عفونت دندان با دندان درد آغاز می شود. اگر دندان پوسیده و آسیب دیده بدون یک اقدام درمانی مناسب رها شود دندان دچار عفونت می شود. همچنین عفونت دندان درمان نشده می تواند به تمام نقاط بدن سرایت کند. این عارضه دردناک معمولا ناگهانی بروز نمی کند و بر اثر عدم درمان و رسیدگی به پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه در طی طولانی مدت بروز می کند.در صورتیکه پوسیدگی دندان زیاد باشد به مرور زمان عصب مرکزی دندان درگیر می شود و اگر بیمار تحت درمان عصب کشی قرار نگیرد دندان عفونی می شود و در ناحیه ریشه دندان در داخل استخوان فک کیست Cyct تشکیل می شود در بعضی موارد کیست ایجاد شده به داخل دهان سرباز می نماید و عفونت ایجاد شد خارج می شود و بیمار با آبسه دندانی و عفونت و درد به مطب دندانپزشکی مراجعه می نماید درمان این عارضه در صورتی که کیست کوچک باشد. عصب کشی یا Root canal therapy است و در صورتی که کیست بزرگ باشد باید با جراحی کوچکی که در مطب انجام می شود کیست ناحیه انتهای ریشه را برداشت. بدین صورت که بر روی لثه بیمار برشی با تیغ بیستوری داده می شود و به انتهای ریشه دندان دسترسی ایجاد می شود و با جراحی باز کل ناحیه عفونت خارج می گردد و ناحیه با سرم فیزیولوژی شسته می شود وانتهای ریشه با مواد پرکردگی پر می شود و دوباره لثه بر روی استخوان بخیه زده می شود.
انواع عفونت دندان
اگر عفونت دندان در استخوان نگهدارنده دور دندان (آلوئول) محدود بماند، التهاب استخوان رخ می دهد. در چنین حالتی دندان به ضربه حساس می شود و فرد حس می کند دندان کمی از حفره خود بیرون آمده است. حال اگر عفونت از استخوان خارج شود و وارد نسج نرم شود، تورم در آن رخ خواهد داد. در این حالت، عفونت در یک ناحیه متمرکز نیست و چرکی هم وجود ندارد. به چنین حالتی سلولیت، گفته می شود. اما اگر عفونت در یک محل متمرکز بماند و چرک هم ایجاد شود، آبسه تشکیل خواهد شد. آبسه ممکن است به عضلات فشار وارد کند و بیمار نتواند دهانش را به راحتی باز کند.علائم موضعی عفونت دندان شامل: درد هنگام جویدن غذا، التهاب، قرمزی، حساسیت دندان به گرما و سرما و سخت باز شدن دهان است. علائم عمومی عفونت دندان شامل: تب، میزان نبض و تنفس بالا و التهاب غدد لنفاوی موضعی است. البته بسته به میزان پیشرفت عفونت، بعضی علامت ها بیشتر و بعضی علامت ها کمتر دیده می شوند. عفونت هر دندان می تواند مناطق گوناگونی از سر و گردن را درگیر کند که بعضی از آنها خطرناک خواهند بود: عفونت دندان های قدامی فک پایین: می تواند فضای زیر چانه را درگیر کند.
عفونت دندان های آسیای فک پایین: می تواند فضای زیر زبان یا زیر فکی را درگیر کند. در این حالت بلع، دشوار خواهد شد و بیمار نمی تواند دهان خود را به راحتی باز کند.
عفونت دندان های قدامی فک بالا (به خصوص اگر ریشه عمیق داشته باشند): می تواند باعث انتشار عفونت به حفره بینی شود.
عفونت دندان های نیش فک بالا (به خصوص اگر ریشه بلند داشته باشند): می تواند فضای زیر چشم یا سینوس را درگیر کند.
عفونت دندان های آسیای فک بالا: می تواند باعث انتشار عفونت در فضای کام یا گونه شود.
از آنجا که بسیاری از فضاهای سر و گردن با هم مرتبط هستند، انتشار عفونت می تواند از ناحیه ای به ناحیه دیگر صورت بگیرد. به طور مثال، در مواردی در پی عفونت های دندانی، فضاهای گیجگاهی، حلقی یا بناگوشی هم می توانند دچار عفونت شوند. این عفونت ها گاهی چنان به مناطق اطراف گسترش پیدا می کنند که خطر بسته شدن راه های هوایی فرد بیمار به وجود می آید. در این صورت بیمار باید در بیمارستان در قسمت آی سی یو بستری شود تا از باز ماندن راه های هوایی فرد و جلوگیری از خفگی او اطمینان حاصل شود. بهداشت خوب دهان و ترمیم سریع پوسیدگی ها، تا حد زیادی خطر ابتلا به عفونت های دندانی را کم می کندگسترش عفونت های با منشا دندانی، در موارد نادری حتی سبب ایجاد آبسه های مغزی و گاه مننژیت نیز می شود. پس مهم است که جدی گرفته شود.
چرا دندان عفونت می کند؟
دندان شما از خارج سخت به نظر می رسد اما از داخل از مجموعه ای از اعصاب، بافت های مرتبط به هم و رگ های خونی تشکیل شده است. در بعضی از موارد دندان عفونی می شود که می تواند نتیجه:
- کرم خوردگی یا پوسیدگی دندان؛
- بیماری لثه، همچنین به عنوان بیماری پریودنتال شناخته می شود؛
- دندان ترک خورده.
اگر عفونت را درمان نکنید، می توانید پالپ دندانی که همان مجموعه ای از بافت همبند و اعصاب و رگ ها است را از بین برده و به عفونت منجر شود دو نوع رایج عفونت دندان وجود دارد:
- عفونت پری اپیکال که در نوک ریشه دندان شما شکل می گیرد.
- عفونت پریودنتال که بر استخوان کنار دندان تاثیر می گذارد.
شما می توانید بیش از یک عفونت دندان داشته باشید. یا عفونت می تواند از طریق استخوان عبور کند و در چندین نقطه دیگر نیز ظاهر شود. اما هر یک فقط به یک دندان مربوط می شود.