سیر ترشی یکی از انواع ترشی هایی است که طرفداران زيادی دارد. سیرهای قهوه ای رنگ در سیر ترشی که بسیار نرم و خوشمزه بوده و عطر دلچسبی هم دارند. خواص سیر ترشی خانگی نسبت به مدل کارخانه ای آن بسیار بیش تر است و برای اشخاص ابتلا به بیماری های قلبی و فشار خون بالا موثر است اما به شرطی که در خوردن آن تعادل را رعایت کرد.سیر ترشی صنعتی طعمی شور دارد و به واسطه جوشاندن در سرکه، سیرهای آن قهوه ای رنگ می شود ولی خواص سیر ترشی خانگی که با گذر زمان رنگش تیره شده و طعم دلچسب و به یاد ماندنی پیدا کرده، بسیار بیشتر است. با این که اضافه کردن سرکه و نمک به انواع ترشی ها از خواص مواد داخل آنها کم و در مدت زمان طولانی سبب ایجاد مواد سمی مانند نیترات (عامل بروز معده و کبد) در آنها می شود، ولی این مورد برای سیر ترشی خانگی وجود ندارد.هر چه ترکیبات آروماتیک (معطر) سیر بیشتر باشد، سیر تازه تر و خاصیت بیشتری دارد ضمن این که سیر ترشی های بودار خاصیتی نزدیک به سیر تازه دارند. انواعی از سیر ترشی ها که سیر آن پخته شده یا سیر سرخ کرده به جهت آن که طی فرآوری به مقدار زیادی مواد مغذی و معطر خود را از دست می دهند 40 تا 70 درصد از خاصیت آن کاسته می شود.این که گفته می شود مصرف سیر ترشی چند ساله برای بیماران قلبی ـ عروقی مفیدتر است، هنوز از نظر علمی تحقیق جامع و کاملی در این خصوص صورت نگرفته است. ضمن این که باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به سیر ترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات سیر می کاهد .سیر یکی از گیاهانی است که برای سلامتی ما بسیار پر فایده است. سیر خاصیت میکروب زدایی داشته و عفونت بدن را از بین می برد. پس اینها همه جزو خواص سیر ترشی هم هستند.
مهم ترین خواص سیر ترشی
سیر ترشی یا ترشی سیر دارای خواص و ویژگی های ارزشمندی است. اما برای دریافت خواص بی نظیر این ماده خوراکی باید در استفاده آن اصل اعتدل را رعایت کنید. از مهم ترین خواص سیر ترشی می توان به موارد زیر اشاه کرد:
ویتامین های سیر ترشی
سیر ترشی یک چاشنی مغذی پر ویتامین است؛ ویتامین های B، C، پتاسیم، فسفر و آهن در این ترشی وجود دارد. ویتامین B موجب بهبود عملکرد روده ها می شود. همچنین فسفر موجود در سیر ترشی حافظه را تقویت می کند و سطح هوشیاری مغز را بالا می برد.
سیر ترشی سرشار از آنتی اکسیدان قوی
از خواص سیر ترشی می توان به این مساله اشاره کرد که آنتی اکسیدان قوی موجود در سیر، رادیکال آزاد را که باعث بیماری می شود خنثی می کند.
تقویت قلب و کنترل فشار خون با سیر ترشی
همانطور که گفتیم، سیر یکی از خوراکی های مفید برای مبارزه با کلسترول و چربی های موجود در عروق خونی و قلب است. از آنجا که چربی های اطراف قلب باعث پایین آمدن سرعت جریان خون و در نتیجه افزایش فشار خون می شوند؛ بنابراین متخصصان مصرف سیر را هم به صورت خام و هم به صورت ترشی آن به افرادی که کلسترول و فشار خون بالا دارند و همچنین بیماران قلبی – عروقی توصیه می کنند.
تأثیر سیر ترشی بر لاغری و کاهش وزن
بدن انسان برای سوخت و ساز بهتر و حذف چربی های مضر نیاز به مصرف ترشیجات دارد. وجود آنتی اکسیدان های مفید و دیگر مواد معدنی و نیز ویتامین های موجود در سیر ترشی به افزایش سوخت و ساز بدن و لاغری کمک زیادی می کند.اگر قصد لاغر شدن با این ماده غذایی را دارید، بهتر است که از سیر در کنار سایر سبزیجات و مواد غذایی معطر مثل عسل، جعفری و لیمو استفاده کنید؛ مصرف این ترشی به تنهایی در کنار غذا ها می تواند اشتهای شما را زیاد کند.
خواص سیر ترشی در بارداری
تاکنون عوارض خاصی برای مصرف سیر ترشی در دوران حاملگی گزارش نشده است؛ زیرا سیر و سرکه در این دوران دو نوع خوراکی بی خطر به حساب می آیند.مادرانی که در طول دوران بارداری خود سیر را به صورت خام یا ترشی مصرف کرده اند، از نظر سیستم ایمنی در سطح بالاتری قرار گرفته اند و سلامت و وزن جنین آن ها نیز نسبت به سایر خانم ها در وضعیت بهتری بوده است.
خواص سیر ترشی چند ساله
- بهبود مشکلات گوارشی مثل یبوست
- کمک به درمان بواسیر
- پایین آورنده فشار خون
- ضد سرطان
- کمک به هضم غذا
- دفع سم ها از کبد
- از بین بردن ویروس
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- پایین آورنده غلظت خون
- ضد انعقاد خون
مضرات سیر ترشی و عوارض مصرف زیادی آن چیست؟