کدوسبز
بیش از ده هزار سال است که کدو سبز کِشت و مصرف می شود. کدو سبز بومی آمریکای جنوبی است. در آن زمان کدو سبز بیشتر به خاطر فواید تخم اش پرورش داده می شد؛ زیرا آن واریته های کدو سبز گوشت کم و طعم بسیار تلخی داشتند. در حقیقت کدو سبز باستانی شباهتی به انواع فعلی آن نداشت. کدو سبز محبوب کسانی است که می خواهند رژیم کم کربوهیدرات داشته باشند و به سرعت وزن کم کنند. کدو سبز شاخص گلوکزی بسیار پایین و به واسطه ی داشتن مقدار زیاد آب، کالری پایینی دارد، اما سرشار از مواد مغذی ضروری مانند پتاسیم، منگنز و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین A و C است. اگر می خواهید حجم غذای تان را با کالری نسبتا پایینی افزایش بدهید، کدو سبز گزینه ی مناسبی است. کدو سبز خام یک میان وعده ی سالم است. همچنین می توانید از آن در سس ها یا دورچین بشقاب ها استفاده کنید.کدو سبز نوعی کدو محسوب می شود، بنابراین تشابهات زیادی با سایر کدوها مانند کدو تنبل دارد. کدوها به دو دسته ی زمستانه و تابستانه تقسیم می شوند. با اینکه کدوهای زمستانه و تابستانه تشابهات و خواص نزدیکی دارند، ولی چند تفاوت عمده میان آنها وجود دارد. هر دو گروه کدوها منبع خوبی از ویتامین های A و C، پتاسیم و فیبر هستند. کدوهای تابستانه مانند کدو سبز و کدو زرد کالری پایین تری دارند و مقدار قندها و نشاسته شان کمتر است. بنابراین شاخص گلوکزی شان پایین تر است. تمام کدوهای تابستانه از لحاظ فنی قبل از رسیدن کامل و سخت شدن برداشت می شوند.
ارزش غذایی کدو سبز
ارزش تغذیه ای یک کدو سبز متوسط (تقریبا نصف فنجان برش شده) به شرح زیر است:
- ۳۳ کالری
- چربی صفر
- ۲ گرم فیبر
- ۲ گرم پروتئین
- ۵ گرم کربوهیدرات
- ۳ گرم قند
- ۳ میلی گرم ویتامین C (معادل ۵۶٪ نیاز روزانه به این ویتامین)
- ۴ میلی گرم ویتامین B۶ (معادل ۲۱٪ نیاز روزانه به این ویتامین)
- ۳ میلی گرم منگنز (معادل ۱۷٪ نیاز روزانه به این ماده ی معدنی)
- ۳ میلی گرم ویتامین B۲ یا ریبوفلاوین (معادل ۱۷٪ نیاز روزانه به این ماده ی معدنی)
- ۵۱۴ میلی گرم پتاسیم (معادل ۱۵٪ نیاز روزانه به این ماده ی معدنی)
- ۵۷ میلی گرم ویتامین B۹ یا فولات (معادل ۱۴٪ نیاز روزانه به این ویتامین)
- ۴ میلی گرم ویتامین K (معادل ۱۱٪ نیاز روزانه به این ویتامین).
خواص کدو سبز و ارزش دارویی
کدو سبز از نظر طب سنتی دارای طبع سرد و تر بوده برخی از خواص دارویی این گیاه به طور خلاصه عبارتند از:
خواص کدو سبز برای لاغری
کدو سبز از میوه های کم نشاسته است که کربوهیدرات کم و فیبر فراوان داشته و با ایجاد احساس سیری در فرد باعث کاهش اشتها می شود. این میوه دارای آب فراوان و شاخص گلیسمی پایین است. به همین دلیل جزو میوه های مشهور در لاغری و کاهش وزن بوده و به درمان چاقی کمک می کند.
سلامت قلب
کدو سبز از مواد غذایی اصلی در رژیم غذایی دش محسوب می شود. تمرکز رژیم غذایی دش روی کاهش فشار خون و سلامت قلب می باشد و کدو سبز از میوه های دوستدار قلب به شمار می رود. کدو سبز حاوی مقادیر فراوان فیبر، فولات، پتاسیم و منیزیم است که همگی خطر بروز سکته مغزی، فشار خون بالا و بیماری های قلبی را کاهش داده و از بروز نارسایی قلبی پیشگیری می کنند. ریبوفلاوین موجود در کدو سبز نیز از مواد انرژی بخش است و کمبود آن تاثیر منفی در کودکان مبتلا به نارسایی قلبی و افراد مبتلا به دیابت دارد.
