محققان به اینکه آلیسین یا عصاره های سیر می توانند به درمان جوش کمک کنند یا نه، اشاره ای نکردند.
اثرات ضدالتهابی سیر
«سیتوکین های التهاب ساز» (پیش التهابی) مولکول هایی هستند که سبب بروز التهاب می شوند. متخصصان باور دارند که این سیتوکین ها ممکن است در بروز آکنه نقش داشته باشند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ به این نتیجه رسید که آلیسین، تولید سیتوکین های ضدالتهابی را در محیط آزمایشگاهی کاهش داد.
این مطالعه همچنین نشان داد که گرم کردن سیر، غلظت آلیسین موجود در آن را کم می کند و از این طریق، تأثیرات ضدالتهابی آن را کاهش می دهد. محققان به این نتیجه رسیدند که آلیسین برای درمان بیماری های التهابی مفید است. هرچند آن ها به طور مشخص عنوان نکرده اند که این موضوع در درمان آکنه مفید است یا نه.