سلامت چشم
کدو سبز حاوی لوتئین و زاکسنتین است که هر دو از آنتی اکسیدان های حیاتی برای سلامت چشم بوده و از بروز دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن پیشگیری می کنند. ویتامین A موجود در کدو سبز نیز برای حفظ سلامت چشم ضروری می باشد.
درمان دیابت با کدوسبز
فیبر رژیمی موجود در کدو سبز جذب گلوکز را کاهش داده و برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مفید است. مطالعه ای نشان می دهد فیبر نامحلول در کدو سبز نیز خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. از سوی دیگر مصرف فیبر خطر بروز سندرم متابولیک را – که از عوامل موثر ابتلا به دیابت می باشد – کاهش داده و تحمل گلوکز در افراد دیابتی را بهبود می بخشد.
کاهش کلسترول خون
کدو سبز از مواد غذایی بدون کلسترول است و فیبر محلول موجود در آن باعث اختلال در جذب کلسترول شده و کلسترول بد خون را کاهش می دهد.
درمان آسم
کدو سبز دارای خواص ضدالتهابی بوده و ویتامین C و مس موجود در آن به درمان حملات آسم کمک می کند. ویتامین C همچنین حساسیت های شدید برونشیتی را کاهش داده و علائم سرماخوردگی را برطرف می کند.
سرطان روده بزرگ
فیبر با جذب آب در روده بزرگ و دفع راحت ضایعات بدن از بروز سرطان کولون جلوگیری کرده و نقش مهمی در بهبود عملکرد طبیعی روده و حفظ سلامت غشا روده ایفا می کند. برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ توصیه می شود روزانه 20 تا 35 گرم فیبر مصرف شود. لوتئین موجود در کدو سبز نیز از دیگر ترکیبات مفید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ است.
معده، هضم و گوارش
فیبر کدو سبز تاثیر زیادی در بهبود هضم مواد غذایی داشته و از بروز نفخ، گرفتگی معده و گاز جلوگیری می کند. فیبر نامحلول از آسیب مواد مضر در تماس با دیواره روده کاسته و عملیات گوارش را تسریع می بخشد.
کاهش فشار خون بالا با کدو سبز
کدو سبز منبع غنی پتاسیم است که از مواد حیاتی برای کاهش سدیم و کاهش فشار خون بالا به شمار می رود. جالب است بدانید مقدار پتاسیم موجود در کدو سبز از موز نیز بیشتر است. پتاسیم تپش قلب را کاهش داده و برای سلامت قلب مفید است.
استخوان و دندان
لوتئین، زاکسنتین، ویتامین K، منیزیم، فولات و بتاکاروتن موجود در کدو سبز به تقویت استخوان و دندان ها کمک می کنند. منیزیم از مواد حیاتی برای استخوان ها است که به همراه کلسیم از بروز گرفتگی های عضلانی جلوگیری می کند. بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل شده و برای رشد استخوان ها مفید است.
تیروئید
کدو سبز سرشار از منگنز است که عملکرد غده تیروئید را بهبود می بخشد.
خواص کدو سبز در بارداری
سبزیجات به رنگ سبز تیره از جمله کدو سبز برای دوران بارداری بسیار مفید می باشند. ویتامین B موجود در کدو سبز سطح انرژی بدن را حفظ کرده و خلق و خو را بهبود می بخشد. منیزیم از زایمان زودرس در زنان باردار جلوگیری می کند. کدو سبز سرشار از فولات است که خطر بروز نقایص مادرزادی مانند نقص لوله عصبی، مهزه شکاف (اعصاب نخاعی کودک به خوبی رشد نمی کند) و انزانفالی ( نقص در مغز نوزاد) را کاهش می دهد و با افزایش تولید گلبول های قرمز خون از مشکلات رشدی جنین می کاهد.
توجه: مصرف مواد غذایی و مکمل های فولات یا اسید فولیک در سه ماهه اول بارداری اهمیت ویژه ای دارد.
خواص کدو سبز برای کودکان و نوزادان
کدو سبز برای درمان اسهال و یبوست کودکان مفید است و از بروز مشکلات ریوی جلوگیری می کند.
پیشگیری از نقرس
ویتامین C تاثیر زیادی در کاهش ابتلا و درمان نقرس به ویژه در مردان دارد زیرا باعث کاهش سطح اسید اوریک در بدن شده و از نقرس و سایر بیماری های مرتبط با اوره پیشگیری می کند.
سلامت پروستات با کدو سبز
کدو سبز از سبزیجات مفید برای مردان است زیرا مقادیر فراوان کاروتینوئید، بتاکاروتن، لوتئین و فیبر موجود در آن از سرطان پروستات جلوگیری کرده و ویتامین C باعث کاهش آسیب اکسیداتیو و رشد و نمو سلول های سرطانی پروستات می شود.
مغز و حافظه
فولات برای سلامت مغز عالی است، مطالعات نشان می دهد افزایش مصرف فولات خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر در زنان را کاهش می دهد. 75 درصد مغز انسان را آب تشکیل می دهد و کدو سبز دارای آب فراوان است. موادی همچون ویتامین C، روی و اسیدهای چرب امگا 3 نیز برای سلامت مغز مفید هستند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
مصرف کدو سبز سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و به تولید سلول های سفید خون کمک می کند. آنتی اکسیدان ها و ویتامین C کدو سبز از مرگ سلولی ناشی از التهاب و بروز انواع عفونت جلوگیری کرده و برای افراد مبتلا به ایدز مفید است.
کدو سبز و تولید کلاژن
ریبوفلاوین، پتاسیم، زاکسنتین و فولات موجود در کدو سبز بر تولید کلاژن تاثیر مثبت گذاشته و آب فراوان آن برای سلامت پوست عالی است. ویتامین C نیز نقش مهمی در سنتز کلاژن بر عهده دارد که برای حفظ سلامت مفاصل، غضروف ها، پوست و رگ های خونی ضروری است.
ضد پیری
کدو سبز سرشار از آنتی اکسیدان های لوتئین و زاکسنتین است که دارای خواص ضد پیری قوی بوده و از سلول های بدن در برابر آسیب های رادیکال های آزاد محافظت می کند و همچنین در روشن شدن پوست تاثیر عالی دارند. لوتئین از آسیب غشای سلولی ممانعت کرده و دارای خواص حفاظتی در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید می باشد. کدو سبز حاوی بتاکاروتن نیز می باشد که کمبود آن مرگ و میر در مردان سالمند را افزایش می دهد. ریبوفلاوین موجود در کدو سبز به حفظ سلامت پوست، مو، ناخن و غشاهای مخاطی بدن کمک کرده و با پیشگیری از بیماری های مرتبط با سن و کاهش حافظه همچون آلزایمر، از پیری زودرس جلوگیری می کند. ویتامین C نیز برای جوانسازی پوست و بدن ضروری بوده، چین و چروک پوست را کاهش می دهد و اثرات پیری را برطرف می کند.
آبرسانی پوست
مصرف کدو سبز به ویژه در گرمای تابستان برای هیدراتاسیون پوست بسیار مفید است. لوتئین دارای خاصیت ضدالتهابی است و از آسیب های نور خورشید به پوست و از دست رفتن آب بدن جلوگیری می کند.
از سوی دیگر حدود 95 درصد کدو سبز را آب تشکیل می دهد و ماده غذایی عالی برای تامین آب مورد نیاز بدن می باشد.
ماسک کدو سبز برای پوست های چرب
2 قاشق غذاخوری کدو سبز رنده شده را با 1 قاشق غذاخوری آرد جو دوسر مخلوط کرده و روی پوست صورت بمالید. بعد از 20 دقیقه با آب گرم شسته و خشک کنید. برای کنترل درخشندگی پوست های چرب هر هفته از این ماسک استفاده کنید.
ماسک کدو سبز برای پوست های خشک
2 تا 3 قاشق غذاخوری کدو سبز رنده شده را با روغن زیتون و آرد جو دوسر (هریک 1 قاشق غذاخوری) و زرده تخم مرغ مخلوط کرده و به مدت 20 دقیقه روی پوست صورت بمالید. سپس با آب گرم شسته و خشک کنید و در پایان از مرطوب کننده استفاده کنید. این ماسک خشکی پوست را کاهش داده و چین و چروک را برطرف می کند.
تاثیر کدو سبز بر مو
- با رساندن روی به بدن، تقویت رشد موها را به همراه دارد.
- ویتامین C آن به پیشگیری از خشکی موها و ایجاد موخوره منجر می شود.
- تقویت تارهای مو و انعطاف پذیری آنها را به همراه دارد.
- تقویت فولیکول های مو را به همراه دارد که سبب پرپشتی موها خواهد شد.
نحوه ی آشپزی با کدو سبز
راه های زیادی برای لذت بردن از کدو سبز خام و پخته وجود دارد. گریل یا کبابی کردن کدو سبز گزینه ی مناسبی برای آشپزی با آن است. شاید شما نیز در تهیه ی کیک ها و نان از موز پوره شده استفاده می کنید تا کمی محصول تان مرطوب شود. می توانید همین کار را با کدو سبزی که نازک برش زده شده نیز انجام بدهید.استفاده از برش های پهن یا دراز کدو سبز می تواند آن را به جایگزین مناسبی برای پاستا و لازانیای تهیه شده از گندم تبدیل کند. با این کار مصرف کربوهیدرات تصفیه شده تان کاهش می یابد. کدوی پخته شده گزینه ی خوبی برای استفاده در سالادهاست. کدو سبز به بهترین نحو حجم غذاهایی مانند سوپ، غذاهایی که با روغن داغ تفت داده می شوند و املت را افزایش می دهد. کدو سبز را می توانید سرخ کنید، تفت بدهید، بخارپز یا کبابی کنید. کدو سبز خیلی زود می پزد و با پختن بیش ازحد ممکن است شل و آبکی شود. بنابراین حواس تان به کدو سبز باشد، زیرا زود آبش را از دست می دهد. برخی شواهد نشان می دهند بخارپز کردن کدو سبز نسبت به پختن در دماهای بالاتر، موجب حفظ بیشتر خواص آنتی اکسیدانی آن می شود. به نظر می رسد بخارپز کردن در قیاس با روش های دیگر مانند پختن به کمک مایکروویو و سرخ کردن مقدار بیشتری از مواد شیمیایی گیاهی (فیتوکمیکال) کدو سبز را حفظ کند. مواد شیمیایی گیاهی ترکیبات شیمیایی ای هستند که به طور طبیعی در گیاهان به وجود می آیند و بیشتر اثرات پزشکی دارند تا تغذیه ای.
عوارض احتمالی و نگرانی ها در مورد کدو سبز
معمولا افراد به خوبی می توانند کدو سبز را تحمل کنند و مشکلات گوارشی و واکنش های آلرژیک به کدو سبز شایع نیست. کدو سبز با توجه به نرم بودن، طعم ملایم و قابلیت استفاده اش در غذاهای مختلف، گزینه ی مناسبی برای قرار گرفتن در غذاهای نوزادان و نوپایان است. کدو سبز محتوی مقداری اگزالات است. اگزالات یک ماده ی طبیعی در گیاهان و سایر غذاهاست که می تواند در افراد مبتلا به بیماری های خاص مشکل ایجاد کند. بنابراین اگر شما مشکلات کلیوی یا کیسه ی صفرای درمان نشده دارید، بهتر است از مصرف کدو سبز خودداری و با پزشک تان مشورت کنید. زیرا گاهی غذاهای محتوی اگزالات بر جذب کلسیم در بدن تأثیر می گذارند و در افرادی که از مشکلات کلیوی یا کیسه ی صفرا رنج می برند، مشکلاتی ایجاد می کند.
جمع بندی
اگرچه کدوی سبز اغلب به عنوان نوعی سبزیجات تلقی می شود، اما معمولا به عنوان میوه طبقه بندی می شود. رنگ کدو سبز از رنگ زرد تا سبز تیره متغیر است.کدو سبز در طب سنتی برای درمان سرماخوردگی، درد و بیماری های مختلف استفاده شده است.با این حال، همه کاربردهای آن به وسیله علم پشتیبانی نمی شود و به دلیل وجود اگزالات باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کرد.از این که در ساعدنیوز همراه ما بودید متشکریم .